home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ellenzékben is kiállni a magyarságért
Tóth Tibor
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Ellenzékben is kiállni a magyarságért

Amint néhány községben, úgy Kúlán is átrendeződtek a politikai erőviszonyok.

A május 6-i választások után a VMSZ, a DP, a Fordulat koalíció és az SZSZP-ESZ került hatalomra, a községi elnöki tisztet a demokrata Lazar Greber töltötte be, helyettese pedig Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke volt. A koalíció 108 napig működött, október 8-án azonban a szocialisták átálltak az eddigi ellenzék (SZHP, SZDP, SZER) oldalára és megdöntötték a június 22-én felállt hatalmat. Ilyenformán a VMSZ Kúlán most ellenzékből politizál, de továbbra is főcélja a magyarság érdekképviselete. Az új hatalmi koalíciót 8 haladó, 6 szerb demokrata, 4 szocialista és két egyesült régiós alkotta. A polgármester a haladó párti Dragan Trifunović, az új alpolgármester Velibor Milojčić (SZER), a községi képviselő-testület elnöke pedig továbbra is a szocialista Snežana Mrkajić.
— A haladók, a szerb demokraták, az egyesült régiósok és a szocialisták az október 5-én tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy az utóbbiak átálltak a másik oldalra. Ezáltal nekünk megszűnt a többségünk. Október 8-án a képviselőház ülésén megváltoztatták a választói bizottság összetételét, majd leváltották a képviselőház alelnökét, a községi tanács tagjait, az alelnököt és az elnököt. A szocialistákkal együtt a másik oldalon húszan vannak a mi tizenhét képviselőnkkel szemben. Tudomásunk szerint a koalíciós szerződést még nem írták alá, de szavazáskor már a haladók köré csoportosultakat támogatták. Azóta semmilyen megbeszélés sem történt a VMSZ és a hatalmi koalíció között, habár némely szocialista részéről történtek megkeresések. Mára összehívtuk a VMSZ községi szervezetét, s várakozó álláspontra helyezkedtünk. A községi tanácsban nem maradt magyar képviselő — mondta Valka Károly eddigi alpolgármester, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke.
Mint ismeretes, Kúla és Kalocsa már több éve rendkívül gyümölcsöző együttműködést folytat. Remélhetőleg az új hatalom érdekelt marad a két település közötti együttműködés fejlesztésében és megőrzi a köztük fennálló jó viszonyt.
— Bizonyára a Népkör Magyar Művelődési Központra is kihat, hogy Valka Károly már nem tagja a község vezetőségének — mondta Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének az alelnöke. — Ellenzékbe szorultunk, s attól tartok, hogy a hatalmi pártok nemcsak hogy nem segítenek majd, hanem kerülni is fogják a magyarságot és az itt élő többi kisebbséget. Mi a Népkörben igyekszünk majd kiharcolni a nekünk járó pénzeket, minden pályázatra jelentkezünk, s természetesen fenntartjuk művelődési egyesületünket. Ebből nem engedünk. Az elmúlt 108 napban több kedvező változás is történt a Népkörben: a kis- és a nagyterem padlózatát kerámialapokkal, a színpadot pedig deszkával borítottuk be. Tervezzük a konyhánk felújítását is, berendezésének a nagy részét már korábban megvásároltuk.
A Népkörben hamarosan elkezdik a szemlékre és versenyekre való felkészülést, és tagtoborzást is folytatnak.
— Jelenleg az újonnan felvettekkel együtt több mint nyolcvan gyermek tagja a Népkörnek. Óriási eredménynek tartom, hogy megmaradt a nagy tánccsoport. Hamarosan elkezdi a munkát a színjátszó csoport és a többi szakcsoport is — tájékoztat az elnök.
Mint látható, cseppet sem rózsás a helyzet Kúlán. A kúlai magyarság azonban már eddig is bebizonyította összetartásának és küzdelmének erejét, mellyel legyőzhetetlennek hitt akadályokat is leküzdött. Nem kétséges tehát, hogy ezúttal sem lesz másként.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..