home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Elindult a vajdasági magyar felsőoktatási tájékoztató körút
Kartali Róbert
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
Elindult a vajdasági magyar felsőoktatási tájékoztató körút

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség együttműködve elindította a felsőoktatási tájékoztató körutat a vajdasági végzős középiskolások számára. Ennek célja a továbbtanulási lehetőségek bemutatása és diákokkal való megismertetése Vajdaságban, emellett a tanács ösztöndíjprogramját is ismertetik a résztvevőkkel. A mintegy 70 állomást érintő körút a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban kezdődött pénteken.

A felsőoktatási tájékoztató körút lehetőséget teremt a diákok számára, hogy átfogó információkat szerezzenek a felsőoktatási intézményekről és az elérhető támogatási lehetőségekről, segítve ezzel a továbbtanulási döntéseiket és a pályaválasztásukat. Az MNT komplex ösztöndíjprogramjának fontos eleme a tájékoztató körút, melynek keretében osztályfőnöki órákon mutatják be az érettségi előtt álló tanulóknak az MNT ösztöndíjprogramját, valamint kiosztják a felsőoktatási tájékoztató füzeteket is, melyek már az utolsó felvételi vizsgák eredményeit és tapasztalatait tartalmazzák. A körút első állomásán Bognár Emese, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának harmadéves hallgatója, a VaMaDisz kül- és belkapcsolatokért felelős elnökségi tagja, Gellért Noel, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának elsőéves hallgatója és a VaMaDiSz oktatással megbízott referense, valamint Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatási ügyekkel megbízott tagja tartott tájékoztatót a harmadikos és a negyedikes gimnazistáknak.

A Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt feladata az itthon tanulás serkentése, támogatása. Ez a tájékoztató előadássorozat pedig eljut minden vajdasági középiskolába, ahol magyar nyelven is folyik tanítás — foglalta össze lapunknak Varjú Potrebić Tatjana. Az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatási ügyekkel megbízott tagja kiemelte, hogy ez a Magyar Nemzeti Tanácsnak egy fontos programja, mellyel segíti a végzős középiskolás diákokat, hogy bátran döntsenek az itthon tanulás mellett. Az MNT illetékese arról is beszélt, hogy a tanács számos programot futtat annak érdekében, hogy akár a szülői hozzájáruláson, a család helyzetén segítsen, és hogy a tanulók a Vajdaságban meglévő felsőoktatási intézmények egyikét válasszák.

Peić Boglárka, a Svetozar Marković Gimnázium harmadikos tanulója az Újvidéki Mezőgazdasági Egyetemre készül. Nyilatkozatában kiemelte, hogy itthon szeretne maradni, és a szerb nyelven való továbbtanulás sem lesz számára akadály. Fontosnak tartja a családot, a barátokat és a hazai kötődést, ezért nem érzi annak szükségét, hogy egy másik országban folytassa a karrierjét. A tájékoztatót hasznosnak találta, sok új információval gazdagodott a kollégiumokról, a menzáról és a rendezvényekről, mindez pedig sokat fog segíteni a továbbtanulási döntésében.

Dudás Zsófia harmadikos gimnazista az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán szeretné folytatni tanulmányait. Azért szeretne itthon tanulni, mert az egyetem befejezése után itthon tudna érvényesülni. A szerb nyelven történő továbbtanulás nem gond számára. Döntéséhez a szülők példamutatása is hozzájárul, de leginkább saját elhatározása alapján szeretné az itthoni továbbtanulás lehetőségét választani. Mint mondta, itthon is boldog lenne, és már készül a felvételire. A tájékoztató pedig azért volt hasznos számára, mert első kézből hallhatta az újvidéki Európa Kollégium működéséről és az MNT ösztöndíjairól szóló tájékoztatót. 

A felsőoktatási tájékoztató körút azért is hasznos, hogy a felsőoktatási tájékoztató füzetet népszerűsítsük, melyet a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével szerkesztünk és adunk ki — nyilatkozta Bognár Emese, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának harmadéves hallgatója, a VaMaDiSz kül- és belkapcsolatokért felelős elnökségi tagja. Mint mondta, ebben a füzetben megtalálható minden fontos információ arról, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak, milyen egyetemek, milyen szálláslehetőségek, továbbá minden információ, melyre egy végzős hallgatónak szüksége van ahhoz, hogy a legjobb döntést tudja meghozni a továbbtanulásával kapcsolatban. Fontosnak tartják, hogy ösztönözzék a fiatalokat, hogy itthon tanuljanak tovább, hiszen az egyetemi képzésük befejeztével ők a vajdasági magyar értelmiséget fogják gyarapítani. Hozzátette, az elmúlt évek statisztikái és tapasztalatai alapján nagyon hasznos a felsőoktatási tájékoztató körút, hiszen évente legalább 20-30 emberrel nő a jelentkezők száma.

A 2019. évtől a tájékoztató anyag tartalmát applikáció formájában is kidolgozták, melyet minden fiatal le tud tölteni a mobilkészülékére a füzetben található QR-kód leolvasása által. Az applikáció emellett a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos honlapján is elérhető.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..