home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyesek szétdobálják, mások összeszedik
Fehér Márta
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
Egyesek szétdobálják, mások összeszedik

Oromiak és környékbeliek részvételével Orom Helyi Közössége szemétszedési akciót szervezett szombaton délelőtt a Velebiti-tó partján. Az önkéntesek két csapatban gyűjtötték össze a tóparton hagyott hulladékot, teljesen körbejárva a területet. Gyorsan teltek a zsákok a szorgos kezek nyomán.

A Magyarkanizsa község területén levő Velebiti-tó meseszép. Ha az ember Kanizsáról Oromra utazik, a két nagy kanyar között felsejlik a hatalmas kékség a szántóföldek között. Pecázni csoda jó hely, kirándulás közben mindig akad valami új felfedeznivaló, ló hátán bejárni felejthetetlen, a madárcsicsergés megnyugtató, a táj és a tó pedig nemhogy évszakról évszakra, hanem szinte napról napra új arcát mutatja. Aki még nem járt ott, ne legyen rest, menjen el, nézze meg, gyönyörködjön benne, és élvezze a tájból áradó nyugalmat, beszélgessen a horgászokkal, a gátőr házaspárral, legeltesse szemét a vadkacsákon.


A gyönyörű Velebiti-tó

— A velebiti akkumulációs tó 1982-ben épült, hossza 2,5 kilométer, néhol a 700 méter szélességet is eléri, a mélysége 5—9 méter. A Palicsi-tó megmentését szolgálja, hiszen felfrissíti annak vizét, ezáltal megvédi növény- és állatvilágát. Két pumpaház — az oromi és az adorjáni — nyomja a vizet a Velebiti-, illetve a Palicsi-tóba, ezzel kiegyenlítik a vízszintkülönbségeket. A tó nagyon fontos funkciót tölt be a sportolás, a turizmus és a szabadidő eltöltése tekintetében. A Kapitány-rét Halgazdaság 2016 óta felügyeli a tavat, azóta folyamatos a haltelepítés, így a horgászok nagy örömére ponty, amur, busa él a vízben — foglalta össze a találkozó elején a takarítási akcióban részt vevők számára Galac Zsolt. A kispiaci, illetve a horgosi (és a bajmoki) általános iskola földrajztanára kíséretében mintegy negyven felsős érkezett Kispiacról. Kérdésemre elmondta, a természethez fűződő szerelme középiskolás kora óta töretlen. — A Velebiti-tavat a horgosi és a kispiaci gyerekek nem igazán ismerik, nekem földrajz szakos pedagógusként az is a feladatom, hogy közelebb hozzam hozzájuk vidékünk természeti szépségeit, és ez csak akkor lehetséges, ha együtt eljövünk, és a saját szemükkel látják, illetve körbejárják, miközben kapnak néhány információt is a helyről. Egy-egy ilyen akció sikeressége a diákok körében mindig attól függ, hogy a tanár hogyan „tálalja”. Amikor a tanulók látják, hogy a felnőtt is dolgozik, viszi a szemeteszsákot, akkor nekik sem esik nehezükre. Nagyon örülök, hogy ilyen események megvalósulhatnak, minél több ilyen megmozdulásra lenne szükség.


Magányos csónakos

— Velebiten sajnos nagyon kevés az óvodás és az iskolás, összesen tizennégyen vannak, de örülünk, hogy mindannyian eljöttek, és öt-hat gyerek a magyarkanizsai iskola szerb tagozatairól is velünk tartott Hinić Tatjana testnevelő tanár vezetésével. Ez egy nagyon szép akció, hiszen a Velebiti-tó környékét nyáron sokan felkeresik, főleg gyerekek, akiket meg szeretnénk tanítani arra, hogy gondoskodni kell a környezetünkről — magyarázta Balázs Jadranka, Velebit Helyi Közösségének titkára.


Szemetet szedtek kicsik és nagyok a tóparton

— Sok szemetet találtunk, üvegeket, szőnyegeket — mondta Firic Dianna oromi nyolcadikos, aki osztálytársaival és osztályfőnökükkel, Majlát Herminával gyűjtötte zsákokba a mások által a tóparton hagyott hulladékot, s úgy fogalmazott, egyáltalán nem ciki ezt csinálni. — Gyakran lejárunk a tóhoz, pecázunk, fürdünk, és nagyon zavar bennünket a sok szemét. Mi soha nem hagyjuk itt, hanem beletesszük egy zacskóba, és otthon beledobjuk a kukába.  


Gyülekező a tóparton

Családok is takarítottak a tó körül, az oromi Bicskei Marianna vadász férjével és hatéves, nagyobb lányukkal szorgoskodott. Több zsák szemetet szedtek össze, főleg flakonokat, nejlonzacskókat, konzervdobozokat, sőt egy régi matracra, kabátra, autóülésre is rábukkant a csoport, úgyhogy gyorsan telt az önkéntesek nyomában járó traktor pótkocsija. 

— Vadászként a férjem sokat tartózkodik a tó környékén, a lányok a nagyszülőkkel is szoktak itt kirándulni. A közelünkben, a mi területünkön van, természetes, hogy mi is kivesszük a részünk ebből a megmozdulásból.


Gyorsan teltek a zsákok és a traktor pótkocsija

Muhi Hermina, a tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület tagja is csatlakozott a szemétszedők népes táborához. Örömmel mutatta a tájat, illetve idézte fel, milyen jókat szokott errefelé lovagolni Remény hátán, de a lovas kocsis kirándulásokra érkezőket is ő szokta kísérni.

— Egyértelmű volt, hogy én is itt leszek, hiszen a legutóbbi lovaglás közben is észrevettük, hogy akad szemét bőven, ez a hely pedig gyönyörű, kár lenne hagyni, hogy ellepje a hulladék.


A természet szépsége

— Egy oromi polgár ötletét karolta fel a helyi közösség — nyilatkozta Lékó Róbert tanácselnök. — Csatlakozott hozzánk Kispiac és Velebit Helyi Közössége, az oromi VadON ifjúsági szervezet, a két vadászegyesület tagjai, a Kapitány-rét Halgazdaság munkásai, az iskolások Kispiacról, Velebitről, Oromról, továbbá szép számú polgár is jelentkezett a meghirdetett akcióra. Az összegyűjtött szemét a regionális hulladéktárolóba kerül. Az volt a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a Velebiti-tóra, arra, hogy ez egy természeti kincs, kiváló kiránduló- és horgászhely, példát is akarunk mutatni a mólótulajdonosoknak, nem mellesleg pedig ez egy kiváló közösségi tevékenység is. 

A megmozduláson részt vett felnőtteket halászlével, a gyerekeket pedig pizzaszelettel vendégelték meg a szervezők.


Horgászok kedvenc helye


Munkaakcióra fel!


Félúton a lenti tóparton


Szorgos kezek gyűjtik a szemetet


Indulásra készen az önkéntesek

Fotók: Fehér Márta és Muhi Hermina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..