home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés Csókán
(Tha)
2023.01.27.
LXXVIII. évf. 4. szám
Elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés Csókán

Sajtótájékoztatót tartottak Csókán, amelynek a témája a szelektív hulladékgyűjtés volt. Az eseményen részt vett Gyömbér Stana polgármester, Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke, Gligor Gellért, a Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója, Vukoman Matović, a Csóka Kommunális Közvállalat igazgatója.

Csóka községben ebben az évben kezdődött meg az újrahasznosítható hulladék gyűjtése, amelyet az illetékesek máris sikeresnek ítéltek meg. Január elseje óta a zöld mellett kék színű kukák is kerülnek a háztartásokba, amelyekbe a lakosok az újrahasznosítható hulladékot gyűjthetik.

A kezdeményezés célja a környezettudatosság mellett, hogy felszámolják a községben lévő illegális szeméttelepeket.

–Csókán az év elejétől kísérleti jelleggel indult meg a háztartásokat érintő szelektív hulladékgyűjtés, és az első eredmények ígéretesek. A szabadkai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. a tevékenységét Csóka község területén a hulladékudvaron keresztül végzi. Az alapítói okirat értelmében a regionális hulladéktároló tevékenységének költségeihez Csóka község 4,5 százalékban járul hozzá – hangsúlyozta Oláj Tibor.


Fotó: Magyar Szó/Gergely József

Gyömbér Stana polgármester rámutatott, a kék kukák bevezetésével Csókán jelentős előrelépést tettek, de szeretnék felhívni a polgárok figyelmét, hogy végső ideje felelősségteljesen viszonyulni a természethez és lakókörnyezetükhöz. Hozzátette, bízik benne, hogy a pár hete indított akciót rövid időn belül az egész községre ki tudják terjeszteni.

Az újrahasznosítható hulladék, mint a műanyag, PET-palackok, üveg, PVC, fém és papír, amely Csóka község területén gyűlik össze, Zentára kerül, onnan pedig a békovai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft.-be szállítják. Az eddigi tapasztalatok alapján a lakosság felelősségteljesen áll a most még újdonságnak számító szelektív hulladékgyűjtéshez.

– Bátor kezdeményezésnek vagyunk tanúi, ugyanis Csókán elkezdték az elsődleges hulladékszelekciót, és ennek keretében a kétkukás rendszert is sikeresen tesztelik. A január elején kezdődött akció jól sikerült, a kék kukákból külön ágon kezelt hulladék bevizsgálása jó eredményeket mutat, könnyebb a szétválogatása és a további kezelése. Mivel a kék kukák további népszerűsítésére van szükség, szóróanyagokat, videófilmeket készítettünk. A következő szervezési feladatunk a községek területén lévő hulladékudvarok megnyitása lesz. Az engedélyek beszerzése folyamatban van, talán már tavaszra sikerül ezeket létrehozni. Ez lehetőséget kínál, hogy a polgárok a háztartásukban keletkező hulladékot – a ceruzaelemtől a padláson megtalálható mindenféle fajta hulladékig, beleértve az elektronikai hulladékot is – saját maguk be tudják vinni – mondta a sajtótájékoztatón Gligor Gellért.

Vukoman Matović, a Csóka Kommunális Közvállalat igazgatója bejelentette, egyelőre 1030 kék kukát osztottak szét Csóka településen, a község falvait a sikeres próba után kapcsolják be az elsődleges szelektív háztartásihulladék-gyűjtésbe.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Regionális Hulladékgazdálkodási Kft.-től mind a hét alapító község – Szabadka város, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Csóka és Törökkanizsa – már évekkel ezelőtt megkapta a kék kukákat.

Forrás: Magyar Szó, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..