home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Elfogadták az MNT jövő évi költségvetését
Kartali Róbert
2020.12.29.
LXXV. évf. 52. szám
Elfogadták az MNT jövő évi költségvetését

Csaknem 1,69 milliárd dinárral fog gazdálkodni jövőre a Magyar Nemzeti Tanács, ez az összeg 24 százalékkal több, mint amennyi a 2020-beli büdzsében szerepelt. A 2021. évre szóló munkatervet az MNT 19. rendes ülésén fogadták el, egyúttal módosították a 2020. évi költségvetést is.

Korrigálták a 2020. évi költségvetést, mivel nem sikerült elhasználni az összes rendelkezésre álló összeget, melyet a vajdasági magyar kulturális intézmények fejlesztését és hálózatba szervezettségét elősegítő 2020-beli programjára irányoztak elő. Ezt az összeget a tanács egy ebben a projektumban megvalósuló program költségeire minősítette át, mégpedig a vajdasági magyar digitális archívum fejlesztésére.

A testület jövő évi munkatervét Hajnal Jenő, az MNT elnöke ismertette, továbbá azt is bejelentette, hogy elkészült a hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiatervezet, hamarosan befejeződik a tájékoztatási és a kulturális stratégia kidolgozása, de megszületett az oktatásfejlesztési stratégia első koncepciója is. Valamennyi nyilvános vitáját a járványhelyzettől függően az év első harmadában szervezik meg.

— Az oktatás területén az évek óta tartó oktatásfejlesztési és tehetséggondozási programok 2021-től egységes hálózattá szerveződnek. A Vajdasági Magyar Tehetségprogram minden korosztálynak szeretne fejlődési lehetőséget kínálni, az általános és a középiskolákban, valamint a felsőoktatásban tanuló tehetséges diákoknak, de a már diplomával rendelkező fiatal felnőtteknek is. A VMSZ és az MNT közös, öt évre szóló koncepciója szerint Szabadkán alakulna egy egységes szakmai elvek alapján működő Vajdasági Magyar Tehetségközpont, amelynek Adán, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Topolyán, Újvidéken és Zentán lennének középiskolai és/vagy felsőoktatási szakkollégiumai, illetve sportakadémiai képzései.

A következő két évben Vajdaságban három új óvoda épül fel a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, amit Magyarország Kormánya támogat — emelte ki Hajnal Jenő.

— 2021 szeptemberében átadásra kerül a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, valamint Maradékon a református egyházközség szórványóvodája. 2021-ben elkezdődhet Újvidéken a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában úgyszintén egy új szórványóvoda kialakítása az új telephelyre kitelepített nyomda helyiségeiben. Az MNT megkülönböztetett tiszteletet szentelt a sajátos igényű magyar diákokat segítő oktatási intézményeknek is, 2021-ben a legjelentősebb segítségnyújtás az óbecsei Testvériség Általános és Középiskolában valósul meg, de támogatást kap a szabadkai Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola is. Két szabadkai szakközépiskola is részesül fejlesztésben, az Ivan Sarić Műszaki Iskola és a Vegyészeti-Technológiai Iskola. A szabadkai MTTK épületének teljes körű felújítása várhatóan 2021 nyaráig befejeződik. A szabadkai Műszaki Szakfőiskola fejlesztése továbbra is kiemelt stratégiai feladat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a zentai székhelyű Pro Scientia Naturae Alapítvány tavaly megvásárolta a Zentai Felsőoktatási Képzőközpont leendő épületét, melynek átalakításával 2021 őszéig egy kulcsrakész állapotban lévő épületkomplexumot kap.

Az MNT jövő évi munkatervében kiemelt szerepet szánnak a kultúrával kapcsolatos tevékenységeknek, a médiának, valamint a vajdasági magyar hivatalos nyelv- és íráshasználatnak. Legfőbb célként a kultúra és a közművelődés, valamint a kulturális örökség intézményrendszerének fejlesztését jelölték meg. Fontosnak tartják továbbá a pusztulás peremére sodródott templomok megmentését, valamint azokat az egyházfejlesztéseket, amelyek már a XXI. század idegenforgalmi elvárásainak is igyekeznek eleget tenni.

Az ülésen ezenkívül jóváhagyták a Pannónia Alapítvány, a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a Kishegyesi Könyvtár és az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2021. évi munka- és pénzügyi tervét is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..