home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egyértelműen a jövőben is
Fehér Márta
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Egyértelműen a jövőben is

Falunapot ünnepelt Orom. Több mint száz éve éppen novemberben haladt át az első vonat ezen a magyarkanizsai településen. A közelmúltban felújított Szabadka—Zenta vasútvonal és az oromi vasútállomás mindig jelentős szerepet töltött be a falu életében, Orom település kialakulásának dátuma egybeforr a vasút létrejöttével. 

A vasútállomáson hely- és vasúttörténeti kiállítás nyílt az ünnep alkalmából, közösségi összefogással jött létre a jövőben a falu turisztikai kínálatában szereplő kis múzeum.

— 1889-ben kilenc hónap alatt építették meg a Szabadka—Zenta—Óbecse vasútvonalat a vonatállomásokkal együtt. Nemrégiben egy kétéves időszakban a szabadkai-zentai rész teljesen felújult, és sikerült felújítani a vonatállomást is, kívülről-belülről. Gyorsan kiderült, hogy az új technológia miatt itt nem lesz személyzet, tehát nyilvánvalóvá vált, hogy az üresen álló épületet tartalommal kellene megtölteni. Megkerestük a vasúti társaságot, és nyitottak voltak nagy örömünkre arra, hogy itt egy kiállítás létesüljön. 1889-től kezdődően ez a vasút hozta közel Európához ezt a vidéket, az akkori tanyavilágot, bekerültünk az európai vérkeringésbe 133 évvel ezelőtt, és ugyanígy kerülünk most újra be a vasútnak is köszönhetően ebbe a vérkeringésbe. Gondoljunk erre, amikor végignézzük ezt a kiállítást — mondta megnyitóbeszédében Nyilas Mihály, Orom Helyi Közösségének alelnöke.

A falunap ünnepi műsorral folytatódott a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

— A helyi közösség szervezésében az óvodások, iskolások, művelődési egyesületek és civil szervezetek összefogásának eredménye a mai művelődési műsor, mellyel közösségünk minden tagját ünnepelni szeretnénk — hangsúlyozta Jenei Klementina újságíró, műsorvezető, Orom szülötte, majd kiemelte, a vasárnapi nemzeti tanácsi választás arra emlékeztet bennünket, ahhoz, hogy fenn tudjunk maradni, s érvényesíteni tudjuk kulturális autonómiánkat, nyelvi jogainkat, nekünk is tennünk kell, egyértelműen, mint ahogy eddig is.

Az elmúlt egy évben elért eredményeket kisfilm mutatta be, melyet Csendír Viktor készített, aki szintén a falu szülötte. Ezután Erdélyi Olivér, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a megjelent oromiakat, illetve a helyi közösséghez tartozó völgyesieket és újfalusiakat, továbbá a vajdasági magyar politikum és közélet, a szomszédos falvak, az egyház képviselőit.

— Az elmúlt évben, ahogyan a kisfilmben is láthatták, számos útjavításról, infrastrukturális befektetésről tudtunk beszámolni. Emellett kiváló a falunkban az egyesületek és a civil szervezetek együttműködése is, ami örömre ad okot, annál is inkább, mert így még több, még színvonalasabb rendezvényt le tudtunk bonyolítani. Gondoljunk csak a Malomfesztiválra, az Oromiak Nagy Világtalálkozójára, majd az idén első ízben megrendezett oromi Sörfesztiválra. Értékeink megőrzése elsődleges feladatunk, ám az értékmentő feladatok mellett a jobb életfeltételek megteremtése is kötelességünk.

A magyar nemzeti tanácsi választásokon a Magyar Összefogás Lista jelöltjeinek sorában oromi fiatal is helyet kapott, Pletikoszity Árpád mechatronikai mérnök személyében.

— Kifejezetten örülök, hogy községünk megtisztelt azzal a lehetőséggel, hogy az ifjúság képviseletében fiatalként ott tudok lenni, és tudom képviselni az érdekeinket, tudom képviselni szervezeteinket, céljainkat, rendezvényeinket. Az újvidéki Európa Kollégium volt hallgatójaként személyesen láttam, hogy mit jelent az a fiatalság számára, hogy az egyetem ideje alatt van hol laknunk, és mindez egy olyan közösségépítő erővel rendelkezik, melynek párját nem találtam. Mindemellett az ösztöndíjprogram keretein belül több kollégista társammal együtt az otthonról kapott segítségek minimalizálásával is tudtunk továbbtanulni. Meg kell említenünk a Magyar Nemzeti Tanács mindazon törekvését, mellyel az anyanyelvű oktatást biztosítja és támogatja az óvodától a felsőfokú tanulmányok befejeztéig.

Az alkalmi beszédek után az oromiak a színpadon is megmutatták, hogy generációkat magyarrá nevelő munka folyik a faluban. Az ünnepi műsorban felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Zengő Kézműves-egyesület néptáncosai és népzenészei, az óvodások és az iskolások, közönség elé álltak a klarinétosok és a kórus is hangszeres kísérettel, valamint a völgyesi Aranykalász Művelődési Egyesület kórusa. A falunap alkalmából posztumusz Oromért elismeréssel díjazták Lékó Róbertnek, a helyi közösség tanácsa közelmúltban elhunyt elnökének a munkásságát. Az elismerést a családja vette át, a másik díjazott pedig a hetvenéves Petőfi Sándor Művelődési Egyesület volt.

Az oromi vasúti kiállításról lapunk következő számában írunk.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..