home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyházi rendezvények Észak-Bánátban
KOVÁCS Szöszill
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Egyházi rendezvények Észak-Bánátban

— Szolidaritás és közösség
— Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek

Szolidaritás és közösség

— Kedves testvéreim, örömmel jöttünk össze, hogy az Úr áldozatát ünnepelve megáldjuk ezt a felújított templomot. Vegyünk részt áhítattal ezeken a szent szertartásokon, hogy a mi közösségünk, amely a keresztvíz által született újjá, és Krisztus áldozatából nyert tápláló erőt, lelki templommá növekedjék, és összegyűlve az oltár körül gyarapodjék az égi szeretetben — kérte a szajáni híveket dr. Német László SVD nagybecskereki püspök a hálaadó ünnepi szentmisén. A főpásztor homíliájában két fogalomra — a szolidaritásra és a közösségre — hívta fel a hívek figyelmét.

A főpásztor megáldotta a templomot, majd a helyi általános iskolások ünnepi programja következett. Kátity Enikő hitoktató a templom védőszentjéről, Szent István királyról, valamint a templom és iskola megtartó erejéről készített színes, verses-énekes összeállítást. A zenei szolgálatot ezúttal a hetedik osztályos Jenován Flórián látta el.

A szajáni templom tornyának és tetőzetének felújítása nem valósulhatott volna meg a kis közösség önerejéből. Mint Bővíz László egyházmegyei vagyonkezelőtől megtudtuk, a munkálatok nagyobbik részét az egyházmegye fedezte, mert a külső támogatásból a költségeknek csak az egyharmadára futotta. A templom oltárképe és a homlokzati vitrázs újjávarázsolása is magyar állami támogatásból történt a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek

— Isten legnagyobb ajándéka a vértanúság kegyelme, amelyet vállalni külön hivatás — mondta homíliájában a hatvan éve vértanúhalált halt Boldog Bogdánffy Szilárd püspökre emlékező szentmisén szülőfalujában, Feketetón dr. Német László SVD nagybecskereki püspök.  

— Boldog Bogdánffy Szilárdról nem tudjuk, kérte-e, kívánta-e a vértanúságot. Arról viszont biztos tudomásunk van, hogy a legvadabb egyházüldözés alatt a kommunista Romániában vállalta a püspökséget, hogy szolgálja a nyáját. Titkos felszentelését követően rögtön letartóztatták, mert nem vállalta, hogy megszakítja a kapcsolatot Rómával, amely egységünk biztosítéka. Ugyanennek az eszmének esett áldozatul a prágai Beran bíboros vagy Mindszenty hercegprímás, valamint számos ortodox és görög katolikus lelkipásztor is. Az egyház büszke vértanúira, ezért is kérlek benneteket, kedves testvérek, hogy a hit éve végén gondoljunk mindazokra, akik hűek voltak a hitben — hangsúlyozta a püspök atya.

Az alig félezer lakost számláló Feketetó lakosainak mintegy a fele katolikus, a hívek lelki gondozását a közeli Csókáról látja el Hajdu Sándor plébános, egyházmegyei irodaigazgató, aki tavaly hagyományteremtő céllal szervezte meg a Bogdánffy-zarándoklatot, amelyet a jövőben is a vértanú püspök emléknapján tartanak majd Feketetón.

A kicsiny észak-bánáti falu Boldog Bogdánffy Szilárdon kívül még két lelkipásztort adott a Nagybecskereki Egyházmegyének: Király Tibort 1988-ban, Masa Tamást 2003-ban szentelték pappá.

(Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda)

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..