home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elemér: Megemlékezés Kiss Ernő honvédtábornok örök nyugvóhelyénél
Kónya-Kovács Otília
2015.10.06.
LXX. évf. 39. szám
Elemér: Megemlékezés Kiss Ernő honvédtábornok örök nyugvóhelyénél

Bánátban, a központi megemlékezés helyszínén, az eleméri Szent Ágoston templomban gyűlt össze az emlékező közösség, hogy tisztelegjenek az aradi vértanúk előtt. A gyászmisét msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános celebrálta paptestvéreivel, majd a szertartás végén az egybegyűltekhez az Igét hirdetve szólt Kiss Nándor, református esperes is.

A gyászmisét követően a szervezőbizottság nevében a nagybecskereki Petőfi MME képviselői — Balázs Ilona elnök és Németh Róbert elnökségi tag — koszorúztak a templom homlokzatán levő emléktáblánál.

A templom előtti téren beszédet mondott dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, aki október 6-a üzenetéről értekezett.

— Az egyik a nemzet összetartozásáé, a másik pedig a gesztusoké. Összetartozás érzése nélkül nehezen képzelhető el egy nemzet megmaradása, fennmaradása.  Gesztusok nélkül pedig egy nemzet csak gyengeségéről tehet tanúbizonyságot. Fontos azonban, hogy az összetartozás és a gesztusok szükségességére ne egy-egy nemzeti tragédia után ébredjünk rá, hanem a mindennapokban is tartsuk fontosnak ezeket az értékeket —  mondta a többi között a nagykövet.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében kiemelte, hogy a kisebségi létben fontos, hogy küzdjünk közösségünkért és a magunk érdekeiért.

— Nekünk ma azt kell eldöntenünk: a senki földjén, a bizonytalanságban vagy pedig szülőföldünkön érzelmileg és szellemileg a magyar nemzethez kapcsolódva akarunk-e élni. Az EU felé haladó Szerbia számára is egyértelmű az, hogy miként a családnak, a nemzetnek sincs alternatívája. Mindegyik nemzet történelmi képződmény. A magyar is. Ha pedig ez az igazság, akkor ennek a nemzetnek nyelvre, kultúrára, közös érzületre van szüksége. És nemcsak a kivételes órákban, hanem a nap mind a huszonnégy órájában. Ehhez pedig a szabadsággal egyenértékű teljes élet kell. Ehhez viszont anyanyelvű óvodák, középiskolák főiskolák, intézmények, szervezetek, papok, értelmiségiek kellenek — mondta az MNT elnöke.

A beszédek után koszorúzással zárult a gyászünnep: az anyaország képviselői, a vajdasági pártok, civil szervezetek és önkormányzatok képviselői a templom kriptájában nyugvó Kiss Ernő sírhelyénél elhelyezték a kegyelet virágait.

































Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..