home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Együtt lenni jó!
Fehér Márta
2021.12.10.
LXXVI. évf. 49. szám
Együtt lenni jó!

Igazi, meghitt és örömteli karácsonyváró hangulatot varázsolt Magyarkanizsa az adventi vásárral. Az ilyenkor szükséges külsőségek közepette (mint a forralt bor, a kürtőskalács, a karácsonyt idéző fények és illatok, díszek és kézművestermékek) olyan programokkal várták a látogatókat, amelyek az együttlét boldog pillanatait ajándékozták kicsiknek és nagyoknak. Kell-e ennél több egy fárasztó hét után?

A városi térre az óvodások, általános iskolások és fiatalok (170 gyermek!) Karácsonyi álom című műsora vonzott óriási tömeget péntek este. Az ünnepi összeállítás szívet-lelket melengetett a hideg estén, köszönet érte a felkészítő pedagógusoknak és a lelkes fellépőknek. S a ráhangolódás után még sok-sok közös élményt kínált a vásár: karácsonyi kukucskálókvízt, mézeskalács-díszítést, közös játékot, régi mesterségek bemutatóját, láng melegét a hordókban pattogó tűz mellett, téli esték finom ízét: pihe-puha zsíros kenyeret sóval, paprikával, szombaton pedig az elmaradhatatlan Mikulás-futást és újabb játékörömöket.


Mézeskalács-díszítő műhely Muhi Zsuzsannával 

Az első ízben meghirdetett Kanizsai Karácsonyi Kukucskáló Kvízt jómagam is szívesen végigjátszottam volna, hiszen városközpont-felfedező túrára invitálták a gyerekeket, miközben talányos kérdésekre kellett felkutatni a válaszokat. Az első feladat az Ifjúsági Otthonhoz vezetett, és magát a kérdést egy plakáton rejtették el. A másodikban a József Attila Könyvtárnál arra kellett rájönni, kik csengetnek Benedek Elek versében, a hetedik és egyúttal utolsó állomáson meg azt kellett kifürkészni, milyen formájú az egyetlen mézeskalácsdísz a kirakatban található karácsonyfák egyikén. Közben a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény főbejáratához köthető feladvány kapcsán azt is megtanulhatták, hogy bizony a karácsony és a húsvét szavakat kis kezdőbetűvel írjuk — mesélte lelkesen Bödő Kata és Józsa Tijana, akik elsőként érkeztek be a megoldott kérdéssorral, és örömmel mondták, nagyon szeretik megfejteni a rejtélyeket, és igencsak izgalmasan teltek a mögöttük lévő percek, miközben nehéz és könnyű feladatokat is teljesíteni kellett. Közben újabb izgatott versenyzők érkeztek meg a célállomásra, és nem kevesen voltak, akik éppen akkor indultak a nagy kalandra — nem csoda, hogy a vásár első napján a kvízben 21 csapat vett részt. Közülük 3 csapat nyert sorsolással vásárlási utalványt, melyet a vásár árusainál válthatott be, másnap pedig vadonatúj kvízkérdésekkel várták a versenyzőket.   


Adventi vásár Magyarkanizsán — az elmaradhatatlan kürtőskaláccsal

Én pedig nemsokára újabb játékba csöppentem: Mácsai Mónika óvónő, a drámapedagógiai játékok vezetője a téren felállított fűtött sátorban A várakozás ideje címmel közös játékra várta a gyerekeket és a szülőket. A békebeli karácsonyi hangulatot szeretném előhozni, megkerestetni a résztvevőkkel — fogalmazott, miközben folyamatosan érkeztek a kisebb-nagyobb gyerekekkel az apukák, anyukák, nagyszülők. És nem sokkal később mindenki önfeledten játszott, nevetett. A kincsesládából elővarázsolt üvegcsékbe rejtett illatok felismerése kacagtató pillanatokat hozott nekem is, akinek mézeskalácsfűszer jutott, másoknak öblítő, takarítószer, fenyő…

Utam innen a mézeskalácsfestő műhelybe vezetett, melyben Muhi Zsuzsanna, a Cnesa munkatársa körül sok-sok gyermek szorgoskodott. A foglalkozásvezető elmondta, előző este 12,5 kg mézeskalácsot gyúrt be saját két kezével, díszítésmintákat is hozott, a résztvevők kreatívak, ügyesek, és főleg saját fantáziájukra bízzák a finomság hófehér mintáit. Azt is hozzátette, hogy a mézeskalács tésztája bizony ragad, 70 deka liszthez 20 deka cukor kell, egy kevés evőszóda, fűszerkeverék, mehet bele gyömbér, fahéj, ánizs, mindezt szárazon összekeverjük, teszünk bele 15 deka zsírt, két tojássárgáját, majd jöhet negyed kiló felolvasztott, langyosra hűtött méz, és mindezt jól összegyúrjuk. A kis kezek három-három mézeskaláccsal gazdagodva hagyhatták el a műhelyt. A harmadikos Bodnár Janka is ott ügyeskedett, ő a szüleivel és a kisöccsével érkezett a vásárba, az iskolások ünnepi műsorában is fellépett, éppen a betlehemi csillag alakú mézeskalácsot díszítette gyönyörűséges pöttyökkel, és egy szívecske meg egy virág is ott sorakozott előtte a kisasztalon. Mindet az otthoni karácsonyfára készítette, arra a kérdésre pedig, hogy mit szeretne karácsonyra, azt válaszolta, legyen meglepetés! Kell-e csodálkozni azon, hogy a vásár két napjára előkészített mézeskalács az utolsó darabig elfogyott, hiszen mintegy 120 gyermek fordult meg a műhelyben néhány óra alatt, így éjszaka újabb adagot kellett gyúrni, hogy a szombatra is meghirdetett programot meg tudják tartani.


A várakozás ideje — közös játék gyerekeknek és szülőknek Mácsai Mónikával

A régi mesterségek bemutatóját is megnéztem: munka közben leshették meg az érdeklődők a szövés, a kötés, a horgolás és az agyagmegmunkálás folyamatát. Ozsvár Péter gölöncsér körül szokás szerint nagy volt a tömeg, habár most nem korongoztatta a kicsiket. A gyerekek mindig szeretik nézni, hogy készül el valami agyagból, nagyon leköti őket, nem csak az, ha maguk alkotnak.

Szombaton a mozgásé volt a főszerep: kreatív gyerektornával és játékokkal várta a gyerekeket Sőreg Anita, majd a közös bemelegítés után rajthoz álltak a Mikulás-futás résztvevői.


Régi mesterségek bemutatója adventkor is


Bödő Kata és Józsa Tijana

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..