home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elismerés
Fehér Márta
2018.11.26.
LXXIII. évf. 47. szám
Elismerés

Elismerésüket fejezték ki a Kárpát-medencei magyarok képviselői a vajdasági magyar közösségnek.

Gratuláltak a nemzeti tanácsi választáson elért eredményhez a Magyar Összefogásnak, örülnek a megkezdett programok folytatásának, a magyar miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: boldogok lehetnénk, ha a szerb jogi szabályozás általános lenne a teljes Kárpát-medencében.

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén a magyarországi és a határon túli magyar pártok találkoztak, a résztvevők annak is elismeréssel adóztak, hogy a vajdasági magyaroknak sikerült partneri kapcsolatot kialakítaniuk a többségi társadalommal és a kormányzó párttal, ellentétben a többi határon túli magyar közösséggel.

 

Példátlan történet

Szerbiában „példátlan történetet” építenek hosszú évek óta, a szerb—magyar kapcsolatokat próbálják kiemelt stratégiai szintűvé tenni — fogalmazott az ülés elején megtartott beszédében Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök méltatta a magyar és a szerb elnöknek a történelmi megbékélés irányába tett gesztusait, „ez kinyitott jó néhány ajtót, és jól közlekednek rajta”. Boldogok lehetnénk, ha a szerb jogi szabályozás általános lenne a teljes Kárpát-medencében, a kulturális autonómia lényegében megvalósult — hangsúlyozta.

A Máért zárónyilatkozatában Vajdasággal kapcsolatban elismeréssel állapítják meg, hogy a Szerbia és Magyarország közötti folyamatos kétoldalú kormányközi tárgyalások rendszere egyedülálló példája a jószomszédi viszonynak és együttműködésnek. Örömmel nyugtázták, hogy a vajdasági magyarság és a VMSZ megkerülhetetlen része ennek a kapcsolatrendszernek, melyben aktív szerepet tölt be.

 

Egyetértés — kivétellel

A magyar belpolitikában szokatlan egyetértés van a reális erőt képviselő politikai pártok és a határon túli magyar szervezetek között — fogalmazott Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a zárt ajtók mögött folyó tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Egyetlen kivétel van: a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja, mely a meghívás ellenére sem ment el az ülésre. A Máért történetében egyedüli, hogy ilyen előfordult, és ez nem a magyar kormánnyal, hanem a határon túli magyarsággal szembeni udvariatlanság — mondta Semjén.

A Magyar Szocialista Párt sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a tanácskozáson azt javasolta, a parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a választójog kérdéséről. A szocialisták szerint a határon túli magyarok hiteles magyar parlamenti képviseletéhez az kell, hogy a határon túliak maguk közül, ne pedig a budapesti pártlistáról válasszanak képviselőt.

 

Jövőre európai parlamenti választások — a külhoniak is voksolnak

A jövő tavasszal kerül sor az EU-tagországokban az európai parlamenti képviselőkről szóló voksolásra. Ez nem pártválasztás, hanem összmagyar szavazás — emelte ki a magyar miniszterelnök az ülés elején megtartott beszédében, utalva a változtatásokra, az unió területén kívül élő polgárok szavazati jogának megteremtésére. 

 

2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz

Az újabb tematikus év programjaira 1 milliárd forint áll rendelkezésre, a forrás nagy része pályázati keret lesz, várhatóan egyötödéből táborokat, iskolai rendezvényeket támogatnak. A programelemeket decemberben dolgozzák ki, a tematikus év pedig január 1-jén indul.

A Szülőföldön magyarul program keretében 230 000, magyar iskolába járó gyereket támogatnak — hangzott el. Semjén Zsolt jelezte: arról folyik diskurzus, hogy az oktatási-nevelési támogatás esetében érvényesítsék-e a rászorultsági elvet.

 

Mátyás király után Rákóczi

2019-re a nemzetpolitikai államtitkár II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdet.

 

Aggodalom Kárpátaljáért

A zárónyilatkozatban első helyen szerepel Kárpátalja helyzete, az ottani magyarság mellett Magyarország, a magyar kormány és az összes külhoni régió kiáll. Az ülés résztvevői aggodalmukat fejezték ki a kárpátaljai magyarság helyzetét ellehetetlenítő oktatási törvény és a nyelvtörvénytervezet, valamint a magyar közösséget érintő immár mindennapos atrocitások miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..