home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ellenállás
Fehér Márta
2018.06.05.
LXXIII. évf. 22. szám
Ellenállás

​​​​​​​Tíz órát ült egy fán egy szabadkai lány — Érettségi = drog, alkohol? — Pozitív listán a leukémia, a mellrák és a hepatitisz C elleni gyógyszer — Megszüntetik az ideiglenes nyugdíjcsökkentésről szóló törvényt – novembertől

Tíz órát ült egy fán egy szabadkai lány

A Petlovo brdo nevű belgrádi városrészben százhatvan fát vágtak ki azért, hogy a fővárosi kerülőút részeként csomópont épüljön a Borići parkerdőben. Néhány tucatnyi polgár gyűlt össze tiltakozni, viszont nem tehettek semmit, hiszen több rendőr biztosította a munkálatokat. A figyelem központjába az a szabadkai lány került, aki még hajnalban, mielőtt bárki megjelent volna az illetékesek és a munkások közül, felmászott egy fára. Majdnem tíz órát töltött fenn, majd lemászott, és a helyiek segítségével sikerült eltűnnie a rendőrök látóköréből, akik korábban közölték, hogy feljelentést tesznek ellene, sőt, állítólag azzal is fenyegették, hogy beviszik egy pszichiátriai klinikára. A Szerbia Útjai Közvállalat illetékesei szerint nem beszélhetünk erdőirtásról, hiszen ezerötszáz fát sikerült megkímélniük, ezáltal a parkerdő 90 százaléka érintetlen maradt. Azt ígérik, intenzív fásításba kezdenek, játszóteret alakítanak ki, és zajvédő falat építenek. (Blic, N1)

 

Érettségi = drog, alkohol?  

A belügyminisztérium Érettségi 2018 nevű projektuma keretében rendőrhivatalnokok beszélgetnek a végzős diákokkal az alkohol- és drogfogyasztás káros hatásairól. A rendőrség közleménye szerint az oktatási minisztériummal együttműködve így szeretnék növelni a középiskolát befejező fiatalok biztonságát az érettségi bulik és más iskolai rendezvények alatt. Bor mind az öt középiskolájában jártak már, Negotinban három középiskolát kerestek fel, Kladovóban és Majdanpek területén pedig két-két intézményt. Az előadás keretében arra kérik a fiatalokat, hogy a záróünnepség során ne zavarják meg a közbiztonságot, és szigorúan tartsák be a közlekedési szabályokat saját és mások testi épsége érdekében. A rendőrök mindenesetre biztosra mennek, a megelőzésen kívül a kritikus napokon fokozzák a készültséget és a közúti ellenőrzéseket az iskolák környékén, valamint az érettségi bankett színhelyének közelében levő utcákban, tereken. (Blic)

 

Pozitív listán a leukémia, a mellrák és a hepatitisz C elleni gyógyszer

Tavaly huszonhárom innovatív orvosság került fel a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap költségére kiváltható, úgynevezett pozitív listára, most tovább bővül az ingyen elérhető gyógyszerek köre — jelentette be az alap igazgatója. Ezelőtt teljes öt évig egyetlen innovatív orvosság sem kapott zöld fényt. Az illetések szerint ezután felgyorsul a folyamat, ennek érdekében havonta ülésezik majd a bizottság, a gyártók pedig folyamatosan nyújthatják be kérelmüket, nem pedig csak évente egyszer, mint eddig. Az ígéretek szerint több diagnosztikai eljárás, analízis és teszt is fel fog kerülni a pozitív listára. (Večernje novosti)

 

Megszüntetik az ideiglenes nyugdíjcsökkentésről szóló törvényt — novembertől

Az állam úgy döntött, nem alkalmazza tovább a nyugdíjasokat érintő megszorító intézkedést. Várhatóan novembertől folyósítják a nagyobb összegű járandóságot. Ezt Aleksandar Vučić államfő jelentette be, miután megtekintette a 11-es közúti folyosón a Száva és a Kolubara feletti hídépítési munkálatokat. Az ígérte, mindenki több pénzt fog kapni, mint 2014-ben, amikor „ideiglenesen” csökkentették a nyugdíjat. Néhány példát is mondott: akinek 50 000 dináros nyugdíja volt négy évvel ezelőtt, az most 9,1 százalékos emeléssel 54 541 dinárra számíthat, a legszegényebbek pedig — akik havonta 30 000 dinárnál kevesebbet kapnak — 2014-hez képest 10,4—13,3 százalékos növelést kapnak. Minél alacsonyabb a nyugdíj, annál nagyobb lesz az emelés. 25 000 dinárig 13,3 százalékkal több pénz jár, természetesen a 2014. évi járandóságot figyelembe véve — ígéri Vučić. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..