home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Együtt egymásért (Riportpályázatunkra beérkezett írás)
CSÓKA Szabolcs
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám
Együtt egymásért (Riportpályázatunkra beérkezett írás)

Az Élet Szövetsége civilszervezet sokaknak talán nem mond semmit. Az egyik alapító tagjával, Korom Máriával készített rövid interjú révén szeretném bemutatni a szervezet munkáját, céljait és megvalósított terveit

* Kinek az ötlete volt a szervezet megalapítása?
— Tómó Margaréta újságírónő, Gergely Barnabás közgazdász, Maurer Oszkár borász, a szövetség alelnöke, Móricz Árpád református tiszteletes, a szövetség elnöke és jómagam mind azt gondoljuk, hogy nem véletlenül születtünk ide, és ha már itt vagyunk, akkor tegyünk is valami hasznosat a nemzetünkért. Fontosnak tartjuk a vajdasági magyar közösség egészséges nemzeti öntudatának a visszaszerzését. Alapjában véve a magyarság kollektív problémája, hogy nagyobb erőt fektet a gondok megmagyarázásába, mint annak megoldásába. Ezen változtatni szeretnénk és bebizonyítani, hogy időt és pénzt is megtakaríthatunk, ha mielőbb megoldjuk a problémát.

* Mi a szervezet tevékenységének a célja?
— Elsődleges célnak a vajdasági magyarság megerősítését tűztük ki. Fontosnak tartjuk, hogy az itteni magyarok tisztában legyenek azzal, hogy ők is ugyanolyan egyenjogú polgárai Európának, mint bármely más ember. Biztosak vagyunk benne, hogy lehet javítani a helyzeten, csak erre rá kell ébreszteni az embereket. Ezért műhelymunkákat szervezünk majd, melyekben a lehető legtöbb téma teret kap, a többi közt pl. oktatási, mezőgazdasági, közgazdasági, ifjúsági és nemzeti kérdéseket boncolgatunk.

* Miben segítetek a szervezet tagjainak?
— Mivel nemrég alakult meg az egyesület, ezért nincs lehetőségünk adományokkal, esetleg munkalehetőségekkel szolgálni. Azt hirdetjük, hogy lehetőség mindenben van, főként egyéni lehetőség, csak észre kell venni, és ki kell használni. Tervezzük egy honlap létrehozását, amely új alternatíváját nyújtja a délvidéki magyarság tájékoztatásának. A szövetség legfőbb elve a közösség érdekében való cselekedet, ez pedig csak együttes erővel valósítható meg. Ezért szeretnénk gyarapítani a tagságot, mert minél erősebb lesz a szövetség, annál több lehetőség nyílik meg előtte. Bárki csatlakozhat hozzánk, mindenkit szeretettel várunk.

* Melyek a legfőbb feladatok?
— Fontos tudnunk, hogy az Élet Szövetsége a vajdasági magyarokért van, nem pedig mások ellen. Tehát ismét hangsúlyozom: az itteni magyarok megerősítését szabtuk meg alapfeladatul. Fontos továbbá az ifjúság pozitív életszemléletének a kialakítása, valamint felismertetni annak fontosságát, hogy együtt bármire képesek vagyunk. Az elsőnek kijelölt feladatunkat: egy jótékonysági rendezvény megszervezésének tervét január 25-én a szabadkai Városháza dísztermében valósítottuk meg, mégpedig Sebestyén Márta koncertjével. Azért esett a választásunk erre az előadóművészre, mert egy neves személyt szerettünk volna elhívni, és a magyar népművészetben aligha találni nagyobb egyéniséget az UNESCO-díjas Sebestyén Mártánál. A koncert bevételét a Poverello Alapítvány által létrehozott Lurkóháznak ajánlottuk fel.

* A fiatalokra vonatkozó mely kérdések foglalkoztatják a szervezetet?
— Nem jelöltünk ki konkrét témakört, a fiatalokat érintő és érdeklő valamennyi fontos kérdéssel foglalkozni szeretnénk. Azt a szemléletet szeretnénk megerősíteni, hogy értékesek, és bármely nehézség leküzdésére, bármely feladat megvalósítására képesek. Ők lesznek a jövő, és mint tudjuk, a jövőt a jelenben kell formálni. Az elmúlt évek történelmi viszontagságai hátráltatták a fiatalságot. Mi ezt meg szeretnénk fordítani, mivel nem vagyunk kevesebbek senkinél. Szeretnénk, ha a fiatalokban feloldódna az abból eredő gátlás, hogy nem anyaországi, hanem csupán vajdasági magyarok. Ez nem hátrány, hiszen ennek is nagyon sok pozitívuma van, például eggyel több nyelvet beszélnek, vagy eggyel több nemzet kultúráját ismerik. Szeretnénk erősíteni bennük az egészséges nemzeti öntudatot, hogy arra a kérdésre: mi a nemzetiséged? ne féljenek azt mondani, hogy magyar. Az ifjúsági témakörben fontosnak tartjuk a vallás kérdését is. Szeretnénk hozzájárulni egy egészséges keresztény gondolkodású fiatal nemzedék felneveléséhez. Éppen ezért minden erőnkkel támogatjuk a vajdasági cserkészetet, hiszen közösségteremtő tulajdonsága mellett kiváló értékrendet is képvisel. Mindemellett ifjúsági programok szervezésében is gondolkodunk, úgymint sportrendezvények, művelődési estek, kerekasztal-beszélgetések. Olyan oktatási problémákkal is szeretnénk foglalkozni, amelyek a vajdasági magyar fiatalok életét megnehezítik, hiszen mindenre van megoldás, és sokszor csak akarat, idő és szándék kérdése az egész. Szorgalmazzuk továbbá a tanulmányaikat külföldön végzett fiatalok hazatérését, és megpróbáljuk vonzóvá tenni a számukra a szülőföldet, mert itt is minden tényező adva van, csak az összefogás hiányzik.

* Külföldön egy civilszervezet mennyire állja meg a helyét? Mennyire tudja megvalósítani a céljait?
— Úgy látjuk, hogy a jelenlegi helyzetben a legnagyobb hatása a civilszervezeteknek van. Gondoljunk csak az európai uniós pályázatokra, amelyekben egyre több hangsúlyt helyeznek a civil szférára. Főleg Nyugat-Európában van az önkéntes munkának nagy hagyománya. Szinte minden fiatal részt vesz valamilyen társadalmi tevékenységben, legyen szó akár egyházi, cserkész-, szervezési vagy szociális munkáról. Nyugat-Európával ellentétben itt még csak gyerekcipőben jár az önkénteskedés. Ezen szeretnénk mi is változtatni, magától értetődővé tenni azt, hogy a környezetért, a közösség érdekében eljárni erkölcsi kötelesség. Ha ehhez ingyen munkával tudunk hozzájárulni, a pénztárcánknak nem fáj, a közérzetünket pedig az egekig emeli.
CSÓKA Szabolcs, Szabadka 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..