home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egyházi hírek
2021.07.04.
LXXVI. évf. 26. szám
Egyházi hírek

A keresztény vértanúk emléknapja — Ne legyünk mértéktelenek! — figyelmeztet Ferenc pápa — Rablás a bajmoki templomban

A keresztény vértanúk emléknapja

Kr. u. 64-ben kigyulladt Róma cirkusza, és a lángok megfékezésére tett első kísérletek sikertelennek bizonyultak. Az egész várost bekebelezték a lángok, és hat napon keresztül égett minden, ami a tűz útjába került. Néró császár a keresztényekre fogta a gyújtogatást. Üldöztetni kezdte őket, és kegyetlenül kivégeztette az elfogottakat. A vértanúk nevét nem ismerjük, valamennyien Szent Péter és Pál tanítványai voltak.

Először azokat fogdosták össze, akik kereszténynek vallották magukat. A szerencsétlenül járt embereket vadállatok bőrébe bújt kutyák marcangolták, vagy keresztre feszítették őket. Ez sem volt elég, sötétedés után a testüket meggyújtották, hogy éjszakai világításul lángoljanak.

Vértanúságuk helye a Vatikán dombjának déli lejtője volt, ők voltak a római egyház első vértanúi. Június 30-án rájuk emlékezünk, ez a keresztény vértanúk emléknapja.


Néptáncosok felvonulása (Pannon RTV / Gál Hermina)

Ne legyünk mértéktelenek! — figyelmeztet Ferenc pápa

Ferenc pápa a Nemzetközi Munkaügyi Konferenciára küldött üzenetében elítéli a nők elleni erőszakot, és felszólítja az embereket, hogy kerüljék a mértéktelen fogyasztást most, a világjárvány utáni újrakezdés időszakában is.

A 109. alkalommal megtartott konferenciára Ferenc pápa spanyol nyelven küldött üzenetet, melyben hosszan taglalja a munka világának alapelveit. A szakszervezetbe való tömörüléshez szerinte mindenkinek joga van, és mélyreható gazdasági reformot sürget. Szerinte a körülményeken is változtatni kell, és lehetőleg sürgősen, hiszen sok napszámos, migráns, szerződéses dolgozó és főként a házi alkalmazásban dolgozó nők — takarítók, betegápolók — vagy utcai árusok veszélyes, piszkos és lealacsonyító körülmények között végzik munkájukat.

Ferenc pápa az egyháznak és a vezető politikusoknak is üzent, azt kérte tőlük, adjanak lényegi választ a munka világának peremén élő emberek számára, akiket elsodortak a járvány drámai következményei. A pápa szerint „a migránsok és kiszolgáltatott munkások családjukkal együtt ki vannak zárva az egészségügyi ellátásból, a betegségmegelőző programokból, nem élveznek pénzügyi védettséget, és nem jutnak hozzá a mentálhigiénés szociális szolgáltatásokhoz”. A kiskorúak kizsákmányolása, az emberkereskedelem, a nők elleni erőszak megengedhetetlen, és jobban kell figyelni a betegekre és az idősekre is — hangzott el Ferenc pápa üzenetében.

 

Rablás a bajmoki templomban

Nagy értékű kegytárgyakat, misekönyveket vittek el a tolvajok, akik vasárnapra virradóra törtek be a bajmoki Szent Péter és Pál római katolikus templomba. A helybeliek azt mondják: különösen fájó, hogy éppen a templombúcsú előestéjén történt mindez, hiszen már hetek óta készültek az ünnepi szentmisére. Sokakhoz érkeznek ilyenkor rokonok, barátok, hogy közösen vehessenek részt az istentiszteleten.

A hagyományos Dózsa-napokat is mindig Szent Péter és Pál apostoloknak, a bajmoki katolikus templom védőszentjeinek ünnepére időzítik a szervezők, a Dózsa György Magyar Művelődési Központ elnöksége. Az idén is közösen vonultak fel a résztvevők vasárnap reggel a központtól a templomig, a magyar nyelvű szentmise azonban elmaradt. A felújítás előtt álló, több mint kétszáz éves templom padjai üresek maradtak, de a búcsúnapi programokat később megtartották a Dózsában.

A programsorozat június 25-én kiállításmegnyitóval kezdődött — népviseleti és használati tárgyakat, valamint kézimunkákat láthattak az érdeklődők —, vasárnap pedig művelődési műsorral zárult.

A bajmoki templom renoválása egyébként a tervek szerint a nyár végéig megkezdődik. Felújítják a tetőszerkezetet, a vízelvezető csatornákat, a külső homlokzatot, és a helybeliek nagy örömére a toronyóra is ismét a régi fényében tündökölhet. A munkálatokat Szabadka Önkormányzata és a magyar állam támogatja.

A bajmoki Szent Péter és Pál római katolikus templom (Balázs Szilvia felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..