home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Együttműködés Gyula városa és Palics között
(T. T.)
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Együttműködés Gyula városa és Palics között

Gyula város önkormányzata Helyi polgárok az európai közéletben — hálózat a polgári részvétel erősítéséért címmel az Európai Unió Európa a Polgárokért programjában nyert pályázatot, melynek egyik partnere Palics település. A hétvégén Palicson és Szabadkán kétnapos találkozóra került sor, melynek célja a gyulai és a vajdasági civil szervezetek vezetőinek bemutatkozása, tapasztalatcseréje volt.

A Palicsi Állatkert EAR konferenciatermében megtartott Civil fórumon elsőként Kern Sólya Mária polgármesteri tanácsos szólt a megjelentekhez. Kiemelte az ehhez hasonló pályázatok és fórumok fontosságát, melyek lehetőséget adnak a civil szervezetek vezetőinek a találkozásra, ismerkedésre, tapasztalatcserére.

— A civil szervezeteknek óriási szerepük van a társadalomban. Mint az állampolgárok önkéntes szerveződése a társadalmi, kulturális élet fontos alkotóelemei, tevékenységük, szerepvállalásuk révén nagymértékben hozzájárulnak a társadalmi gondok hatékony kezeléséhez, a közösségi szükségletek kielégítéséhez. A közös projektum révén szorosabb együttműködés jöhet létre a két település között, és a projektum össze is köt bennünket annak ellenére, hogy határ választ el bennünket egymástól. Palicson egy összetartó közösség, egy kiváló csapat működik, mely szabadideje egy részét nemcsak saját magára fordítja, hanem anyagi szolgáltatás nélkül igyekszik tenni közösségéért. Remélem, még szorosabbá válik a Gyula városa és Palics, illetve Szabadka közötti kapcsolat — nyilatkozta Kern Sólya.

Kónya István, Gyula városának alpolgármestere elmondta, hogy erős, fejlődő, sikeres település nincs erős, fejlődő, sikeres civil társadalom nélkül.

— A civilek nagyon sok terhet levesznek az önkormányzatok válláról, aktívan működnek közre a sport, az oktatás, a kultúra, a szociális ügyek, az egészségügy területén, segítik az önkormányzat működését. Bízunk a sikeres együttműködésben, a civil összefogásban, és abban, hogy együtt mindkét közösség számára értékes pályázatokon tudunk majd nyerni — mondta az alpolgármester.

Nagybecskerek és Gyula városa az idén, február 7-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek elsődleges célja a turizmus fejlesztése, az idegenforgalmi kínálat növelése.

Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere elmondta, hogy mindkét félnek ugyanaz a célja: a közösség fejlesztése az európai alapok által.

— A közösségfejlesztésben fontosak a civilek, a civil társadalom szerepe. Az elkövetkező időszakban a művelődés terén kell fejleszteni az együttműködést. Nagybecskerek város területén nagy számban élnek magyar nemzeti közösséghez tartozó polgárok is. Nagy erőfeszítéseket teszünk a város és a község területén élő nemzeti közösségek támogatása érdekében. Közös célunk, hogy a közösségeink együttműködését továbbfejlesszük a jövőben — emelte ki Santovac.

Szilágyi Tamás, a Gál Ferenc Főiskola adjunktusa a projektumot, Dobó Márta, Palics helyi közösség közgyűlésének alelnöke pedig Palicsot mutatta be a jelenlévőknek. Kiss József, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke a gyulai civil szervezetekről tartott előadást, Zsoldos Ferenc, a zentai Ci-Fi Egyesület elnöke a vajdasági civil életről beszélt, Czirle Csaba projektmenedzser a Gyulavári Kastélyról és Biofarmról tartott — Alakor biosör kóstolóval egybekötött — bemutatót, majd Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere a gyulai aranycsillagos ízekkel ismertette meg a részvevőket.

A felvételek a helyszínen készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..