home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elfogadták Szabadka idei foglalkoztatási akciótervét
Kartali Róbert
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Elfogadták Szabadka idei foglalkoztatási akciótervét

Szabadka Önkormányzata összesen mintegy 10 millió dinárt különített el a foglalkoztatási akciótervre. 2,5 milliót irányoztak elő a munkáltatóknak nyújtott támogatásra a nehezen foglalkoztatható munkanélküliek alkalmazására, ugyancsak 2,5 milliót az önfoglalkoztatáshoz nyújtott támogatásra, valamint 5 millió dinárt a különféle közmunkákra. A Köztársasági Munkaközvetítő Szolgálat által így 61 szabadkai polgár állhat munkába. Ezzel együtt összesen 16 pont szerepelt napirenden a Szabadkai Városi Képviselő-testület 32. ülésén.

Az összejövetel első pontja a város területén létesítendő, 9999 kW teljesítményű naperőmű, valamint a csatlakozó kábelvezeték és a többmódusú vezeték nyomvonala részletes szabályozási tervének kidolgozásáról szólt. Az erre vonatkozó szabályozási tervet még tavaly októberben elfogadták, most ezt módosították, és megteremtették a megfelelő közlekedési, technikai infrastruktúra kialakításának feltételeit. Az erőművet a valamikori Azotara helyére tervezik, összesen 23 hektáros területen. Az ülésen az ellenzék bírálta ezt a beruházást, hiányolta ugyanis a környezetvédelmi hatástanulmányokat.

Egy ilyen naperőműpark létrehozása és a napenergia felhasználása ma nem lehet kérdéses sem Szerbiában, sem Európában — nyilatkozta lapunknak Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője. Mint mondta, Szerbia az Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatban kötelezettséget vállalt arra, hogy az EU-hoz hasonlóan a felhasznált energia 20 százalékát megújuló energiaforrásokból teremti elő. Ez a beruházás egyértelműen hozzájárul a fosszilis energiaforrások alkalmazásának csökkentéséhez.

— Érthetetlen az ellenzék hozzáállása. Ez egyébként egy magáncég részéről kezdeményezett beruházás, melyet saját földparcellán fognak realizálni. Bírálták a céget is, mely nemrégiben alakult meg, de az nem lehet vitás, hogy a szerbiai jogrend alapján lett bejegyezve, a szerbiai előírások szerint fog működni, és az sem kétséges, hogy a naperőműnek a fölépítése, illetve annak csatlakozása a szerbiai energiarendszerhez ugyanúgy a hatályos szerbiai előírások szigorú betartásával történik majd meg.

A szabadkai foglalkoztatási akciótervet részletezve Nágel János elmondta, a nehezen foglalkoztatható munkanélküliek alkalmazására 2,5 millió dinárt irányoztak elő. Idetartoznak a nők, a rokkantak, a 30 évnél fiatalabb és az 50 évnél idősebb személyek. Erre a pályázók 200 000 dinár vissza nem térítendő pénztámogatást kapnak, a program pedig 12 hónapig tart. Az önfoglalkoztatáshoz nyújtott támogatásra azok a személyek pályázhatnak, akik vállalkozást szeretnének beindítani, ők 300 000 dinár egyszeri vissza nem térítendő segélyben részesülhetnek. A közmunkaprogramra szánt 5 millió dinárra közvállalatok és egyesületek is pályázhatnak, ha meghatározott kategóriájú munkanélkülieket tudnak foglalkoztatni. Ez négy hónapig tart, és havi 30 000 dinár vissza nem térítendő összeg kifizetését teszi lehetővé — részletezte a frakcióvezető.

Napirendre került a környezetvédelmi költségvetési alap eszközeinek idei évi felhasználása is. Ökológiai célokra 178,2 millió dinárt különítettek el a költségvetésben, ez jelentősen nagyobb összeg, mint tavaly, amikor a környezetvédelemre 147,8 millió dinárt fordítottak. Az idén szemeteskukák beszerzésére 30 millió dinárt költenek, a regionális hulladéktároló kft. működési költségeire pedig csaknem 100 millió dinárt tartalékolnak. A környezetvédelemmel foglalkozó egyesületek programjainak finanszírozását 3 millió dinárral támogatják, így hamarosan kiírhatják a környezetvédelmi pályázatokat is. Elfogadták továbbá a város által létrehozott és működtetett alapoknak és alapítványoknak az idei működési tervét, illetve a tavalyi évi beszámolóit.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..