home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elfogadták az MNT 2024. évi munkatervét
Kartali Róbert
2023.12.29.
LXXVIII. évf. 52. szám
Elfogadták az MNT 2024. évi munkatervét

Jövőre 1 milliárd 411 millió dinárból gazdálkodhat a Magyar Nemzeti Tanács. Az MNT pénteken tartotta meg az idei 10., egyúttal az év utolsó ülését, melyen összesen 36 pont szerepelt napirenden. Módosították az idei költségvetést, elfogadták a 2024. évi büdzsét és az MNT jövő évi munkatervét. Számos, az MNT által alapított, illetve társalapított intézmény, köztük a Hét Nap Lapkiadó Kft 2024. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása is napirenden szerepelt.

A Magyar Nemzeti Tanács számára 2023 a stratégiák éve volt. Három stratégia esetében lefolytatták a nyilvános vitákat, ezeken több száz ember fejthette ki véleményét, valamint írásban is volt lehetőség megfogalmazni az észrevételeket. A tájékoztatási stratégiát elfogadták, az oktatási és a kulturális stratégiákat pedig 2024 elején fogják majd.

— Az előre hozott köztársasági és tartományi választások kiírásakor a hivatal stratégiai döntést hozott, miszerint az MNT inkább a választásokra koncentrál, mert nem mindegy, hogy milyen érdekérvényesítő képessége lesz a vajdasági magyar közösségnek a következő időszakban Belgrádban és Újvidéken. Akkor lesz erős a magyar nemzeti tanács, ha van egy erős VMSZ — emelte ki Fremond Árpád. Az MNT elnöke hangsúlyozta, számukra az a legfontosabb, hogy megőrizzék és tovább építsék a vajdasági magyarok kulturális autonómiáját.

— A tanács 2023-as évi költségvetésében több változás is történt az év utolsó hónapjaiban, így szükség volt az év végi korrekcióra. Az MNT bevételei 1 478 145 755 dinárról 1 531 894 081 dinárra módosultak, ugyanis a Szerb Köztársaság támogatása 68 701 553 dinárról 68 701 555-re módosult. Vajdaság Autonóm Tartomány támogatása 189 209 124 dinárról 189 207 110 dinárra módosult. A helyi önkormányzatok támogatása 13 489 283 dinárról 14 678 033 dinárra növekedett. Az adományok és támogatások tétele 365 919 859 dinárról 418 481 447 dinárra emelkedett, amely a 2023-as évi felsőoktatási ösztöndíjprogram és a történelmi egyházak szórványközösségi és közművelődési tevékenységeinek 2023-as évi támogatása keretösszegének növekedése, valamint a Szakma Sztár vetélkedő megszervezésének támogatása és az óvodai hagyományápoló foglalkozások támogatása új tételként történő megjelenése következtében jelentkezett — foglalta össze a javaslatot felterjesztve Sárközi István. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a bevételekben keletkezett változások arányában a programok területekre lebontott megvalósulásának terve is módosult. A tanács állandó működési költségei 80 719 236 dinárról 79 991 514 dinárra csökkentek. Az oktatási programok értéke 666 345 957 dinárról 711 448 598 dinárra növekedett. A kulturális programok értéke 502 049 026 dinárról 511 375 433 dinárra nőtt. A tájékoztatási programok értéke 224 213 536 dinárról 224 593 536 dinárra módosult. A hivatalos nyelv- és íráshasználat programjainak értéke 4 370 000 dinárról 4 485 000 dinárra növekedett.

A tanács jövő évre vonatkozó munkatervét Fremond Árpád, az MNT elnöke terjesztette fel a vitára, egyúttal köszönetet mondott a tanács végrehajtó bizottsága tagjainak, akik a saját területükre fókuszálva összeállították az oktatásra, a kultúrára, a tájékoztatásra, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználatra vonatkozó terveket. Ezzel a munkatervvel összhangban alakították ki az MNT jövő évre vonatkozó költségvetését is, mely szintén napirenden szerepelt a tanács ülésén.

— Az oktatás terén 2024-ben is kiemelt prioritás marad az új óvodai és bölcsődei csoportok kialakítása, az anyanyelvű óvodai és iskolai nevelés és oktatás népszerűsítése, az iskolakezdést támogató csomagok kiosztása, az iskolabusz- és a napköziprogram folytatása, a felsőoktatási ösztöndíjazás, a szakképzett és a tanács által ösztöndíjban vagy más támogatásban részesülő fiatalok szülőföldön való érvényesülésének a serkentése, a pedagógusok szakképzése — foglalta össze az MNT elnöke, aki arról is beszélt, hogy kilátásban van az elmúlt évek tapasztalataira építve a felsőoktatási ösztöndíjprogram további bővítésének a lehetősége, mert azt tapasztalják, hogy hiány van magyar orvostanhallgatókban. Mint mondta, azon gondolkodnak, hogy bővítsék az ösztöndíjprogramot, hiszen azt látják, hogy a jogászösztöndíjra mekkora az érdeklődés, ezért szeretnék ezt a lehetőséget más hiányszakokra is kiterjeszteni.

