home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Együtt a fejlődésért
BÖDŐ Sándor
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Együtt a fejlődésért

Megünnepelte a község napját Magyarkanizsa

Édesen kezdődött a Magyarkanizsa község napjára szervezett ünnepségsorozat a Városháza előcsarnokában péntek délelőtt megnyílt IV. Mézfesztivállal. A Nektár Méhészegyesület tagjai a méhészkellékek és a mézkészítés folyamatának bemutatójával meg természetesen mézkóstolóval kedveskedtek a látogatóknak. Ennek persze az óvodások és az általános iskolások örültek a legjobban, két napon át érkeztek ugyanis szervezetten a vonzó mézkiállításra. 

A hivatalos program az oromhegyesi Csákó-halmon, az I. zentai csata emlékhelyén folytatódott a helyi általános iskolások és a Tisza menti Zengő citerazenekar műsorával. Az alkalmi ünnepségen egy újabb századdal lépett vissza a történelemben az évente kihelyezett emléktáblák sora: visszaértünk a XV. századba.

Abban az időben a mai Oromhegyes közvetlen közelében volt a környék egyik legjelentősebb települése, Felső-Adorján. Ezért az idén az emlékhelyre a következő feliratú tábla került: „XV. század — 1406 — Zsigmond királytól Felső-Adorján hetivásár-tartási jogot kap”. Sajnos százhúsz évvel később, a mohácsi vész után a mocsárral, nádassal, vízzel nem védett települések, mint amilyen Felső-Adorján is, megsemmisültek. Csak az 1686. évi török elleni győzelem hozta meg a másfél évszázada várt fordulatot. Hajtsunk fejet az elhunytak, külön báró Károlyi István emléke előtt, és gondoljunk arra, hogy ha ők akkor nem tették volna, amit tenniük kellett, akkor most nem ünnepelnénk itt! — mondta alkalmi beszédében Balla Lajos-Laci, Oromhegyes helyi közösség elnöke.

Az ünnep első napjának délutánján a Potisje sakk-klub 9 fordulós nyílt sakkversenyt szervezett, melyen Magyarkanizsáról és Törökkanizsáról 6-6, Zentáról 5, a testvérváros Kiskunhalasról pedig egy sakkozó indult. A győzelmet veretlenül a zentai Ljubomir Vranić mesterjelölt szerezte meg. A Művészetek Háza előcsarnokában megnyílt a Mancs Állatvédő Egyesület Fogadj örökbe! elnevezésű (díjkiosztással egybekötött) plakátkiállítása, majd a Városháza előtti téren örökbefogadási akcióval folytatódott. Az egyesület szervezte megmozdulásnak hála a két nap alatt sok gazdátlan, elkóborolt vagy éppen sorsára hagyott kutyus talált új gazdira. Az esti órákban a Művészetek Háza nagyszínpadán A fény a szívedben van című összeállításukkal a csantavéri gyermekszínjátszók és a hajdújárási Lurkóház védencei arattak hatalmas közönségsikert.

Szombaton a Városháza előtti kisparkban kirakodóvásár, étel- és italkóstoló várta a látogatókat. Az Ifjúsági Otthonban délután gyermekdiszkóra, este pedig tinidiszkóra csábították a gyerekeket és fiatalokat a szervezők. A Dobó Tihamér-galériában megnyílt a Mandragóra csoport képkiállítása, majd a Művészetek Háza nagytermében kezdetét vette az ünnepi akadémia, melyen a helyi Alapfokú Zeneiskola tanárai is felléptek. 

A díszülésen elsőként Újvári Zsombor, az Info Kft. igazgatója hangsúlyozta a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulójának jelentőségét. Ezután bemutatták azt a kisfilmet, amely az elmúlt egy év legfontosabb fejlesztési sikereit vette számba, a teljesség igénye nélkül. 

Nehéz időket élünk, mégis elmondhatjuk, hogy van okunk az ünneplésre. Az elmúlt egy évben mindenki, politikusok, pedagógusok, orvosok, kétkezi és gyári munkások, vállalkozók és földművesek, ki-ki lehetőségeihez mérten egyaránt tudása legjavával azért küzdöttek, hogy közösségünket előbbre vigye. Éppen ezért joggal érezhetjük mindannyian magunkénak a sikereket — emelte ki köszöntőjében Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, majd az arra érdemeseknek átadta a Pro Urbe kitüntetéseket.

A pénzjutalommal járó Pro Urbe Díjat Hodik Erzsébet, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára kapta, az egyesület emberbaráti tevékenységének 25 éve nagy lelkiismeretességgel végzett szervezőmunkája elismeréséért. A Községi Nyugdíjas-egyesületnek járó kitüntetést Molnár Csikós Benedek, az egyesület elnöke vehette át. Emlékplakettet kapott Csápek József magyarkanizsai diakónus, író és publicista, aki hét, eddig megjelent könyvében Magyarkanizsa és környéke eseményeinek és ismert polgárainak állít emléket. Dr. Božena Suđi nyugdíjas gyermekorvos a magyarkanizsai Egészségházban végzett több évtizeden át tartó odaadó és lelkiismeretes munkája elismeréseként érdemelte ki a díjat. Egy máig aktív oromi közéleti személy, Tímár Anna nyugalmazott tanítónő is Pro Urbe Díjban részesült. A falu közkedvelt tanító nénije, aki szabad idejének nagy részét is a gyerekeknek szentelte, mindmáig tagja az oromi asszonykórusnak, azonkívül ő a helyi könyvtár vezetője is.
Az ünnepi akadémián megjelent Gara Katalin, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzul asszonya, Borbásné Márki Márta röszkei polgármester, dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere, valamint több testvérváros: Kiskunhalas, Ferencváros, Királyhelmec, Sepsiszentgyörgy és Svilajnac önkormányzati képviselői, azonkívül Pásztor Bálint és Pék Zoltán köztársasági, Juhász Attila és Kávai Szabolcs tartományi képviselők. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Dobai János, a VMSZ elnökségi tagja és Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, valamint a szomszédos községek képviselői is. 

Az ünnepi akadémia után a házigazdák és vendégeik az ünnepre felújított Halász térre vonultak, és ott megkoszorúzták a város eredetét jelképező emlékoszlopot.

A községnapi ünnepségsorozat végén a Gyógyfürdő sportcsarnokában Kocsis Tibor, a tavalyi évi X-faktor vetélkedő győztese, majd Szekeres Adrienn népszerű magyar popsztár lépett fel, és szerzett feledhetetlen perceket a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő közönségnek.
 

(Szabó Attila felvételei)

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..