home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Elmenekült egy magyar család
DUDÁS Károly
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám

Az utolsó pillanatban címoldalcserére kényszerültünk: lapunk első oldalára a választási kollázs helyett a szabadkai Sötét családról készült felvétel került, melyen Mádl Ferenc magyar államfő társaságában láthatók, mögöttük ott a cirill betűkkel írt halálos fenyegetés, a ,,Megdögletek, magyarok!', s...

Az utolsó pillanatban címoldalcserére kényszerültünk: lapunk első oldalára a választási kollázs helyett a szabadkai Sötét családról készült felvétel került, melyen Mádl Ferenc magyar államfő társaságában láthatók, mögöttük ott a cirill betűkkel írt halálos fenyegetés, a ,,Megdögletek, magyarok!', s a nagyobb nyomaték kedvéért a négy csiholó meg a vérszín festékkel felmázolt szerb szó: ,,Halál'. Az egyik utolsó fotó ez Sötétékről a szülőföldjükön: másnap reggel már elmenekültek az országból, politikai menedékjogot kértek Magyarországon.
Mindent elmond ez a fénykép eddigi, mostani életünkről, kisebbségi sorsunk nyomorúságáról, a kiszolgáltatottságról, arról, ami ebben az országban történt és történik velünk. Az állam nem tudta -- nem is akarta! -- megvédeni négy súlyos fenyegetéseknek kitett állampolgárát, Sötét Lászlót, Szlavicát, Deniszt és Klementinát, egy másik államnál -- az anyaországnál -- kellett védelmet keresniük.
Pontosan tudtuk, hogy ilyesmi előbb-utóbb bekövetkezik, sőt még tragikusabb végkifejlettől is lehetett tartani. Hisz hosszú idő óta terrorizálnak bennünket, igyekeznek megfélemlíteni, elűzni otthonainkból. E lap hasábjain még a kora tavasszal írtam: ,,Ezért életveszélyes, hogy nem fogják el a gyilkossággal fenyegetőzőket, és nem büntetik meg nagyon szigorúan őket. Mert ma még csak firkálnak, holnap már lőni fognak. Mindig és mindenhol ezt tették a múltban. A gyilkosok itt járnak közöttünk.'
Mindenki látta ezt, csak Koštunica szerb kormányfő és rendőrsége nem akarta látni. Elbagatellizálták a véresen komoly ügyeket. Ők a fő bűnösök abban, hogy négy embernek, egy vajdasági magyar családnak el kellett menekülnie otthonából, s egy másik országban menedéket keresni.
Sötéték elmentek -- a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének sem sikerült maradásra bírnia őket --, elegük lett ebből a szörnyű országból, ezekből itt körülöttük.
Mi többiek maradunk, álljuk a sarat, felemelt fejjel szembenézünk a félelmet árasztó négy csiholóval,
Sötétéknek pedig nyugodalmasabb, emberibb életet, az itteninél sokkal jobb, gondoskodóbb hazát kívánunk odaát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..