home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Előzzük meg a körömgombát!
(Összeállította: re)
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Előzzük meg a körömgombát!

A körömgomba egy makacs és nem éppen esztétikus gombabetegség, mely a kéz- és a lábkörmöt is érinti. A legkönnyebben az uszodákban fertőződhetünk meg vele, ha nem használunk saját papucsot vagy törülközőt. Szerencsére meg lehet szabadulni tőle, és ehhez számos készítmény áll rendelkezésünkre.

Mi a körömgomba?

A körömgombás megbetegedés (onychomycosis) egy igen gyakori elváltozás, mely nem fájdalmas ugyan, de tönkreteszi a láb és a kéz körmeit. Többféle gombafajta okozhatja. Ezek enzimeket bocsátanak ki, melyek roncsolják a körmöt, és a bomlástermékekből táplálkoznak. Fertőző, ezért nagyon vigyázzunk, nehogy mások is elkapják tőlünk!

Milyen tünetekkel jár?

Nem fájdalmas, ezáltal sokan elhanyagolják. Szálkássá, töredezetté teszi a körmöt, mely sárgássá válik tőle, vagy sötétbarna, esetleg fekete, szemölcsszerű elváltozás jelenhet meg alatta. Ne halogassuk a gyógykezelést! A gyógyszertárakban vény nélkül kapható készítményekkel próbáljunk meg mielőbb megszabadulni ettől a kellemetlenségtől, hiszen minél tovább húzzuk a kezelés elkezdését, annál nehezebben fogunk megszabadulni a körömgombától.

Hogyan kezeljük? 

Enyhe és közepes fertőzés esetén a gyógyszertári készítmények hatékonyak lehetnek, ha kitartóan és következetesen használjuk őket. Ezek a körömgomba elleni gyógyszeres körömlakkok, krémek, ecsetelők és stiftek. A kezelés sajnos hosszadalmas, akár több hónapig is eltarthat. A gyógyszeres körömlakkok színtelenek és fénylenek, a krémekhez pedig általában tapasz is tartozik, melyet a kenőcs felvitele után rá kell ragasztani az érintett körömre. Bármelyiket használjuk is, ügyeljünk rá, hogy az előírt ideig ne érje víz a lábunkat. Legjobb este, lefekvés előtt felkenni.

Súlyos esetekben az orvos a helyileg alkalmazott készítmények mellé szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel nekünk, melyeket legalább tizenkét hétig kell majd használnunk. Ne csodálkozzunk, ha az orvos antibiotikumot is felír, a felülfertőzés veszélyét megakadályozandó arra is szükség lehet. Legrosszabb esetben a fertőzött körmöt sebészeti úton távolítják el. Ez már fájdalmas és igen kellemetlen beavatkozás. Arról nem is beszélve, hogy amíg az új köröm le nem nő, addig az eltávolított helye nagyon érzékeny, melyet ráadásul még ecsetelnünk is kell.

Hogy mindezt elkerüljük, legyünk körültekintőek, és igyekezzünk megóvni magunkat a fertőzéstől! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..