home 2023. március 24., Karina napja
Ellenzékből nem lehet kisebbségi érdekeket védeni
Kartali Róbert
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Ellenzékből nem lehet kisebbségi érdekeket védeni

Az elmúlt időszakban megvalósított projektumok a bizonyítékai annak, hogy a VMSZ a kormány része kell hogy legyen — állapították meg a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumán, melyet a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban szerveztek meg. A rendezvényen dr. Pásztor Bálint, Fremond Árpád és Gyivánovity Dániel köztársasági parlamenti képviselőjelöltek szólaltak fel, Paskó Csaba helyi plébános pedig házigazdaként köszöntötte a megjelenteket.

— A politika nem az ördögtől való, azt mi, emberek találtuk ki, és a javunkat szolgálja, ám a politikai háttérnek a mi értékrendünket kell képviselnie — fogalmazott felvezetőjében Paskó Csaba, hozzátéve, hogy ő támogatja azt a politikai értékrendet, amelyet Magyarországon a Fidesz—KDNP, itt, Vajdaságban pedig a VMSZ képvisel. Mint mondta, a Fidesz—KDNP ideje alatt megtapasztalta, hogy hosszú évtizedek után a kelebiai templomot teljes egészében fel lehetett újítani, megépülhetett a Márton Áron Közösségi Ház, továbbá számos beruházás valósult meg a Szabadkai Egyházmegyében.

— Április 3-án nemzetünk jövőjéről döntünk: itthon is, és otthon is — emelte ki felszólalásában Gyivánovity Dániel. Emlékeztetett, hogy köztársasági szinten az előző mandátumban hét államtitkári és kilenc képviselői pozíciót töltöttek be a párt politikusai. Ez történelmi siker volt, és nagy felelősség is. Arra kérte a megjelenteket, hogy április 3-án válasszák a Vajdaságban egyetlen önálló magyar és az egyetlen önálló vajdasági opciót. Az anyaországi szavazást illetően pedig arról beszélt, hogy a vajdasági magyaroknak az az érdekük, hogy a jelenlegi kormányzat tudja folytatni a határokon átívelő nemzetépítő munkáját és nemzetpolitikáját.

— Ott kell lennünk a döntéseknél, mert ha nem vagyunk ott, akkor nem tudjuk a közösségünket méltóképpen képviselni — hangsúlyozta Fremond Árpád. Mint mondta, a VMSZ következetesen politizál, amit ígérnek, azt meg is valósítják.

Az európai uniós csatlakozási folyamatról kifejtette, annak a legnagyobb nyertesei a termelők lesznek, akik várhatóan több mint 200 eurós támogatást kapnak majd hektáronként. Abban érdekeltek, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja legyen, és a mezőgazdasági termelők megkapják ugyanazokat a támogatásokat, mint az EU-ban dolgozó társaik.

— Az elmúlt időszakban Kelebián elkészült a kerékpárút. Befejeződött az Y ág kiépítése, a következő fázisban már autópályásítva lesz az útszakasz — részletezte dr. Pásztor Bálint. Hozzáfűzte, felépült a két megígért felüljáró is, annak ellenére, hogy ezek anyagilag sohasem megtérülő beruházások, de meglétük szükségszerű, hogy a gazdáknak ne kelljen kilométereket kerülniük. A magyarországi támogatásokról szólva elmondta, az elmúlt hat év alatt a vajdasági magyarok az Orbán-kormánynak köszönhetően a Prosperitati Alapítvány 170 millió eurós támogatásával mintegy 350 millió eurónyi befektetést tudtak megvalósítani. Ez az összeg három vajdasági költségvetést tesz ki. Említette még a templomfelújításokat és az ösztöndíjakat, így az MNT általános ösztöndíját, a jogász- és közgazdászhallgatói ösztöndíjat, továbbá bejelentette, jelenleg azon dolgoznak, legyen egy külön orvostanhallgatói ösztöndíj is, annak érdekében, hogy a vajdasági magyar orvosok tekintetében is meglegyen az utánpótlás. Pásztor Bálint mindezt összegezve kijelentette, hogy olyan típusú nemzetpolitika valósult meg az elmúlt tizenkét évben, amely egész Európában párját ritkítja.

Fényképezte: Kartali Róbert

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kampányrendezvények rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..