home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Egyháztörténelmi pillanat
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Egyháztörténelmi pillanat

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója — Ki lesz az ENSZ-főtitkár utódja? — Uniformizált migránsruhát terveztek — Elvehetik az állampolgárságot a francia terroristáktól — Újabb 680 000 Volkswagent hívnak vissza — Az év végén újranyílik a felújított Bataclan

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója

Több mint 900 esztendeje, pontosabban az 1054. évi nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház feje, Ferenc pápa és Kirill pátriárka. A két egyházfő Havannában írt történelmet, azaz az egyháztörténeti jelentőségű lépésre Kuba fővárosának repülőterén került sor. Ferenc pápa és Kirill pátriárka néhány órás megbeszélést folytatott egymással, majd közös nyilatkozatot adott ki. Kirill pátriárka azt hangoztatta, hogy mindkét egyház felelősséget érez a társadalom, a kereszténység és a civilizáció jövője iránt. Szerinte a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerüléséért, azért, hogy az emberi életet az egész világon megbecsüljék. Ferenc pápa is örült neki, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Továbbá köszönetet mondott a kubai népnek és elnökének, hozzáfűzve, hogy Havanna a jövőben a párbeszéd fővárosává válhat.

Ki lesz az ENSZ-főtitkár utódja?

Bulgária Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját, Szlovénia pedig hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári tisztségére. A világszervezet tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket. A dél-koreai Pan Gimun (Ban Ki Mun) mandátuma ez év végén jár le. Az ENSZ szokásjoga szerint a főtitkári tisztségre a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban a kelet-európai térség lesz soron. A bolgár jelölt korábban országa párizsi és monacói nagykövete volt, majd ezután UNESCO-nagykövet 2005 és 2009 között, utána ugyanott főigazgatóvá választották. A kommunista családban nevelkedett Irina Bokova a bolgár rendszerváltás után a szocialista párt parlamenti képviselője lett, és a bolgár—európai uniós kapcsolatok koordinátora volt 1995 és 1997 között. Úttörő szerepet vállalt Bulgária 2007. évi EU-csatlakozásában.

Uniformizált migránsruhát terveztek

Brit iparművész diákok egy speciális kabátot fejlesztettek ki migránsok számára. A három az egyben ruhadarab hálózsákká vagy akár sátorrá is alakítható, védelmet nyújtva így több személynek is. Kabátként használva dokumentumokat, telefont, személyes tárgyakat lehet benne rendkívül praktikusan tárolni. Speciális anyagból készült, mely újrahasznosítható és tartós, továbbá vízálló. A ruhák megalkotásakor ügyeltek a tömeg egyenletes eloszlatására is. A tervezők szerint az uniformizált öltözet a felismerhetőség és a megkülönböztethetőség leghatékonyabb eszköze, mindazonáltal arctalanítja magát az embert. Az iparművész diákok olyan viselhető ruhát akartak tervezni, amely nem más, mint egy hordható otthon.

Elvehetik az állampolgárságot a francia terroristáktól

A francia nemzetgyűlés csekély többséggel ugyan, de megszavazta a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosításnak azt a cikkelyét, amelynek értelmében a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthatják francia állampolgárságuktól. Az elfogadott szöveg szerint az állampolgárság elvétele kiegészítő büntetés, melyet egy bíró szabhat ki a nemzet érdekeit sértő bűncselekmények — közéjük tartozik a terrorizmus is — elkövetése esetében. A módosítás a következőképpen fogalmaz: a bíró dönthet úgy is, hogy az elítéltet olyan, az állampolgársággal összefüggő polgári és szabadságjogoktól fosztja meg, mint a szavazáshoz, a megválasztáshoz, valamint a közalkalmazotti állás betöltéséhez való jog. Manuel Valls miniszterelnök elégedettségét fejezte ki a szavazás eredményével kapcsolatban, viszont a bírálók azt hangsúlyozták, hogy minden ilyen törvény eleve megbélyegezheti a kettős állampolgárságú franciákat, például a volt afrikai francia gyarmatokról származókat is.

Újabb 680 000 Volkswagent hívnak vissza

A japán Takata cég hibás légzsákjai miatt a Volkswagen csaknem 680 000 autót hív vissza az Egyesült Államokban. Az intézkedés a 2006 és 2014 között gyártott Passat, Eos, Golf és Jetta típusú autókra vonatkozik. A cég azért döntött a járművek visszahívásáról, mert balesetek során a légpárnák nem megfelelően nyílhatnak ki, sőt, fémdarabokat is kilőhetnek az utastérbe. A Daimler egyébként nemrég 705 000 Amerikában értékesített Mercedes-Benz személyautót hívott vissza ugyanebből az okból kifolyólag. Az amerikai hatóságok január végére már összesen 24 millió autó visszahívásáról döntöttek, mert kiderült, hogy a beépített japán gyártmányú légzsákok életveszélyesek. Eddig már több mint száz amerikai gépkocsivezetőnek okoztak súlyos sérüléseket, összesen tízen haltak meg a Takata cég légzsákjainak hibája miatt.

Az év végén újranyílik a felújított Bataclan

Újranyitja kapuit a Bataclan. Mint ismeretes, a szórakozóhely a tavalyi, párizsi merényletek tragikus helyszíne volt. A tervek szerint az épületet az idén teljes mértékben fel fogják újítani. „Szeretnénk megosztani önökkel egy fontos hírt. A Bataclan felújításáról döntöttünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2016 vége előtt új produkcióknak nyújthassunk helyszínt” — olvasható a klub vezetőségének közleményében. A Bataclan Párizs egyik legrégebbi és legismertebb könnyűzenei koncertterme, mintegy 1500 férőhelye van. Az 1864-ben emelt műemlék jellegű épület eleinte Grand Café Chinois — Théâtre Bataclan néven működött, majd 1952-ben felújították. Nevét Offenbach Ba-ta-clan című operettjéről kapta. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..