home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Együtt egységben – egymásért, a közös felemelkedésért
MÁTÉ Emese
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Együtt egységben – egymásért, a közös felemelkedésért

A közösségi munka alapja az egyéni gyengeségeink emelése és az erős oldalunk visszaigazolása napi szinten. A cél elsősorban az, hogy önMAGam és csapattársam épülésére megtanuljak tudatosan figyelni, örömöm és hálám egyaránt kifejezzem. A közösség erősödésének kulcsa, hogy észrevéve az egymás még meg nem erősödött tulajdonságait erősítsük azt Széchenyi, illetve Hunor és Magor módjára.

Öngondoskodó, öntevékeny közösségi munka alapjai

A közösségi munka alapja az egyéni gyengeségeink emelése és az erős oldalunk visszaigazolása napi szinten. A cél elsősorban az, hogy önMAGam és csapattársam épülésére megtanuljak tudatosan figyelni, örömöm és hálám egyaránt kifejezzem. A közösség erősödésének kulcsa, hogy észrevéve az egymás még meg nem erősödött tulajdonságait erősítsük azt Széchenyi, illetve Hunor és Magor módjára. Széchenyi sétái során az elsilányodó területen folyamatosan elültetett egy életerős magot a földbe. Az életerővel megtelő és nevelődő palánta alkalmassá, termővé tette leendő magja számára a területet. Tette ezt anélkül, hogy pusztított vagy tarra vágott volna, azaz letaglózó kritikamentesen. Eredetmondabeli hőseink, Hunor és Magor az egymásért való küzdés példái, és nem az egymás ellenéi. Megerősítve egymásban az erősödésre váró tulajdonságot a közösség erősödését eredményezi. A világban jelen levő Káin és Ábel-féle fogatfogért-harc (azaz a másik veszte árán való érvényesülés) önpusztító folyamat, a rákos betegséghez hasonlatos. Az életben maradásáért elpusztítja a körülette levő egészséges sejteket, nem gondolva arra, hogy végül táplálék nélkül marad, és kezdettől fogva önmaga pusztulását készítette elő. Ilyenformán nemcsak a közösségi emelkedés marad el, hanem az egyéné is, mert zsákutcába jut.
Saját példaértékű viselkedésével Berényi Bernadett a Rügyező hagyaték Együtt egységben — egymásért, a közös felemelkedésért csapatszellemiségének fő ápolója. A többiek örömmel hangolódnak rá e szellemiségre. Példát mutat a valós versengés terén: önMAGam eddigi teljesítményét önmagam gyengeségeinek legyőzésével szárnyaljam túl. ÖnMAGamat és csapattársamat építő alkotófolyamat során a befelé figyelés, a lelki erőre való figyelés adja a vezérfonalat. A teljesítményt nem egymáséval állítjuk versenybe, és nem egymás bírálata és hiánykeresése és a hiányosságainak a keresése a cél, hanem önMAGam erősödése révén küzdök a csapattársamért, megerősítve őt gyengeségében. Az iskola gyakorlóterepén, a nyílt sisakkal való küzdelemre bemelegítve, egyénileg próbára tehető: az időbeosztás kérdése, a feladatfelmérés, a feladatfelvállalás, a megtervezés, valamint hogy gondolataimat és szavaimat követik-e a cselekedeteim, szóbeli ígéretemhez méltón teljesítem-e feladatom, megszólom-e vagy erősítem csapattársam saját gyengeségében, a szépséget és az igyekezetet meglátom-e és illetem-e elismerő biztatással, beszéd- és íráskultúrámmal tudok-e a törekvésünknek hangot adni, képviseltetni a médiában, hogyan fogadom és viszonzom a hozzászólók véleményét, gondolatait, tudok-e mindvégig kitartó lenni...

Az iskola védett gyakorlóterülete felkészít az élet védtelen terepére

A csapat nincs követendő példa híján — egy teljes létszámú iskolai csapat mutatja napról napra a példát, hogyan zajlik ez a való életben: Együtt egységben — egymásért, a közös felemelkedésért! A Rügyező hagyaték csapattagjai egy olyan közösségben bontakoztatják és erősítik a csapatszellem szárnyait, amelyben napról napra példaértékű közösségépítő szellemiség van jelen Planić Iso igazgató úr irányításának hála. Az ő neve a barátság és a csapatszellem védjegye — a vajdasági hegymászók élcsapata tagjaként lelkébe és szellemiségébe ivódott, és feltétel nélküli szeretettel árad belőle. Bármikor belépünk a politechnikai iskolába, öröm tölti el a szívünket. Tanulók és tanáraik folyamatos alkotómunkájának eredményeiben gyönyörködhetünk. A bejáratot díszítő céhjelzés hírül adja a sokszínű alkotófolyamatot: a kerámiamozaikból kirakott fecskéket, a szökőkutat, a sportpályát, a télikertet, a mindig frissen meszelt tantermeket, a különleges virágdíszeket, az ácsmesterség ötletes megoldásait, az iskolaújságban élvezhető grafikusi mesterség megoldásait... Ezt a sokszínűséget három fő szakterület öleli fel: az építészet és földmérés, az erdészet és a famegmunkálás, valamint a nyomdaipari szak — avat be az intézményméretű csapatmunkába Arancsity Dancsa Gyöngyi igazgatóhelyettes. Mindhárom területen nagyon fontos a diákok kreativitása, sokoldalúsága és nyitottsága az új dolgok iránt. Diákjaink tanáraiknak és a kitartó munkának hála sikeresen vesznek részt a különféle megmérettetéseken. A Csillagének a Földért világméretű akció is egy lehetőség a diákoknak és tanáraiknak, hogy kipróbálják kreativitásukat és elmélyítsék tudásukat a környezetvédelem terén a csapatépítés szellemében. A pályázat eredményétől függetlenül úgy gondolom, hogy a csapat minden tagja gazdagabb lesz egy fontos élettapasztalattal. Sok sikert és kitartást kívánok az egész csapatnak! — kívánja az élet nyílt vizű csapatjátékosa Arancsity Dancsa Gyöngyi igazgatóhelyettes, a pilóta gyakornokcsapat számára.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..