home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Egyénileg boldogulni, közösségként megmaradni
Tóth Lívia
2021.06.02.
LXXVI. évf. 22. szám
Egyénileg boldogulni, közösségként megmaradni

Áder János magyar köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából a vajdasági magyarság kilenc jeles képviselőjét Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Az elismeréseket Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja adta át Palicson, a Zvonko Bogdan Borászatban megtartott ünnepségen.

Az eseményen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, továbbá a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat képviselői, Szutor Lászlóné elnök, Rus Igor Dušan elnökhelyettes, Ljubomir Aleksov, a Magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója.

Csallóközi Eszter főkonzul köszöntőbeszédében kiemelte, külön öröm számára, hogy a rendezvényen a magyarországi szerb nemzeti közösség képviselői is részt vesznek, hiszen a magyar nemzetnek ugyanúgy elszakíthatatlan része a külhoni magyarság, mint a Magyarországon őshonos kisebbségek is. Hangsúlyozta: Magyarország célja a nemzeti összetartozás erősítése és annak segítése, hogy minden magyar a szülőföldjén teljes életet élhessen, vagyis egyénileg boldoguljon és közösségként megmaradjon.

— A nemzeti összetartozást jelenti és erősíti az is, hogy mostanában a Kárpát-medence minden pontján történnek kitüntetésátadások. Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk, amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, és minden nemzetrészében vannak olyanok, lehetőleg sokan, akik a magyarság érdekében munkálkodnak.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át: Bordás Győző Márai Sándor-díjas író, szerkesztő, a Vajdasági Íróegyesület volt elnöke a vajdasági magyarság sorsát hitelesen megörökítő írásai, valamint a délvidéki magyar kulturális és közéletben vállalt szerepe elismeréseként. Dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község volt polgármestere, a Vajdasági Magyar Szövetség egykori alelnöke a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes közéleti tevékenységéért. Dr. Jeges Zoltán villamosmérnök, a belgrádi Singidunum Egyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nyugalmazott tanára a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes, áldozatos munkájáért. Lőcsei Ilona szerkesztő, riporter, újságíró, a Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület titkára a vajdaságban élő bukovinai székelyek szellemi, illetve tárgyi örökségének megmentését szolgáló munkájáért, valamint a délvidéki magyarság körében végzett közösségszervezői és újságírói tevékenységéért. Özvegy Károly, a szabadkai Grafoprodukt nyomda tulajdonosa a délvidéki magyar kultúra támogatását és a vajdasági magyar szerzők köteteinek megjelentetését elkötelezetten szolgáló, több évtizedes munkájáért. Raffai Judit néprajzkutató, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának egyetemi tanára a magyar kultúra ápolása, népmesekincsünk gyűjtése és népszerűsítése érdekében végzett tudományos, illetve ismeretterjesztő tevékenységéért. Szabó-Hangya Teréz újságíró, hitoktató, a Pannon RTV nyugalmazott megbízott főszerkesztője, a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztő-riportere, a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör alelnöke a szabadkai magyar közösséget hitelesen bemutató, több évtizedes újságírói és szerkesztő-riporteri munkájáért. Talpai Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség alapító tagja, volt alelnöke és Török György vállalkozó, a Magyar—Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Elzett Certa Kft. ügyvezető igazgatója a vajdasági magyar közösség érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként.

Fotók forrása: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..