home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Elfogadták a közvállalatok idei munkatervét
Kartali Róbert
2022.01.21.
LXXVII. évf. 3. szám
Elfogadták a közvállalatok idei munkatervét

A szabadkai közvállalatok várhatóan nem emelik meg szolgáltatásaik díját az elkövetkező időszakban. Legalábbis ez derült ki a Szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtökön megtartott, 18. rendes ülésén, melyen elfogadták a tizennégy városi érdekeltségű vállalat idei munkaprogramját. A tizenkét közvállalat és a két kft. idei programja összességében 6,5 milliárd dinárt tesz ki, mely csupán 1 milliárddal kevesebb, mint a városi költségvetés teljes egésze 2022-re. Nem mellesleg az utóbbi tíz évben nem volt arra példa, hogy már az esztendő első hónapjában napirendre tűzzék a közvállalatok folyó évi munkatervét. Nem kis munkáról van szó, az anyagok terjedelme ugyanis az 1500 oldalt is meghaladja.

— A közvállalatok idei évre vonatkozó munkaprogramjai összesen 6,5 milliárd dinárt ölelnek fel, ez az összeg a tavalyihoz képest növekedett, de a többlet nem áremelés következménye, hiszen sem a város, sem pedig a közvállalatok nem emelték a szolgáltatások árát az elmúlt időszakban, és ez így is fog maradni — nyomatékosította dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az ülést megelőző sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a többlet annak köszönhető, hogy a közvállalatok a város egyre nagyobb területét tudják lefedni a szolgáltatásaikkal. A tavalyi évi nyereségnek pedig immár csupán a felét fogják befizetni a város költségvetésébe. Ez eddig 70 százalék volt. Ennek köszönhetően a megvalósított nyereség felét visszafordíthatják beruházásokba, így több új projektum megvalósítására és tervezésére fog pénz jutni.

— A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatban csaknem 30 millió dinár kerül elkülönítésre, kútfúrásra és azok felszerelésére, a közvállalat ezenkívül projektumok kidolgozására is különített el összegeket, a csatornahálózat, illetve a vízvezeték bővítésére a Vasutastelepülés helyi közösség területén, illetve a vízvezeték-hálózat bővítésére a Zorka helyi közösség területén. Nagy erőkkel készülnek a Tiszta Szerbia program keretében megvalósítandó projektumok kivitelezésére is. Az elmúlt 100 év legnagyobb beruházásról van szó — a kommunális szolgáltatásokat és a közműveket illetően. Szabadka város területén nagyjából 120 utcában lesz bevezetve a csatornahálózat, illetve, ahogy az már ismert, ez a projektum Szabadkát, Palicsot, Bajmokot, valamint Csantavért öleli fel, és az utóbbi két településen egy-egy szennyvíztisztítót is kialakítanak. A Gázművek 13 kilométer hosszúságban fog gázhálózatot bővíteni az idén. Az előző években 10 kilométer kivitelezés és 10 kilométer tervezés történt, az idén ez 13 kilométer kivitelezésre és 20 kilométer tervezésre bővül. A gázhálózatra való csatlakozás immár 12 havi részletfizetés formájában is törleszthető, és a Gázművek az eddigi 350 helyett 500 csatlakozás realizálását irányozta elő. Ami az útkarbantartásra, az útépítésre vonatkozik, összegeket határoztak meg a Jovan Mikić és a Zombori út felújítására, ugyanez mondható el a Zorka utcáról, illetve több másikról is néhány helyi közösség területén, mint amilyen Kér, Gát vagy Kertváros. A köztisztasági közvállalat esetében 15 millió dinárt különítettek el a sándori szeméttelep rekultivációjára.

A Vajdasági Magyar Szövetség természetesen igennel szavazott ezeknek a programoknak az elfogadására — nyilatkozta Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője a vkt ülése után. Mint mondta, a közvállalatok a fejlesztéseket nem a szolgáltatások díjának növelésével fogják megvalósítani, hanem a kapacitásaik bővítésével, így tudják majd növelni a befolyt összeget. Tehát nincs betervezve a szolgáltatások díjának emelése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..