home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyetem nélkül nincs fejlődés
Farkas Zsuzsa
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám
Egyetem nélkül nincs fejlődés

A napokban volt egy hónapja, hogy Bunyik Zoltánt felváltotta ezen a nemzetiségek számára létfontosságú poszton. Jóllehet több mint harmincéves oktatási gyakorlat áll mögötte s kiváló eredményeket ért el a maga szakmájában, nincs irigylésre méltó helyzetben a villamosmérnöki szakképesítéssel...

A napokban volt egy hónapja, hogy Bunyik Zoltánt felváltotta ezen a nemzetiségek számára létfontosságú poszton. Jóllehet több mint harmincéves oktatási gyakorlat áll mögötte s kiváló eredményeket ért el a maga szakmájában, nincs irigylésre méltó helyzetben a villamosmérnöki szakképesítéssel rendelkező doktor úr: a többi között 465 általános, negyven-egynéhány közép-, valamint 6 főiskoláról, 14 egyetemi karról, 30-40 művelődési intézményről kell gondoskodnia. Ráadásul a kisebbségi magyar oktatásügynek egy látványos sikersorozata (lásd: két tehetséggondozó gimnázium és a tanítóképző kar megnyitása) után vállalta a munkát... Így kezdi a beszélgetést:
- A tanítóképző megnyitása örvendetes ugyan, de nem lehetünk vele tökéletesen elégedettek. Hiszen nem oldottuk meg a magyarság önfenntartásának a kérdését. Mert nemcsak tanítók kellenek, hanem kétszakos tanárok is. Továbbfejlesztésre van szükség. Ennek az előfeltétele valószínűleg az észak-bácskai multikulturális egyetem megteremtése, amelyen folyamatosan dolgoztunk s dolgozunk. Engem például meglepett, hogy állami egyetemet alapítanak Novi Pazarban. Ha ott lehet, miért ne lehetne Szabadkán is, hiszen itt már a 30-as években kar működött. A bolognai megegyezés a meglevőknél sokkal kisebb, áttekinthetőbb egyetemek létrehozását irányozza elő, s köztudomású, hogy a szerbiai egyetemi hálózatunk - Kragujevac, Niš és talán Bor kivételével - mindössze két egyetemre korlátozódik: a belgrádira és az újvidékire.
* Egyes vélemények szerint előbb-utóbb tagjai leszünk mi is az EU-nak, a gyerekeink Magyarországon tanulhatnak, itt van a közelben Szeged... Minek hát kettőzni a kapacitásokat?
- Nem kettőzésről van szó ebben az esetben, hanem arról, hogy ha lokális szempontból nézzük a dolgokat, helyi önálló egyetem nélkül nem tudunk bekapcsolódni a világ tudományos vérkeringésébe, enélkül elképzelhetetlen a gazdasági és más fejlődés. Az egyetem tudományt hoz magával, tudományos világi kapcsolatokat, pezsdítő mozgásokat. Az a tény, hogy kinyílik a határ, azt jelenti, hogy a gyerekek eltávoznak majd a Vajdaságból, és egyre csökken a létszám, mint ahogyan csökkent eddig is. Az oktatási intézményeknek, mint tudjuk, idefogó erejük is van. A bolognai folyamat tulajdonképpeni célja az, hogy a hallgatók körében meginduljon a mozgás. Az ilyen szervezés adalék ahhoz, hogy minden egyetemet végzett gyereknek a világ majdnem minden táján meglegyen az ismerőse, barátja, akivel együtt tanult valahol, valamikor, s ha hazajön és gazdasági vagy egyéb előrevivő kapcsolatokat kell kialakítani, tudja, kit hol lehet megtalálni, hogy segítsen.
* Hol tartunk pillanatnyilag ennek az észak-bácskai egyetemnek az életre hívásában?
- Nekem feladatom a Bunyik úr által megkezdett, vajdasági egyetemi stratégiára vonatkozó tanulmánynak a folytatása. Fel kell mérni pontosan, hogy Vajdaság lakossága az elkövetkező 15 évben hogyan alakul majd, mennyi hallgatót várhatunk, a 19 éves fiataloknak hány százaléka fog egyetemre menni, növelhető lesz-e az eddigi katasztrofális létszám, hiszen köztudomású, hogy a vajdasági lakosság 14%-a magyar, a karokon viszont csupán 4%-a jelenik meg. Meg kell vizsgálni azt is, hogy ha megmaradunk az európai folyamatoknál, akkor milyen részarányban fognak megjelenni a magánegyetemek és milyenben az államiak. Biztos, hogy a magánegyetemek a magyar tannyelvű képzést is meg fogják szervezni előbb-utóbb. Hisz ez piac. A magánegyetem piac. Itt a magyar társadalomnak döntenie kell, hogy pontosan mire van szüksége. Hogy pl. orvost hogyan fogunk képezni. Olyant, aki magyarul is tud beszélni a páciensével és aki a szaknyelvet is pontosan ismeri. Valószínűleg kénytelenek leszünk önálló orvosi kart megalakítani...
