home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Egyetlen bűnük volt...
(TI)
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám
Egyetlen bűnük volt...

A zsidóság deportálásának 72. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a zsinagógában, majd két helyszínen is koszorúztak a szabadkai önkormányzat és a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezésében június 16-án.

Az ünnepi megemlékezésen, mely kultúrműsorral kezdődött, jelen volt többek között Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a történelmi egyházak képviselői és mások.

— A zsidó közösség tragikus sorsát a kirekesztettség, az üldöztetés és az elhurcolás pecsételte meg — mondta beszédében Maglai Jenő polgármester. — A mintegy húszezres bácskai zsidóságon belül a szabadkai közösség négyezer főt számlált, és a város gazdasági, kulturális életének meghatározó tényezője volt. A közösség ma már kis létszámú, de még most is jelentős szerepet tölt be a város életében. Mindaz a szenvedés és igazságtalanság, amelyet ez a közösség átélt, mindenkor intő példa és figyelmeztetés kell hogy legyen. Nem szabad megengednünk, hogy újból bekövetkezzen egy hasonló üldöztetés — tette hozzá.

A megemlékezésen jelen volt Asher Ostrin rabbi Jeruzsálemből, a világ legnagyobb zsidó jótékonysági szervezete, a JDC ügyvezető igazgatója.
— Ma a szüleinkre, nagyszüleinkre, testvéreinkre, nővéreinkre és más rokonainkra emlékezünk, akiket egyetlen ok miatt deportáltak: azért, mert zsidók voltak. 1944. június 17-én megsemmisült a szabadkai zsidó közösség, egyetlen tagja sem maradt. Néhányan a háború után visszatértek, de csak kevesen. Ma, amikor azokra emlékezünk, akik nincsenek velünk, meg kell emlékeznünk arról a kis, de erős közösségről is, amely napjainkban is jelen van Szabadkán. A világ zsidósága veletek van — hangsúlyozta a rabbi.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..