home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Előrehozott választások, bér- és nyugdíjemelés, egyszeri támogatások
Tóth Lívia
2023.06.07.
LXXVIII. évf. 23. szám
Előrehozott választások, bér- és nyugdíjemelés, egyszeri támogatások

Aleksandar Vučić szerb államfő és Ana Brnabić kormányfő ma 20 órakor élő adásban, a Szerbia Palotából fordult a nyilvánossághoz. Felszólalásaikban több jelentős intézkedés bevezetéséről beszéltek.

Ana Brnabić öt csoportba osztva új biztonsági intézkedéseket jelentett be, melyeket a májusi tragikus események tettek indokolttá.

Elsőként természetesen a lefegyverzést említette, és elmondta augusztus elejéig tart a fegyverviselési engedélyek felülvizsgálása, de a fegyvertartás szabályosságát is ellenőrzik, és ez az akció várhatóan novemberben ér véget. Emellett ellenőrzik a lőterek működését is. Mint ismeretes, az illegális fegyverek és lőszerek átadásának határideje június 8-án jár le, amit valószínűleg meghosszabbítanak, de erről még nincs döntés. A fegyvertartási törvény szigorítását is előkészítették, hogy csökkentsék a fegyverrel rendelkezők számát.
Ismét elhangzott, hogy további 1200 rendőrt alkalmaznak az iskolák védelmére.

A harmadik intézkedés a büntető törvénykönyv módosítása, amelynek az előkészítése már megtörtént, és hamarosan a parlamenti eljárásba kerül.
A májusi iskolai lövöldözés óta fokozottan figyelnek a diákok mentális egészségére, erre a célra szakemberekből álló munkacsoport alakult, amely a nyár folyamán is folytatja a munkáját.   

Kiemelten foglalkoznak az iskolai, illetve a kortárs erőszak elkerülésének a lehetőségeivel is, az oktatási programokban pedig többet kellene erről a témáról, illetve a toleranciáról, egymás elfogadásáról beszélni.


Fotók: Tanjug

Ana Brnabić megállapította, hogy bizonyos politikai körök visszaélnek ezekkel a tragédiákkal, és megpróbálják azokat a saját céljaikat felhasználni. Az ellenzék tüntetéseket szervezett, amelyeken kizárólag politikai követelések hangzottak el, és nem a megoldás keresése volt a cél.

A kormányfő megismételte, amit már korábban is hangoztatott, hogy bármelyik pillanatban kész lemondani a tisztségéről, ha erre van szükség. Véleménye szerint ebből a helyzetből csak az jelentené a kiutat, ha az év végéig megtartanák az előrehozott parlamenti választásokat. Hozzátette, csak választások útján lehet hatalomra kerülni, erőszakkal nem.

Aleksandar Vučić szerb államfő, az elhangzottakhoz csatlakozva a felszólalását azzal kezdte, hogy hiába várták az ellenzék tagjait egyeztetésre, senki nem jelentkezett. Az utcán senki sem veheti át a hatalmat, az erőszakból volt elég a kilencvenes évektől kezdődően napjainkig – mondta. Továbbra is várják azokat, akik készek tárgyalni, de nem önös érdekből, hanem az ország előrehaladása céljából. Ha ez nem történik meg, akkor választások lesznek. Hangsúlyozta, előrehozott parlamenti választások mindenképpen lesznek, a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan, melyik hónapban. Azt is nyomatékosította, hogy ügyvivő kormány nem lesz, mert azt ő nem támogatja.

A folytatásban az éleszínvonal stabilizálása, illetve javítása volt a téma, és több erre vonatkozó intézkedést jelentett be.

Mindenekelőtt növekszik az oktatásban dolgozók bére, méghozzá szeptembertől 5,5 százalékkal, majd decembertől vagy januártól újabb 10 százalékkal. Az egészségügyben dolgozó nővérek és technikusok ugyanekkora emelésre számíthatnak. Ugyancsak béremelést várhatnak az orvosok, a rendőrség, a katonaság tagjai, valamint a közszféra más ágazatai, és jelentősen növekszenek a nyugdíjak is, októbertől 5,5 százalékkal, majd januárban 14,6 százalékkal.

10 ezer dináros támogatást kap minden gyermek, az újszülöttektől 16 éves korig, a jelentkezés augusztus 20-a és szeptember 15-e között zajlik, majd megkezdődik a kifizetés.

Újabb 100 ezer darab egyenként 5000 dináros utazási utalványt lehet igényelni.

Az államfő szólt az élelmiszerárakról is, többet között bejelentette, hogy a Sava kenyér ára 57-ről 54 dinárra csökken. Emellett mindent megtesznek, hogy az elektromos energia ára változatlan maradjon.

Aleksandar Vučić végezetül Koszovóra is kitért, de csak annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások és az egyeztetések, és hangsúlyozta a legfontosabb a béke megőrzése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..