* Az emberek ezzel kapcsolatban többnyire ezt kérdezik: hol, melyik városban lesz a székhely?
- Nem ez a lényeges. Hanem ami egy Észak-Bácskát felölelő egyetem eredményeként kimutatható lesz majd. Ha veszekedünk azon, hol legyen a székhely, elmulasztjuk a munkát. Természetesen ott legyen a székhely, ahol a legtöbben tudnak tenni valamit azért, hogy ez az egyetem sikeresen működjön. Ahol a legtöbb személyi, gazdasági, szervezési adottság van: a tömbmagyarságban.
* A tárca, amelynek élére ki lett nevezve, a művelődést is magában foglalja. Egy hónap elteltével hogyan látja e téren a tennivalókat?
- Egyet tisztázni kell: én nem a művelődés embere vagyok. Hanem az oktatásé. E téren jól dolgozni csak úgy tudok, hogy azokkal, akik jobban értenek ehhez, szoros kapcsolatot alakítunk ki, és megkérem őket, hogy segítsenek abban, hogy az ilyen jellegű feladatokat a közös érdek szempontjából meg tudjam oldani. Nagyon fontosnak tartom kiemelni azt, amit Zentán művelődési téren tettek, amit elsősorban Hajnal Jenő neve fémjelez. Tulajdonképpen a zentaiak részéről egy nagyon sikeres feltérképezése történt meg a vajdasági magyar kulturális intézményeknek, személyeknek, mindennek, amit Vajdaság kulturális szinten fel tud mutatni. A szerb művelődési miniszter is külön értékelte ezt a munkát. Elfogadták a módszertanukat, a pénzelésük viszont nem állami szintről történt eddig. A három alkalmazottal működő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet külföldi adományokból tartotta fenn magát. Azok pedig, akik ilyen eredményt nem mutattak fel, a közteher számlájára végzik a kutatásaikat. Ezt kell rendezni. Indítványoztam, hogy a jövő évben a zentaiak tartományi pénzellátásban részesüljenek. Én nem akarok döntőbíró lenni, hogy művelődési téren mit hogyan kell csinálni. A pályázatok során majd a kuratóriumok döntenek, hogy mi legyen pénzelve a kultúrában és mi ne. Ami a váltást illeti, mondjuk, a könyvkiadás terén: eddig, ha valaki pályázott egy könyv megírására, a tartomány adott neki egy bizonyos összeget. Aztán a polcokon tartotta, és nem tudott mit csinálni vele. A továbbiakban úgy kap valaki pénzt könyv megírására, hogy 200-300 példányt megveszünk, és elküldjük a könyvtáraknak. Megelőlegezzük a könyv vásárlását.
* A máris látható eredmények, nehézségek, tervek?
- Én tizenöt éve próbáltam megoldani egy kérdést: hogy a nemzetiségi oktatás csoportjai pénzelve legyenek. Pl. ha a közgazdasági vagy az építőmérnöki karon működött magyar tagozat, az nem volt finanszírozva Szerbia részéről. A magyar oktatást tisztán magánszorgalomból végezték a tanárok. Most a szerb oktatási és sportminiszter - akivel szoros kapcsolatot igyekszem kialakítani - megígérte, hogy valamilyen módon fizetve lesz. Megvan a pénz a Tanítóképző Kar 26 alkalmazottja részére, és egyéb fontos kérdésekben is sikerült köztársasági szinten megegyezésre jutni, valamit tehát csak elértem e rövid egy hónap alatt.
Ami elkeserítő: hihetetlenül nagy a viszály az iskolaigazgatók megválasztása körül. Az iskolaszékeknek az lenne a feladatuk, hogy megfelelően irányítsák az iskolát. Megtörténik viszont, hogy az igazgatók a saját érdeküket szem előtt tartva a hozzájuk lojális pedagógusokat küldik oda. Négy iskolasztrájkot ,,örököltem', amit rendezni kellett, s kirívó esetek sorozata jelenik meg pl. a középiskolákban, ami abból ered, hogy egyes városokban a radikális vezetés próbálja befolyásolni az iskolákat. A gyerekek hátán akarnak politizálni...
Végezetül még valamit tudni kell: mindenki pénzért folyamodik hozzám, viszont a költségvetés teljesen ki lett ürítve. Én üres tárcát - pénztárcát - örököltem. A legfontosabb az, hogy olyan intézmények és olyan tevékenységek legyenek finanszírozva, amelyek hozzásegítenek az itt maradáshoz.
* További jó munkát, miniszter úr!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..