2024-ben tervezik Újvidéken, a Magyar Szó székházában az óvodai fejlesztéseknek a befejezését, itt két bölcsődei és két óvodai csoport lesz kialakítva, illetve egy játszótér is helyet kap a székház belső udvarában. A következő napokban lezárul a közbeszerzés, és az év első felében megindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

— Folyamatosak lesznek az intézményfejlesztések is, így a szakkollégiumi rendszer bővítése, ami kiemelten fontos az MNT számára. A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium kollégiumi térrel való bővítése is szerepel az MNT munkatervében, ugyanis komoly igény mutatkozik rá, több mint száz olyan magyar diák jár Szabadkán középiskolába, de nem tud bejutni a kollégiumba, ezen akar segíteni az MNT a kollégiumi fejlesztéssel. Az a tapasztalat ugyanis, hogy a szakkollégiumi rendszer bővítésével itthon lehet tartani a gyerekeket, egyúttal a középiskolai központokat megtartani, ezért erre nagy figyelmet kell fordítani a jövőben is — szögezte le az MNT elnöke. Mint mondta, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium épületrészének befejezése is szerepel a tanács munkatervében. Ennek megvalósításához az MNT is hozzájárult, hiszen a terveket nem kis összegben finanszírozta. A tanács ugyanakkor Topolyán is folytatja a kollégiumi bővítési programját.

A kultúra terén szeretnék bővíteni a kulturális hálót, fő prioritás a kulturális társalapított és kiemelt intézmények fejlesztésének elősegítése. Jövőre befejezik a zsablyai Havas Boldogasszony római katolikus templom felújítását. 2024-ben lesz 10 éves a kollektív bűnösséget kimondó jogszabálynak az eltörlése. A zsablyai templom teljes körű felújítását szeretnék az év első felében befejezni, és az a terv, hogy a templomot ennek a 10 éves jubileumnak az alkalmából adják át. A csúrogi megemlékezést október utolsó vasárnapján tartják meg, még az előtt szeretnék átadni a templomot, méltón megemlékezve arra, hogy a csúrogi, zsablyai és mozsori magyarok kollektív bűnösségét kimondó jogszabálynak az eltörlése 10 évvel ezelőtt történt. Az MNT elnöke kiemelte, hogy erre a megemlékezésre Magyarországról és Szerbiából is kiemelt vendégeket hívnak majd meg. Hozzátette: annak idején az összes környékbeli templomot földig rombolták, csupán Zsablyán maradt meg, és ez egy fontos szimbóluma lehet az 1944/45-ben üldöztetett magyarságnak. Az egyéb egyházi fejlesztések között megemlítette a töröktopolyai Mária-kegyhely bővítését, Martonoson is terveznek különféle fejlesztéseket, továbbá a hódegyházi Szent Mihály Főangyal-templom vizesedési gondjait is meg kell oldani, és a tornyosi Magyarok Nagyasszonya-templom villanyhálózatát is szeretnék felújítani. Ezenfelül jövőre is támogatják a vajdasági magyar szellemi, kulturális örökség programjait, a tematikus programokat, a magyar érdekeltségű kulturális intézmények működtetését, a vajdasági magyar fesztiválokat, kiemelt díjakat és a hagyományőrzést.

A tájékoztatás terén egyebek között kiemelték, hogy a médiastratégiával összhangban jövőre elkészül az etikai kódex, és támogatni fogják a kistérségi médiát. Továbbá beépítették a tanács jövő évi költségvetésébe az újságírói díjakra előirányozott eszközöket is. A hivatalos nyelv- és íráshasználat kapcsán pedig prioritásként szabták meg a központi nyilvántartások adatainak és az ezekből származó kivonatok, köziratok magyar nyelven történő elérhetővé tételének támogatását, valamint az e-közigazgatásban jelentkező hiányosságok orvoslását, és segítik a magyar nyelvi szolgáltató iroda működését.

A Hét Nap Lapkiadó Kft. jövő évi munka- és pénzügyi terve kapcsán László Edit igazgató ismertette a cég helyzetét. Kiemelte, a Hét Nap 2024. évi pénzügyi tervének és programjainak megvalósításához mintegy 56 millió dinár szükséges. Hozzátette, a szerkesztőséget egy újságíróval tervezik bővíteni, ha megkapják erre a szükséges jóváhagyást. Az ülésen egyebek mellett elfogadták a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény 2023. évi pénzügyi tervének módosítását és a jövő évi pénzügyi tervének a jóváhagyását, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, az adai Szarvas Gábor Könyvtár jövő évi munka- és pénzügyi tervét, továbbá a Szekeres László Alapítvány, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2023. évi pénzügyi tervének módosításait is. Utóbbi esetében új igazgatót is kineveztek Kormányos Katona Gyöngyi személyében.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..