home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Egyetemi tanárok a rács mögött
(o. i.)
2007.03.07.
LXII. évf. 10. szám

Látványos letartóztatások a kragujevaci Jogtudományi Karon - Egy vizsga ára 7001000 euró volt - A diploma ára egy fekete BMW - A kar dékánja nagy lábon élt: ménesében olyan telivérek is vannak, amelyekért egyenként 250 000 eurót fizetett ki Angliában Akár banális epizódnak is mondható esettel kezdő...

Látványos letartóztatások a kragujevaci Jogtudományi Karon - Egy vizsga ára 7001000 euró volt - A diploma ára egy fekete BMW - A kar dékánja nagy lábon élt: ménesében olyan telivérek is vannak, amelyekért egyenként 250 000 eurót fizetett ki Angliában
Akár banális epizódnak is mondható esettel kezdődött ez a történet: 2006 júliusában egy smederevói rendőr elkapta a lopott személygépkocsik eladásával foglalkozó Velika Plana-i Saša Jovanovićot (36). Az illető a következő ajánlatot tette a rendőrnek: ,,Tedd meg nekem, testvér, hogy nem tartóztatsz le, én pedig megszerzem neked a jogászdiplomát. Nos, a rendőr - aki Budapesten elvégezte az FBI tanfolyamát - felettese tudtával belement a játékba. Ígéretéhez híven Jovanović azonnal összehozta őt a kragujevaci Jogtudományi Karon dolgozó ,,saját professzorai”-val. A titkos ügynök hét hónapon át rendesen bejárt az egyetemre vizsgákat bejelenteni (kifizetni a csúszópénzt), amelyeket probléma nélkül, vizsgázás nélkül ,,le is tett. Mintegy 16 000 eurót fizetett ki a professzoroknak addig, amíg - titkos kamera és magnó segítségével - nem sikerült annyi bizonyítékot összegyűjtenie, hogy a rendőrség letartóztathassa a korrupcióval vádolt személyeket.
Február 20-án, kedden, látványos, filmbe illő akció keretében őrizetbe vették a jogi kar dékánját, Sveto Purićot, Božin Valšković dékánhelyettest, Emilija Stanković egyetemi tanárt, a szerbiai oktatási miniszter egyik helyettesét (!), két katedravezető professzort... A kar 12 alkalmazottja került rács mögé, tizenharmadikként pedig a közvetítő Saša Jovanović is. Az egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezett tizenhárom személy mellé február 26-án újabb három gyanúsítottat vittek zárkába. A rendőrök a dékáni hivatalban 18 leckekönyvet találtak, melynek mindegyikében 1000 euró volt, Emilija Stanković lakásában 40 000 euró készpénzt találtak, s elkobozták a hölgy fekete BMW-jét is, mert megalapozott a gyanú, hogy a közvetítőtől kapta ajándékba. Az egyetem rács mögé dugott dolgozói valamennyien nagy lábon éltek - a dékánnak egy tíz telivér lóból álló ménese van -, s szemmel láthatóan nem tartottak a lebukástól. Nem féltek, pedig Kragujevacon már évek óta nyílt titok, hogy a vizsgák is, az egyetemi diplomák is megvásárolhatók.
Hogy világraszóló botrány kerekedik-e a kragujevaci eset nyomán (más egyetemek és más városokban működő karok kapcsán is felmerül a korrupció gyanúja), azt még nem tudni. De hogy már nemzetközi visszhangja van, az tény és való. A Kragujevaci Egyetem (KU) jogi karának korrupciós szálai Boszniába is átnyúlnak - a boszniai Szerb Köztársaságba. A görög hatóságok pedig máris leállították a Szerbiában szerzett egyetemi oklevelek honosítását. A Belgrádi Egyetem (BU) nem győzi magyarázni, hogy a BU (melynek karain görög fiatalok is diplomáztak) nem azonos a KU-val. A szerbiai oktatási miniszter, Slobodan Vuksanović ügyetlen magyarázkodásai pedig csöppet sem megnyugtatók. Először is kijelentette: Emilija Stanković nem miniszterhelyettes, csak volt. Másodszor: a külföldön érvényesülni kívánó szerbiai diplomás fiataloknak ,,nem árthat ez a botrány, hiszen Amerikában és mindenütt az számít, hogy mit tudnak, és nem a diploma. Nos, az érvelésben van igazság, mégis sántít a dolog. Például: a szerbiai fiatal hiába fizeti ki a tíznapos horvátországi nyaralást, ha át se engedik a horvát határon, mert nincs érvényes útlevele. Nos, egy álláspályázaton az egyetemi diploma feltétel, de ha azt ,,gyanús eredete miatt nem ismerik el, át sem lépheti a küszöböt: a fiatal esélyt sem kap megmutatni szakmai tudását, rátermettségét, tehetségét.
A dominóeffektus egyébként már a honi tájakon is elkezdődött: a kragujevaci vízművek közvállalatban már elvégezték a dolgozók dokumentációjának a felülvizsgálását. Kiderült, hogy 5 személynek hamis középiskolai, főiskolai, egyetemi diplomája van. Ezeket a diplomákat Zimonyban, Belgrádban, Batočinán és Kragujevacon vásárolták. Az 5 dolgozó közül 3 már fölmondást kapott.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..