home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elhunyt Jasszer Arafat
2004.11.17.
LIX. évf. 46. szám
Elhunyt Jasszer Arafat

November 11-én, csütörtökön 3 óra 30 perckor a Párizs melletti katonai kórházban elhunyt Jasszer Arafat, a palesztin hatóság elnöke. A palesztin vezetot, aki négy évtizeden át a független palesztin állam létrehozásáért folyó harc szimbóluma volt, október 29-én szállították franciaországi gy...

November 11-én, csütörtökön 3 óra 30 perckor a Párizs melletti katonai kórházban elhunyt Jasszer Arafat, a palesztin hatóság elnöke. A palesztin vezetot, aki négy évtizeden át a független palesztin állam létrehozásáért folyó harc szimbóluma volt, október 29-én szállították franciaországi gyógykezelésre Rámalláhból. Egy héttel késobb kómába esett, agyvérzést kapott, máj- és vesemuködése leállt, gépekkel tartották életben. A francia katonai kórház foorvosa közölte, hogy a magánéleti jogokra vonatkozó törvény értelmében Arafat halálával kapcsolatos részleteket nem tesznek közzé, így folynak a találgatások, hogy a palesztin vezetovel valamilyen rákbetegség végzett-e vagy megmérgezték. A palesztin elnök halála miatt valamennyi palesztin területen 40 napos gyászt hirdettek -- ez ido alatt félárbocon lesznek a zászlók és nem tartanak semmilyen ünnepet. Halálának hírére a Gázai övezetben tízezrek özönlöttek az utcákra s a spontán gyász jeleként zokogva vezérük arcképét és legendássá vált kendojét lobogtatták.
Arafat holttestét pénteken délelott Kairóba, az Arab Liga székhelyére szállították, ott tartották meg a hivatalos gyászszertartást, ahol a külföldi államférfiak leróhatták kegyeletüket. Földi maradványait a ciszjordániai Rámalláhban, a palesztin elnök egykori fohadiszállásán temették el egy kokoporsóban, s ez késobb -- ha a körülmények úgy alakulnak - kihantolható s elszállítható lesz az áhított végso nyugvóhelyre, Jeruzsálembe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..