home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elhunyt Sólyom László
2023.10.08.
LXXVIII. évf. 40. szám
Elhunyt Sólyom László

Október 8-án, 81 éves korában elhunyt Sólyom László (1942–2023) volt magyar köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel.

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el - áll a közleményben.

Sólyom László 1942. január 3-án született Pécsett.

1989 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja, 1990 és 1998 között a testület első elnöke, 2005 és 2010 között a Magyar Köztársaság elnöke volt. Tudományos tevékenységében a személyhez fűződő jogok és az alkotmányos alapjogok neves kutatója. Munkássága jelentős a rendszerváltás utáni jogrend megerősítésében.

Munkásságáért többek között kiérdemelte a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének csillaggal ékesített nagy érdemkeresztjét, a Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztjét, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét lánccal, a Nagy Imre-érdemrendet, a Magyar Szabadságért díjaz, a Kölni Egyetem és a Frankfurti Egyetem díszdoktora volt.

Forrás: MTI, Wikipédia

Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal (Wikipédia) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..