home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elkelt a Twitter
Talpai Lóránt
2022.11.03.
Elkelt a Twitter

„Mindössze” 44 milliárd dollárba került — Energiamegtakarítás az autópályákon is — Egyezmény a tengeri határról

„Mindössze” 44 milliárd dollárba került

Elon Musk immár hivatalosan is megvette a Twittert. A világ legvagyonosabb embere már jó ideje szerette volna megszerezni a világ egyik legnépszerűbb kommunikációs platformját. A Tesla és a SpaceX tulajdonosának ezúttal sikerült, és mindez 44 milliárd dollárjába került. Musk az üzlet után kijelentette: „Jelenleg nagy a veszélye annak, hogy a közösségi média szélsőjobboldali és szélsőbaloldali részekre szakad, melyek több gyűlöletet és megosztottságot keltenének társadalmunkban. A kattintások iránti könyörtelen hajsza során pedig elvész a párbeszéd lehetősége. Ezért vettem meg a Twittert. Nem azért tettem, mert könnyű, és nem azért, hogy több pénzt keressek. Azért tettem, hogy segítsek az emberiségnek, amit szeretek. Tehát alázattal, felismerve, hogy ennek a célnak az elérésben a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére való kudarc nagyon is reális lehetőség” — hangoztatta a milliárdos.


Elon Musk (Fotó forrása MTI)

 

Energiamegtakarítás az autópályákon is

Szlovéniában lekapcsolják éjszakára az autópályák világítását azokon a szakaszokon, ahol ezt lehetővé teszi a törvény. A szlovén autópálya-kezelő vállalat évi 2000 megawattóra villamos energia megtakarításával, vagyis a szokásos fogyasztás 10 százalékával számol. A társaság úgy ítéli meg, hogy előrelátóan döntött az intézkedés mellett az energiaválság enyhítése céljából. Lekapcsolják a lámpákat az autópályák és a gyorsforgalmi utak le- és felhajtóin, valamint nyílt szakaszain. Az alagutakban, a csomópontokon, a fizikailag elválasztott sávos utak kereszteződéseiben és a pihenőhelyeken pedig a minimális követelményekhez igazítják — hangsúlyozták. Az autópálya-kezelő vállalat karbantartó központjaiban a kültéri világítást csak szükség esetén kapcsolják be. Ezek az intézkedések a továbbiakig érvényben maradnak — olvasható a közleményben.

 

Egyezmény a tengeri határról

Izrael és Libanon aláírta a két ország közötti földközi-tengeri határt rögzítő egyezményt. A megállapodást hivatalos dokumentumként hamarosan átadják az Egyesült Nemzetek Szervezetének is. Az Egyesült Államok által közvetített egyezség lehetővé teszi Libanonnak, hogy a TotalEnergies nevű francia energiavállalat révén fejlessze a Kana-Szidón gázmezőt, és földgázt termeljen ki ott. Ez a terület a Földközi-tengernek egy olyan részén található, amelyet Izrael és Libanon is a sajátjának vallott. Izrael átengedte az egész vitatott zónát, de megkapja az onnan felszínre hozott földgáz hasznának 17 százalékát. Abban is megegyeztek, hogy a Karis nevű másik, szintén a határvidéknél lévő földgázmező teljesen Izrael tulajdonában marad. Jeruzsálem megtartja a partjai mentén azt a 3 mérföldes zónát is, amelyre szerinte szüksége van a tengerpart biztonsága érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..