home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Elfogadták a Srebrenicáról szóló ENSZ-határozatot
Pannon RTV
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
Elfogadták a Srebrenicáról szóló ENSZ-határozatot

Elfogadta az Egyesült Nemzetek Szervezete a Srebrenicáról szóló határozatot. A New Yorkban megtartott ülésen 84 ország igennel, 19 ország pedig nemmel szavazott, 68 ország pedig tartózkodott a határozatra, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

A határozatjavaslat kezdeményezője Németország és Ruanda volt. Az ülésen Németország képviselője, Antje Leendertse elmondta, a határozat nem irányul senki ellen, Szerbia ellen sem, hiszen az ország az ENSZ nagyra becsült tagja, hanem a népirtást elkövetők ellen. Arra kért mindenkit, gondolkodjanak el azon, ami 30 évvel ezelőtt történt Srebrenicában.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint a határozat megszavazása nem fog megbékélést eredményezni a térségben. Szerbia korábban azzal a kéréssel fordult a nemzetközi szereplőkhöz, hogy vonják vissza a határozatjavaslatot, majd Aleksandar Vučić az ülésen is arra kérte a résztvevőket, hogy ne szavazzák meg. Azok, akik a tetteket elkövették, már le vannak tartóztatva, megkapták büntetésüket – szögezte le a szerb elnök.
Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke még az ülés kezdete előtt azt nyilatkozta, hogy a határozat Bosznia-Hercegovina végét jelenti és javasolni fogja a békés szétválást.

Szerbia megmutatta, hogyan küzd az érdekeiért, a világért és a nemzetközi jogokért – reagált Ana Brnabić miután az ENSZ közgyűlés elfogadta a Srebrenicáról szóló határozatot. A parlament elnöke kiemelte, nem akartuk hagyni, hogy népünket megbélyegezzék. A világ több mint kétharmada nem szavazta meg a határozatot, azok az országok pedig, akik a szavazás során tartózkodtak, szintén egyértelműen kinyilvánították állásfoglalásukat.

Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..