home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ej mi a kő?: Alkotói Petőfi verseny a Z generációnak
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 20. szám
Ej mi a kő?: Alkotói Petőfi verseny a Z generációnak

Díjátadó ünnepség

A Népkör Magyar Művelődési Központ több, mint 150 éve áll a közösség szolgálatában. Legfontosabb célkitűzésünk a magyar kulturális hagyományok továbbörökítése a jövő nemzedékeinek. A Népkör másfél évszázados fennállása alatt mindig összefogta a vajdasági kulturális életet.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Népkör Magyar Művelődési Központ Petőfi alkotói versenyt hirdetett az általános iskolások 7. és 8. osztálya körében, valamint a középiskolások 1. és 2- osztálya számára. (Ej mi a kő? - versenyfelhívás: http://www.nepkor.rs/hirek/vetelkedo-a-petofi-emlekev-alkalmabol/)

A verseny két részből állt, a négy fős csapatok egy háromdimenziós térbeli alkotást készítettek el, amelyet az iskola központi helyén állítottak ki. Emellett egy rövid kisvideót vártunk a csapatoktól, hogy Petőfi Szülőföldemen című verse nyomán mutassák be a szülőföldjüket.

Az alkotói versenyen több, mint 60 gyermek vett részt Vajdaság 9 különböző településéről és városából. Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte: Siflis Zoltán Balázs Béla díjas filmrendező, Herédi Károly, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium magyartanára, Baráth Attila, színművész és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Színház- és audiovizuális művészeti tagozatának szaktanára.

A zsűri szakmai dicséretben részesítette a szabadkai Politechnikai Iskola Hölgyek hada csapatát.

Az online szavazás során a közönség tetszését a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola Petőfi Fan Club csapata nyerte el.

A zsűri a legjobb kisvideó díját a középiskolások kategóriájában a szabadkai Politechnikai Iskola Lelkes leányok csapatának adta.

Az általános iskolások kategóriájában a szakmai zsűri a szajáni Móra Károly Általános Iskola Szajáni z csapatának kisvideóját ítélte a legjobbnak.

A május 16-ai díjkiosztón Baráth Atilla, a szakmai zsűri tagja elmondta, hogy Petőfi munkásságához nagy tisztelettel álltak hozzá a versenyzők. Minden egyes alkotás bemutatta szülőföldünk szépségeit és Petőfi kultuszát a Vajdaságban. A Z generáció tagjai mobiltelefonjuk nélkül már ki sem mozdulnak, viszont arra biztatja őket, hogy használják azt bátran és minél kreatívabban. A zsűri a következő üzenettel zárta az értékelését: „Alkotni, alkotni és alkotni!”

A verseny a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..