home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elfogadták az MNT oktatási és kulturális stratégiáit
Kartali Róbert
2024.02.28.
LXXIX. évf. 9. szám
Elfogadták az MNT oktatási és kulturális stratégiáit

Összesen 52 napirendi pontot vitattak meg a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén. Elfogadták a tanács tavalyi munka- és pénzügyi beszámolóját, valamint zárszámadását, módosították az idei költségvetést, majd jóváhagyták a Köz- és felsőoktatás-fejlesztési stratégiát és a Vajdasági magyar kulturális stratégiát is, mindkét dokumentum a 2024. és a 2029. év közötti időszakra vonatkozik.

— A tavalyi év a stratégiák éve volt, és egyben az első teljes év, amelyet a jelenlegi összetételű Magyar Nemzeti Tanács ebben a mandátumban valósított meg — emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke. Mint mondta, a tájékoztatási, az oktatási és a kulturális stratégiák tervezetéről összesen tizenegy helyszínen tartottak nyilvános vitát. Mindegyik esetében kijelenthető, hogy egy jobbközép, nemzeti, keresztény alapelveken nyugvó stratégiai dokumentum lett kidolgozva.

Az idei költségvetés módosításáról Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy sem a bevételi, sem pedig a kiadási oldal nem változik, csupán átcsoportosításokat eszközölnek, és megnövelik a pályázatokra szánt kereteket. A kiemelt jelentőségű oktatási intézmények pályázat útján történő támogatására így 4,5 millió dinárt, az általános pályázatra művelődési, kulturális egyesületek részére 7 millió dinárt, míg a civil szervezetek pályázat útján történő támogatására 4 millió dinárt irányoznak elő.

Az ülésen elfogadták az MNT oktatási stratégiáját. Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja elmondta, a dokumentum célja a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, munkaerő-képességük fejlesztése, a szülőföldön való boldogulás segítése, a humán erőforrás képzettségének növelése, valamint a pedagógiai innovációk és a korszerű digitális technológiákban rejlő lehetőségek kihasználása.

Jóváhagyták a Vajdasági magyar kulturális stratégiát is, melyre mintegy 40 észrevétel érkezett. Ezeknek több mint 90 százalékát elfogadták és beépítették. Fremond Árpád kiemelte, számos változtatást eszközöltek, hogy a dokumentum a közösség szempontjából még elfogadhatóbb legyen. A stratégiába bekerültek egyebek között a szabadkai Népkör MMK, a Talentum Egyesület, a Juhászok Civil Szervezet, a Forum, a VMMSZ és a VMMI megjegyzései is. Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja a stratégiáról elmondta, apró lépésekkel és reális célokkal, kultúrpolitikai és közpolitikai alapokon lehet megmaradást segítő értékrendet létrehozni.

Napirenden szerepelt továbbá a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap esetében a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület eddigi tagjainak a felmentése és az új tagok kinevezése. A Hét Nap esetében a TJGYT elnöke Kiss Igor lesz, tagjai pedig Kozma Lívia, Faragó Csilla, Újhelyi Nándor, valamint a lap munkatársai közül Pekter Mess Csilla, Szalai Attila és Kartali Róbert. Az ülésen Mohácsi Hubát nevezték ki a Pannon RTV új műsorigazgatójának. Elfogadták a Forum, a Pannónia Alapítvány, a Magyar Szó, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, az Európa Kollégium, a Kosztolányi Dezső Színház, a Regionális Kreatív Műhely, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Zentai Történelmi Levéltár, a Vajdasági Birkózóakadémia és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pénzügyi jelentését, illetve munkatervét, valamint számos oktatási intézmény vezetőjével kapcsolatos döntéseket is jóváhagytak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..