home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Előítéletek
Fehér Márta
2018.10.06.
LXXIII. évf. 40. szám
Előítéletek

Nem ismernek személyesen egy albánt/szerbet sem, mégsem bírják őket — A postás már egyszer sem csenget? — Nem drágul az áram

Nem ismernek személyesen egy albánt/szerbet sem, mégsem bírják őket

A szerbek kétharmadának negatív véleménye van az albánokról, s az albánok kétharmada sem vélekedik pozitívan a szerbekről — derül ki egy új felmérésből. Annak ellenére ilyen a helyzet, hogy csak minden ötödik szerb ismer személyesen egy albán nemzetiségű embert, és csak minden hatodik albánnak van valamilyen kapcsolata legalább egy szerbbel. Az albánoknak a szerbekről van a legnegatívabb véleményük, az ellenszenv mértéke azonban nem kölcsönös, hiszen a szerbek esetében az első helyen a horvátok állnak. Az albánok csak a másodikak. Az általánosítva gyűlölködő szerbek többsége a harmincas korosztály képviselője, ugyanez az albánok esetében a húszas éveik második felében járókról mondható el. Mindkét nép agresszívnek tartja a másikat, és semmilyen érdeklődést nem mutat a másik iránt. Az ellen kevesebb a kifogás, hogy a másik nép tagjai turistaként ellátogassanak az országba, viszont kollégának, szomszédnak nem kell szerb/albán nemzetiségű. A szerb—albán vegyes házasságot még többen ellenzik — a szerbek 92 százaléka és az albánok 85 százaléka válaszolt kategorikusan nemmel. A Tanjug hírügynökség felkérésére a Faktor plus közvélemény-kutató ügynökség végezte el a felmérést egy általánosabb, a Szerbek és albánok — hogyan tovább? elnevezésű projektum keretében, melyet az albán hírügynökséggel közösen a norvég nagykövetség támogatásával valósít meg. Augusztusban ezer szerbiait és ezer albániait kérdeztek meg (Koszovó területéről nem vettek mintát). A két nép kapcsolatáról is faggatták a felmérés alanyait, Koszovóról is kérdezték őket, továbbá Oroszország szerepéről, az EU viszonyulásáról, Amerika hatásáról. Tanulságos elolvasni a felmérés eredményeit a szerb sajtóban! (Szerbiai RTV)

 

A postás már egyszer sem csenget?

Újvidék bizonyos városrészein arra panaszkodnak az emberek, hogy nem kapják meg idejében a postai küldeményeiket, a Liman 2 nevű negyedben pedig egy tömbépület lakóit arról értesítette a hivatásos házmester, hogy ne várják a postást, hanem maguk fáradjanak be a postahivatalba a küldeményekért — merthogy nincs elég munkaerő. A Szerbiai Posta szerint felesleges volt pánikot kelteni, csupán a házmester magánakciójáról van szó, nem pedig hivatalos tájékoztatásról. Az illetékesek szerint senkinek sem kell bemennie a postára, mindenki a törvényes határidőn belül megkapja a számlákat és a leveleket is. Hozzáteszik, Újvidéken a peremvárosi településeket is figyelembe véve 117 postás dolgozik. A Blic viszont azt állítja, hogy információi szerint egyes hivatalokban nincsenek elegen, példaként említve a 2-es postát, mely 16 folyamatosan túlórázó munkatárssal üzemel. Az újság a helyi postások önálló szakszervezetének elnökét megszólaltatva bizonygatja, hogy nincs elegendő munkaerő, sokan otthagyják a szolgálatot, mert havi 38 000 dinárért nem vállalják ezt a nehéz és felelősségteljes munkát. (Blic)

 

Nem drágul az áram

Egy tv-műsorban szerepelve a bányászati és energetikai miniszter közölte ezt a jó hírt. Elmondta, kitűnően és olcsón működik az áramtermelés, a villanygazdaság eredményeinek hála nem lesz áremelés. Arra a kérdésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap kérte-e a drágítást, Aleksandar Antić azt válaszolta, hogy az IMF képviselői nem örülnek annak, hogy Szerbiában a legolcsóbb az áram egész Európában, viszont a villanygazdaság immár eredményes gazdálkodása gyengítette a nemzetközi fél tárgyalási pozícióit, így az áram ára szociális kategória marad. (Dnevnik)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..