home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elhalasztották a személyforgalom indulását Szabadka és Szeged között
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 42. szám
Elhalasztották a személyforgalom indulását Szabadka és Szeged között

Különböző hírek láttak napvilágot arról, hogy elindul-e a személyforgalom október 23-án a Szabadka-Szeged vasútvonalon.

Olvashattuk, hogy naponta két járat lesz majd Szabadkáról, de csak Röszkéig, és onnan vissza. Szerbiai részről már a menetrend is felkerült, szó volt a jegy áráról, és arról is, hogy az utasok Szabadkán, a vasútállomás felújítása miatt a gyalogos felüljárónál kialakított ideiglenes megállónál szállhatnak majd fel.

A másik információ viszont az volt, hogy mégsem lehet október 23-ától utazni, elhalasztják a személyforgalom megkezdését.

Végül a magyarországi MÁV Zrt. közleményt adott ki, amely már a halasztás okairól szól. Ebből kiderül, hogy valóban nem indul meg a személyforgalom október 23-án Szabadka és Szeged között. Ennek két oka van: a munkálatokban a nyár folyamán beállt egy hónapos kényszerszünet, valamint az, hogy a biztosító- és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépített nemzedéke az eredetileg tervezettnél hosszabb tesztidőszakot igényel.

A Szabadka-Szeged vonal szerb oldalán már korábban befejezték a rekonstrukciót és a villamosítást, Röszke és Szeged között azonban még folyamatban van a fejlesztés.

A MÁV Zrt. azt is közölte, hogy engedélyt kaptak a halasztásra, de hogy ez meddig tart, azt egyelőre nem tudni. A hivatalos időpontot a munkák előrehaladása függvényében határozzák meg, amiről azonnal értesítik a nyilvánosságot.

A Srbija Voz honlapján egyébként az látható, hogy Szabadkáról elindul a vonat október 23-án, de csak a horgosi állomásig. Az indulások időpontja 10.49 és 16.49, a menetidő 20 perc. A Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása 2021. október 18-án kezdődött, a teherforgalom, bizonyos korlátozásokkal, már tavaly augusztus óta folyamatos ezen a reláción. Az utasok vonattal legutóbb 2015-ben juthattak el Szabadkáról Szegedre.

Forrás: magyarvasut.hu, srbvoz.rs, Pannon RTV

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..