home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egyre kevesebb a bérelhető állami föld
Kartali Róbert
2022.11.28.
LXXVII. évf. 47. szám
Egyre kevesebb a bérelhető állami föld

Az idén is lehet jelentkezni Szabadkán az állami földek licitációjára, melyekből egyébként egyre kevesebb van. Miért van ez így, és miként lehet részt venni az árverésen, arról Bognár Pásztor Hajnalkát, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagját kérdeztük.

— Az állami földek bérbeadásának három lehetséges módja van. Az előnyjogokat élvező állattenyésztők 2019-től és 2020-tól kezdve több évre is bérbe vehetik, ami azért jó, mert jobban odafigyelnek a földek gondozására. Esetükben a bérlés időtartama négytől tíz évig terjed, attól függően, hogy milyen állatokat tartanak. A második kategóriába az állami tulajdonban lévő intézmények tartoznak, melyek valamilyen tudományos, illetve oktatómunkával foglalkoznak, nekik joguk van bérmentve igényelni földterületet. Ezzel a lehetőséggel a mezőgazdasági szakszolgálat és a büntetés-végrehajtó intézet szokott élni. A megmaradt földterületek kerülnek licitációra, erre tudnak jelentkezni az érdeklődők.

* Miként tudnak jelentkezni, és hogyan tudhatják meg, melyik földterületekről van szó pontosan? 

— Kevés terület maradt, mivel a jobb parcellákat az előző években már bérbe vették az állattenyésztők, továbbá folyamatosan érkeznek a visszaszármaztatásról szóló végzések is. A város területén összesen 14 105 hektár állami föld van, néhány évvel ezelőtt még több mint 15 000 hektár volt, a vagyon-visszaszármaztatás miatt most 1000 hektárral kevesebb. Mindent összevetve az idén összesen 1748 hektár lesz kiadva, abból 228 az előnyjogot élvező állattenyésztőknek, és 210 hektárt ingyen adunk használatra. Ami marad, az kerül majd árverésre. Az előnyjogot élvező állattenyésztők és az állami tulajdonban lévő intézmények esetében már készülnek a bérleti szerződések. A licitáció februárban lesz megtartva, online formában. A termelők minden információt megtalálnak az illetékes minisztérium honlapján, de ha kell, akkor a mezőgazdasági szakszolgálat munkatársai is segítenek. Egyébként a licitációra szánt parcellák nem a legjobb minőségűek, így nem számítunk nagy érdeklődésre. Az embereknek megmutatjuk, mely földek lesznek licitációra bocsátva, elmagyarázzuk, hogy azok milyenek, és mire lehet őket használni. Egyébként ezek rosszabb minőségű földek, ezért általában csak a jószágetetésre használt terményre lehet őket használni. Viszont ha a termelő több évre is bérbe venné, akkor javíthat a talajminőségen.

* Milyen kikiáltási árakra lehet számítani?

— Korábban mindig a szabadkai átlagot vettük alapul, az idén az illetékes minisztérium utasítására a szerbiai átlagból indulunk ki. Ezek szerint az első osztályú föld 264 euró, a másodosztályú 240, a harmadosztályú 214, és így tovább. A hatodosztályú hektárja csaknem 135 euró, vannak sokkal rosszabb minőségű földek is, úgyhogy a középérték 134 euró.

* Az ebből befolyt összegeket mire fordítja az önkormányzat?

— A befolyt összeg 40 százalékát az önkormányzat kapja, 40 százalékát a tartomány, és 20 százaléka a köztársasági költségvetésbe kerül. Az önkormányzat ezt a körülbelül 100 millió dinárt a többi közt jégelhárító rakéták vásárlására, az állati eredetű másodlagos termékek begyűjtésére és megsemmisítésére fordítja, ezenfelül vidékfejlesztési programok támogatására is. Ötletként felmerült a termelők aszálykár-biztosításának résztámogatása, illetve tervben van még az ingyenes talajanalízis is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..