home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elsősorban zenészek
Zvekán Péter
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
Elsősorban zenészek

Szabadkán járt Pély Barna és Sárik Péter! — A United frontembereként ismert Pély Barna és az ismert zeneszerző Sárik Péter a múlt héten Szabadkán járt. Elsőnek a Zeneiskolát látogatták meg. Ott hangszeres és énekkurzust tartottak, majd az est folyamán egy fergeteges dzsesszkoncertet adtak a Blues Time-ban. A két zenészt a látogatásukról, a dzsessztanszakos tanulókról és magáról a zenésszé válásról kérdeztem.

• Kinek a fejéből pattant ki, hogy ellátogassatok Szabadkára kurzust tartani, majd fellépni?

Sárik Péter: Dudás Bea a tanítványom volt. A későbbiekben a szabadkai Zeneiskolában kezdett el tanítani, és már évek óta próbáljuk összehozni ezt a találkozót, melyen eszmét cserélhetünk a diákokkal. Az idén azért valósulhatott meg ez a projektum, mert a Vajdasági Tehetséggondozó Tanács teljes mellbedobással támogatta az elképzelést. Így jött össze ez a tömör egy nap, melyen Barna egy énekkurzust tartott, jómagam pedig egy zongorakurzust.

• Mostanában folyamatosan turnéztok. Mindenhol összekötitek az előadásokat fellépéssel?

Pély Barna: A szabadkai nap programja a véletlen műve, hiszen a turnék elsősorban az előadó-művészetről szólnak. Úgy érzem, Sárik Péterrel elsősorban zenészeknek számítunk, és csak másodsorban tanároknak. A mai napon egyebek között arról beszélünk, amit nap mint nap átélünk a színpadon. Itt elsősorban a zenei kommunikációt kell említenem, hiszen ez az egyik legfontosabb elem egy élő koncerten. Sárik Péterrel már annyira ismerjük egymást, hogy szavak nélkül is tudjuk, mire gondol a másik, és a zenében, főleg a dzsesszben ez a lényeg. Ez egyben egy meghitt, felemelő érzés, amelyet a közönség is érezni szokott.

• Hogy fogadtak benneteket a tanulók?

Pély Barna: Az volt a legmeglepőbb, hogy noha nagyon tehetségesek, és igen nagy létszámban voltak jelen, teljesen fegyelmezettek voltak. Nagyon szeretem azt a helyzetet, amikor a tanulók a megszokottól eltérő véleményt is hallanak, és ez a saját diákjaimra is vonatkozik. Úgy érzem, hogy olyan támpontokat tudtam nekik adni, amelyek megváltoztatják a gondolkozásukat egy olyan irányba, hogy még koncentráltabban tudjanak részt venni az oktatásban.

Sárik Péter: Nekem olyan zongoristám volt, aki Gratzban tervezi a jövőjét. Egy nagyon tehetséges fiatalról van szó, akiben nagy potenciált látok. Már csak ezért is gondoljuk úgy, hogy még jobban kell támogatni ezt az iskolát.

• Barna, te már részt vettél egy dzsessziskola alapításában. Hogy érzed, hol tart a szabadkai dzsessztanszak?

Pély Barna: A középsulik és a szabadkaihoz hasonló tanszakok eleinte általában hasonló gondokkal küzdenek. Véleményem szerint nagyon jó itt a környezet, de nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a zenekari gyakorlatra. Ezenfelül fellépési lehetőségekről kellene gondoskodni, hogy a diákok valamilyen szinten átéljék, milyen a zenei vérkeringésben lenni. Ehhez természetesen idő szükséges, és zenekari gyakorlat nélkül nem alakul ki bennük a zenei kommunikáció. Tudni kell, hogy a legnagyobb gyakorlat mindig a színpadon van.

Sárik Péter: Egy órán keresztül magyaráztam a gyerekeknek. Természetesen a hallottakat meg kell emészteniük, el kell gondolkodniuk rajta, és ez az egész majd a gyakorlat folyamán érik be. A gyakorlati részt annyira fontosnak tartom, hogy én a vendéglátózást kötelezővé tenném legalább egy évig. Egy lakodalomban például ha három dal után sem táncol senki, akkor véged van. Egy vendéglőben, ha a vendég nem érzi jól magát, akkor nem fogyaszt eleget, s ezért a tulaj ki fog rúgni. A saját koncertedre soha nem fog visszamenni a közönség, ha nem élt át eksztázist. A közönséget ugyanis meg kell érteni, és jó értelemben manipulálni is kell. Ezt az ember érzi, szinte lehetetlen megtanulni. Ezért tartom veszélyesnek a tehetségkutatókat is.

• Bővebben is kifejtenéd, hogy miért veszélyesek a tehetségkutatók?

Sárik Péter: Mert lifttel emelnek magasba olyan embereket, akik nem tanultak meg lépcsőn járni. A lépcsőfokokon ugyanis meg kell küzdeni az akadályokkal, így amikor célba érnek, már fel vannak vértezve. Erre tökéletes példa az, amikor zenekarral egy tehetségkutató győzteseit kellett kísérnünk. Az egyik országos hírnevű fiatalnak rosszul állt a mikrofonja, és egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni. Nem tudta, hogyan kell felemelni a mikrofonállványt, mert azt korábban mindig más csinálta helyette — pedig ez mindenki számára alap, aki egy kicsit is foglalkozott zenéléssel.

• A tanuláson és a gyakorláson kívül mennyire tartjátok fontosnak a zenehallgatást?

Pély Barna: Abszolút fontosnak tartjuk. Ami a zene beszerzését illeti, tökéletes időszakban élünk. Annyira megváltoztatta a világot az internet, hogy egy versenyen, melyen zsűriztem, egy kislány úgy nyerte meg az énekversenyt, hogy a YouTube-ról tanult meg énekelni.

Sárik Péter: Nekem is volt részem hasonló élményben, de általában ezek az emberek már eleve nagyon tehetségesek.

• Mit lehet olyankor tenni, amikor a diák az első akadálynál megtorpan?

Sárik Péter: Végtelenül hiszek a gondolatok erejében. Amire koncentrálunk, abba az irányba megy az életünk. Amikor tanítottam, az óráimnak legalább a fele lelki beszélgetéssel telt. Ha bevalljuk, ha nem, a legtöbben azzal küzdenek, hogy vajon elég jók-e. Nem szabad arra koncentrálnunk, hogy rosszak, csúnyák, tehetségtelenek vagyunk. Szerintem egy tanárnak, egy pedagógusnak az a legnagyobb feladata, hogy erősítse a jót, hogy rámutasson arra, hogy a diáktól függ, milyen irányba fogalmazza meg és tereli az életét.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..