home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elhunyt II. Erzsébet, a britek királynője
Talpai Lóránt
2022.09.15.
LXXVII. évf. 37. szám
Elhunyt II. Erzsébet, a britek királynője

Maga volt az élő történelem — A gyászszertartás — Hét évtizeden át az Egyesült Királyság élén — Elhunyt a királynő, éljen a király!

Maga volt az élő történelem

II. Erzsébet halálával a világ azt a személyiséget veszítette el, akire a modern Nagy-Britannia épült. A brit királynő elmaradhatatlan mosolyával kereste fel az elmúlt évtizedek alatt a világ 116 országát és vészelte át a brit királyi család hullámzó népszerűségét. Kijelenthető, hogy a birodalom polgárai nagyon kedvelték. Mindez nem véletlen, hiszen uralkodása alatt több nemzedék is felnőtt, és emlékét nemcsak Britanniában, de Kanadában, Ausztráliában is örökké őrizni fogják.


Forrás: MTI

 

A gyászszertartás

A királynő holtteste a gyászszertartásig a Buckingham-palotában marad. Ezután a Westminster Hallba szállítják, ahol néhány napig a nyilvánosság leróhatja tiszteletét. A tizedik napon átviszik a Westminster Abbey-be, az állami ceremóniára. Az eseményre várhatóan a világ minden tájáról érkeznek majd állami vezetők, a gyászszertartást pedig a canterburyi érsek celebrálja, mivel a brit uralkodó egyúttal az anglikán egyház feje is. A temetés napja, szeptember 19-e természetesen nemzeti gyásznap lesz Nagy-Britanniában, reggel 9 órakor megszólalnak majd a Big Ben harangjai, és elkezdődik a gyász. Az elhunyt uralkodó végső nyughelye a windsori királyi kastélyban lesz, a VI. György-emlékkápolnában, szülei, testvére és férje körében.

 

Hét évtizeden át az Egyesült Királyság élén

A brit királynő 1952. február 6-án — édesapja, VI. György király halála után — lépett az Egyesült Királyság trónjára, és akkor még hét ország, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon királynője volt, valamint ő lett a Nemzetközösség feje is. A Nemzetközösség lakosainak mondta el emlékezetes mondatát, mely szerint: „Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen az rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem.” II. Erzsébet első nyilvános szereplése 1943-ban volt, amikor a II. világháborúban meglátogatta az egyik gránátos gárdaezredet, azóta filmtekercsek ezrei őrzik különféle médiaszerepléseit, illetve életének pillanatképeit. A királynőnek egyetlen testvére született, a 2000-ben elhunyt Margit királyi hercegnő. A tavaly elhalálozott Fülöp edinburghi herceggel 1947. november 20-án kelt egybe. Házasságukból négy gyermek született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

 

Elhunyt a királynő, éljen a király!

II. Erzsébet halálával elsőszülött fia, Károly kerül a trónra, aki a leghosszabb ideig hivatalban lévő trónörökös volt, és akinek ügyeit, személyes konfliktusait — főként Diana hercegnőhöz fűződő viszonyát — az egész világ jól ismerte. A hetvenhárom éves Károly koronázása néhány hónappal a királynő temetése után lesz, de ennek pontos napját még nem döntötték el. Ezután a walesi herceg címe Erzsébet unokájára, Vilmosra száll, megjelölve őt mint a következő uralkodót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..