home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egyre több fiatal foglalkozik mezőgazdasággal
Balázs Szilvia
2020.05.23.
LXXV. évf. 21. szám
Egyre több fiatal foglalkozik mezőgazdasággal

Faragó Erika falugazdász azt mondja: a rendkívüli helyzet idején is sok kérdéssel, kéréssel keresték meg a gazdák.

* Mit kell tudni a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségéről?

— A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 2006-ban jött létre, azzal a céllal, hogy összefogja és egységesen képviselje a vajdasági magyar agrárszervezeteket a különféle fórumokon. A szövetségnek jelenleg 72 tagszervezete van Vajdaság területén. A szövetség a magyarországi agrárminisztérium támogatásával működteti a vajdasági falugazdászprogramot, és figyelmet fordít arra, hogy a külhoni — köztük a vajdasági magyar — gazdálkodókhoz naprakész információk jussanak el a támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról. A Kárpát-medence falugazdászprogramjának köszönhetően jelenleg Vajdaságban 18 község 21 falugazdásza segíti a magyar gazdálkodókat szakmai és pénzügyi szempontból.

* Mi a feladata egy falugazdásznak? A helybeliek milyen gondok megoldásában kérnek tanácsot, segítséget a leggyakrabban?

— Nekem két helyi közösségben van ügyfélfogadásom. Bajmokon, a Vetservis állatorvosi rendelő udvarában található irodahelyiségben, a Trumbity utca 7. alatt, Csantavéren pedig a Csantavéri Termelők Klubjának irodahelyiségében, a Szenttamási utca 13. alatt. Bajmokon a falugazdászirodában hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól 13 óráig, Csantavéren pedig kedden és csütörtökön 8-tól 13 óráig van ügyfélfogadás, előre megbeszélt időpontban. Falugazdászként a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségénél lassan három éve dolgozom. A munkakörömbe tartozik a termelők folyamatos tájékoztatása a mezőgazdaságot érintő agrárpolitikai és kormányzati döntésekről, valamint az egyes támogatási, pályázati lehetőségekről, a családi gazdaságok bejegyzése, a különféle nyomtatványok és űrlapok kitöltése, pályázatírás, előadások és tanulmányutak szervezése. Az országban kialakult állapot miatt, amikor személyesen szünetelt az ügyfélfogadás, telefonon, Facebookon, Messengeren a termelők rendelkezésére álltam, hiszen akkor is szükség volt a segítségre. Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben segítettem eligazodni a termelőknek. Sokszor óráról órára változott a helyzet. Tájékoztattam őket az aktualitásokról, segítettem a kijárási engedélyek igénylésében, hogy el tudják végezni a munkálatokat a kijárási tilalom alatt, át tudják adni a tejet az átvevőállomásokon.


(Pixabay.com)

* Mennyire viselte meg a termelőket, a gazdaságokat a mostani helyzet? Van, akinek a munkája, földje kárt szenvedett a kijárási tilalom miatt?

— Először is külön köszönetet érdemelnek a gazdák, akik a veszély idején is dolgoztak, hogy kenyér és egyéb élelmiszer kerülhessen az asztalunkra. Véleményem szerint a mezőgazdaság az a gazdasági ágazat, amely az országot ki fogja húzni a nehéz helyzetből. A belügyi szervek együttműködőek voltak. Megértették, hogy a földeket meg kell munkálni, a vetőmagot el kell vetni. A termelők mehettek dolgozni, senki sem büntette meg őket, a kijárási tilalom alatt pedig ott volt az engedély, melynek igényléséhez segítséget tudtunk nekik nyújtani a falugazdász munkatársaimmal. Sok termelő, aki a piacokon értékesítette a portékáját, ezek bezárásával bevételi forrás nélkül maradt. Erre válaszul több helyen úgynevezett online piacot hoztak létre. Egy ilyet én is megalakítottam a bajmokiak számára.

* Sokan igénybe vették ezt a szolgáltatást?

— Igen, elég sokan. A falugazdász-szolgáltatást is. Van egy Facebook-csoportom, melynek a neve VASZ Falugazdász Bajmok-Csantavér. Oda minden fontos információt, újdonságot felteszek, naprakészen, hiteles, megbízható forrásokból. A tél folyamán több szakmai előadást is szerveztem a bajmoki és a csantavéri termelőknek. Bajmokon általában kedd esténként voltak ezek az előadások, Csantavéren pedig kedd és csütörtök délelőttönként. Mindig más szakemberek beszéltek: a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat munkatársai, különféle magházak és mezőgép-forgalmazó cégek képviselői. De az idén is szerveztem kiállításlátogatást Budapestre az AGROmashEXPO-ra. Márciusban tervben volt egy orchideakiállítás meglátogatása is, és a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokra is szerettem volna utazást szervezni, de a helyzet miatt ez elmaradt. A szervezők lemondták a kiállításokat.

* Laikusként nekem úgy tűnik, az utóbbi időben mintha egyre több fiatal érdeklődne a mezőgazdaság valamely ágazata iránt, mintha ismét egyre több volna a kisebb családi vállalkozás. Jól látom?

— Igen. Egyre több a gazdálkodni vágyó fiatal, aki magáénak érzi az őseinktől örökölt talán legnagyobb kincsünket, a termőföldet. Köszönhető ez egyebek között a kedvező tartományi pályázatoknak — itt most a START UP programra gondolok —, valamint a Prosperitati Alapítványnak is. Pontos számot nem tudok mondani, de sok fiatal kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni. Bajmokon leginkább a szántóföldi növénytermesztés az, amivel foglalkoznak.

* Jelenleg milyen pályázatok aktuálisak a gazdák számára?

— Igen széles a paletta. A termelők a vágóhídra átadott jószágokra, a leellett, nem törzskönyves tehenekre és a méhkaptárokért járó támogatásokra tudnak pályázni. De különféle községi pályázatok, valamint hitelpályázatok is vannak. Például a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapnak, a Tartományi Fejlesztési Alapnak és a Vajdasági Garanciaalapnak is vannak hitelpályázatai, melyek a keret kimerüléséig állnak nyitva, ezért nehéz volna pontos információt adni, pontatlant pedig nem szeretnék. Ezt úgy szoktuk, hogy a termelő felhív vagy felkeres, elmondja, miben gondolkodik, mibe szeretne beruházni, majd annak függvényében adom meg neki az információt és a tájékoztatást. Rengeteg a pályázati lehetőség. Ezeket a Facebook-csoportomban is mindig megosztom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..