home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Együtt a keresztény értékek védelméért
KOVÁCS Nándor
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Együtt a keresztény értékek védelméért

Zenon Grocholewski bíboros Szabadkán — A szabadkai Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium, a Paulinum újraindításának ötvenedik évfordulóján a tanintézetbe látogatott Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa. A bíboros látogatása alkalmából ünnepi ülést rendeztek a szabadkai Városháza dísztermében.

Miocs József, az iskola rektora ismertetőt tartott a gimnázium életéről, Német László nagybecskereki megyés püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia főtitkára pedig a felekezeti, köztük a katolikus iskolák  szerbiai lehetőségéről szólt, majd a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa, Zenon Grocholewski bíboros tartott előadást a katolikus iskolák helyzetéről és feladatairól.

Német László püspök elmondta, hogy mivel az iskolahálózat nagyságát általában az ország népességének alakulása határozza meg, a világranglistán Szerbia ebben a tekintetben is nagyon rossz helyen áll. A születési és elhalálozási arányszám kedvezőtlen alakulásén kívül a folyamatos elvándorlás is rontja a helyzetet. Sajnos azonban egyetlen politikai erőt sem lehet látni, amely reményt keltene az emberekben, hogy jobbra fordulhat az életünk. Az ország apátiába zuhant, és ez tükröződik a diákokon is. Ezen a helyzeten a vallási közösségek most valóban tudnának segíteni, de Szerbiában sem a pravoszláv, sem a katolikus egyház nem túl aktív az iskoláztatás terén. A pravoszláv egyház is csupán egy Hittudományi Kart működtet a Belgrádi Egyetem keretében, de sem ők, sem pedig a katolikus egyház nem rendelkezik olyan tanintézménnyel, amely a keresztény értékek szellemében készítené fel a fiatalokat. Éppen ezért elsődleges szempont, hogy iskoláinkban ne csak a tudást adjuk át, hanem olyan személyeket neveljünk, akik intellektuálisan, valamint szociális-politikai szempontból is meg tudják állni a helyüket a családban és a társadalomban. A legutóbbi népszámlálás szerint a több mint 7 millió polgárból legalább 6 millió keresztény, akik eddig még soha nem hallatták hangjukat a parlamentben.

— Örömmel tölt el, hogy részt vehetek Szabadkán a Paulinum újbóli megnyitásának 50. évfordulóján. Az intézmény az oktatás és kultúra szempontjából alapfontosságú a város s az egész katolikus közösség számára. Ezért okozott nagy fájdalmat, amikor 1944-ben a kommunista erők egyik napról a másikra bezáratták, és 1962-ig szó sem lehetett újraindításáról — kezdte előadását Grocholewski bíboros. Mint mondta, a katolikus iskoláknak gyakran az árral szemben kell úsznia. Nemcsak oktatni kell, hanem nevelni is, hogy az ifjú nemzedék nyitott legyen a katolikus értékek iránt. Egy olyan katolikus közösség kialakítása szükséges, amely képes jó irányba vinni a társadalmat. A jelenkorban azzal szembesülünk, hogy az oktató-nevelő munkát egy leépült, krízisben levő kultúra közepette kell végezni. A barbárság új időszakát jelzi, hogy az emberi méltóságot nem tekintik mértékadónak, az emberi életnek és az erkölcsnek csak az anyagi vonatkozására figyelnek. Ezzel szemben az egyház a tökéletes életet élő Krisztusra néz, és aki őt követi, maga is a tökéletesség felé közeledik. Így alapozódik meg a nevelés által az egyház és az ember jövője. 

Paulinum Gimnázium diákjai alkalmi műsorral, szavalatokkal, énekekkel és zeneszámokkal köszöntötték a díszülés vendégeit, akik között jelen volt Stanislav Hočevar belgrádi érsek és dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök is. Dr. Zenon Grocholewski bíborost a Városházán Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke fogadta.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..