home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elektromos padlófűtés — érvek, ellenérvek
Gyulai Özvegy Andrea
2021.02.24.
LXXVI. évf. 7. szám
Elektromos padlófűtés — érvek, ellenérvek

Az elektromos padlófűtés nem annyira elterjedt térségünkben. Nagyon sok kérdés merül fel ennek kapcsán az építkezőkben, illetve a felújítást végzőkben, akik a fűtés ilyen formáját választanák. Azt el kell ismernünk, annál nincs is jobb, mint amikor mezítláb járkálhatunk a langyos padlón, még télen is. Mindemellett sok a tévhit, ezért megpróbáltunk összegyűjteni néhány gondolatot, érvet, mely szakértőktől származik.

ÖNÁLLÓ FŰTÉSKÉNT ALKALMAZHATÓ

Önállóan is elegendő az egész ház fűtésére, majdnem 100%-osan, nem szükséges kombinálni semmi mással. Amire figyelnünk kell, az az, hogy mekkora a ház hővesztesége. A mai épületek már elég jól vannak szigetelve, ezáltal bizonyított, hogy ezekben az otthonokban jól működik az elektromos padlófűtésrendszer, önállóan is.


 

ELEKTROMÁGNESES MEZŐ

A vezető vállalatok a padlófűtésrendszerek piacán ma már kéteres, szigetelt vezetékes fűtőszőnyegeket gyártanak, melyek már jóval alacsonyabb elektromágneses mezőt, úgynevezett elektroszmogot generálnak, mint előző társaik, a régi, egyeres változatok. Azt is vallják, hogy egyáltalán nem károsabbak ezek a szőnyegek, mint az elektromos radiátorok, vízmelegítők, illetve akármelyik elektromos háztartási eszköz.


 

FOGYASZTÁS

Sokunkban felmerül, hogyan alakul a fogyasztás mércéje a hagyományos padlófűtéshez képest. A válasz több tényezőtől függ. Viszont azt már tudjuk, hogy a tisztán elektromos árammal működő fűtőrendszerek üzemeltetése jóval nagyobb számlát produkál a gázos rendszerekhez viszonyítva. Az elektromos fűtőrendszeren viszont javíthat a napelem, valamint az ad-vesz mérők elszámolási ára létfeltétel a gazdaságos üzemeléshez. A napelemet érdemes úgy méretezni, hogy figyelembe vesszük a fűtésünk várható fogyasztását.


 

SZABÁLYOZZUK A HŐMÉRSÉKLETET

Ennél a rendszernél is közönséges fali termosztáttal tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. A padlóba épített érzékelővel tudunk a túlhevülés ellen védekezni. Ezzel mérjük a felületi hőt, valamint a termosztátunkon is be tudjuk állítani a padlónk maximális hőfokát, mely számunkra megfelelő, és a bútorok sem melegednek túl felette.


 

A TELJESÍTMÉNY MÉRETEZÉSE

Első lépésben a helyiség fűtési teljesítményigényét kell meghatározni. Amikor hagyományos gázkazánnal fűtünk, akkor annak is ugyanígy kell gondolni a teljesítményigényére, mint az elektromos padlófűtés esetében.


 

TELEPÍTÉS, KÖLTSÉGEK

Az elektromos padlófűtésnél maga az anyag és a kivitelezési, telepítési költség is alacsonyabb, mint egy hagyományos gázpadlófűtési rendszer esetében. Ám ha továbbgondoljuk, és az üzemeltetés szempontjából is megvizsgáljuk, figyelembe vesszük a mostani energiaárakat, akkor az elektromos padlófűtést minden bizonnyal sokkal költségesebbnek fogjuk ítélni.


 

SZAVATOSSÁG

Az elektromos padlófűtési rendszereket körülbelül negyven éve alkalmazzák Európában. A statisztika szerint ezek közül sok a mai napig remekül üzemel. Az első rendszerek beépítése után rengeteg fejlesztést dolgoztak ki, mely által az elektromos padlófűtés élettartama megnőtt. A szakértők azt állítják, hogy akár ötven év is lehet a mai termékek élettartama.


 

KARBANTARTÁS

Az elektromos padlófűtési rendszer nem igényel külön karbantartást. A vezető gyártók akár tíz év garanciát is vállalnak a termékeikre, ha a garanciális feltételek teljesülnek, illetve a kivitelezés megfelelően, dokumentáltan történt.


 

GYORSABB, HATÉKONYABB MELEGEDÉS

Az elektromos padlófűtés gyorsabban felmelegít, hiszen nagyon lényeges kiemelni, hogy jóval vékonyabb épületszerkezetet teszünk a fűtőháló fölé, melynek ellenállása és tehetetlensége is alacsonyabb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..