home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elmélet és függvénygenerátor
Józó Mónika
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám

Négy ország tizenhat diákja vett rész a Nemzetközi Komplex Elektrotechnikai Versenyen, melynek az adai Műszaki Iskola másodízben lehetett a házigazdája. A budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium, a marosvásárhelyi Elektromaros Iskolaközpont, a komáromi Ipari Szakközépiskola, valamint az adai Műszaki Iskola harmadik osztályos diákjainak a kétnapos verseny során elméleti és gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk.

A szombati versenyeredmények összesítése szerint az elektrotechnikai csapatversenyt a budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium csapata nyerte meg, második lett az adai Műszaki Iskola, a harmadik helyet az Elektromaros Iskolaközpont diákjai szerezték meg, negyedik helyen pedig a komáromi Ipari Szakközépiskola csapata végzett. Egyéni versenyben a legjobbnak bizonyult a budapesti Bolyai János Gyakorló Műszaki Szakközépiskola tanulója, Csuti Péter (134,47 pont), második helyen végzett Keresztúri Csaba (128,83 pont), az Elektromaros Iskolaközpont diákja, a harmadik pedig Kiss István (125,83 pont), az adai Műszaki Iskola tanulója lett.
A kétnapos verseny során a diákok általános elektrotechnikai és elektronikai kérdésekre igyekeztek helyes választ adni, az építési-mérési projekt során jelgenerátort készítettek, valamint táblázatkezelő feladatokat is meg kellett oldaniuk. Mint mondják, az elméleti rész izzasztotta meg őket igazán.

Stummer Tamás (Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola):
— A feladatok nehezek voltak, de azért jöttünk ide, hogy összemérjük tudásunkat. Az elméleti részben volt egy internetes teszt, mely nehezebb volt, mint amire számítottam. A gyakorlati rész viszont nem okozott akkora nehézséget. A hangulat kellemes volt, mindenki kedvesen viszonyult hozzánk, összebarátkoztunk a többi középiskola tanulóival.

Vándor Gábor (Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola):
— Az adaiakkal nem találkoztunk, de valamennyi versenyző nagyon barátságos volt. Jó dolog ismerkedni, és ez a vetélkedő egyebek között erről is szól.

Zagorac Jovan (adai Műszaki Iskola):
— Az elektrotechnikai rész elég nehéz volt, de vettük az akadályokat. Az eredményeken ugyan látszik, hogy nem voltunk a legjobbak, de bízunk benne, hogy jövőre az utódaink sikeresebbek lesznek. Az excel rész sikerült szerintem a legjobban. A szombati napot nem jól zártuk, de a vasárnapi eredményünk jobb volt. Két hónapon át keményen készültünk a versenyre. Összeismerkedtünk, és összekovácsolt minket ez a megméretkezés.

Benes József (Ipari Szakközépiskola, Révkomárom):
— A verseny öt részből állt, és a legnehezebb az elektrotechnikai rész volt, melyen nem sok pontot gyűjtöttünk össze. A legkönnyebb az excel és az internetes teszt volt. A gyakorlati rész énnekem nem nagyon ment, de így is elég sok pontot kaptam rá. A felkészülést már februárban elkezdtük, hetente egyszer két órát foglalkoztunk a versenyfeladatokkal. Sok mindent megtanultunk, noha itt nem értünk el jó helyezést.

Pásztor Lajos, az adai Műszaki Iskola tanára elégedett az eredményekkel:
— Tizenharmadik éve szervezik meg a Komplex Elektrotechnikai Versenyt, és mi tizenegy éve vagyunk a résztvevői. A megméretés gyakorlati részében nagyon sok alkatrészt kellett elhelyezniük a tanulóknak, ehhez két óra állt a rendelkezésükre. A tizenhat összeállított gyakorlati elektronika fele működött, a másik fele pedig nem. Egy függvénygenerátort készítettek a diákok, és azt a zsűri pontozta. Az első napon általános elektrotechnikai kérdéseket kaptak a versenyzők, majd az elektrotechnika alapjaiból és elektronikából számítási példákat oldottak meg, de táblázatkezelő feladatok is vártak rájuk. A pontok alapján látható, hogy szoros volt a mezőny, és a második helyezéssel nem vagyunk túlságosan lemaradva. Az eredményeknek örülünk, nagyon meg vagyunk vele elégedve. Akkor lettem volna csalódott, ha sem egyéniben, sem csoportban sem kerültünk volna dobogóra — magyarázta Pásztor Lajos
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..