home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Egyedülálló egészségügyi akció a falvakban
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Egyedülálló egészségügyi akció a falvakban

Február 8-án fontos, figyelemre méltó és egyedülálló egészségügyi akciót indított el a Zombori Egészségházak, Zombor város támogatásával. Annak érdekében, hogy a diagnosztikai vizsgálatokat elérhetőbbé tegyék, vagyis közelebb hozzák a falvakban élő, azt igénylő emberekhez, a bezdáni rendelőben a háziorvos által javasolt pácienseken hasi, valamint pajzsmirigy ultrahangot, szükség esetén mell ultrahangot, teljes vérképet, EKG-vizsgálatot végeztek. A további településekre is kiterjedő, sorozatosra tervezett akcióról dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségügyi Központ, vagyis az egészségház igazgatója a következőket nyilatkozta:

–A zombori egészségházon belül az elmúlt két évben kifejezett súlyt fektettünk arra, hogy a falusi ambulanciákat ellássuk felszereltséggel és továbbképezzük az ottani szakembereket. Mindezt úgy tudtuk véghezvinni, hogy projektben részt vett Zombor város, egy betegszállító kocsit vásárolt az egészségház számára. Ezt tulajdonképpen arra használjuk, hogy az eszközöket, illetve szükség szerint a mozgásképtelen pácienseket is kiszállítsuk a falusi egészségházakba. Tulajdonképpen mindezzel közelebb hozzuk a diagnosztikát, az eszközöket, a szakembereket a betegekhez. Ugyanakkor, aminek nagyon örülünk, hogy a fiatal kollégák kifejezetten érdekeltek abban, hogy továbbképezzék magukat. Minderre szintén előre látunk már eszközöket. Az ultrahangos gépet, amely hordozható, összepakolható, a tartománytól kapott támogatási forrásokból vásároltuk. Azt gondolom, hogy mindez egy jelentős összefogás eredménye és az egészségügyi program látogatottságát tekintve elmondható, érdemes arra, hogy folyamatosan végezzük.

Ezáltal azokhoz a betegekhez igyekszünk eljutni, akik valamilyen oknál fogva nem tudták időben elvégeztetni a vizsgálatokat. Ugyanakkor az egészségház egyik szakképzett nővére is jelen van most Bezdánban és a cukorbetegek speciális lábvizsgálatát végzi. Erre ugyanis még a szakrendelőkben sincs lehetőség, időszűke miatt, holott ez lehetővé teszi, hogy időben be tudjuk mérni a cukorbetegek állapotát, veszélyeztetettségi szintjét.

Első körben úgy láttuk elő, hogy a Zombor környéki nagyobb falvakat járjuk be. Bezdánnal kezdtük, a következő héten Sztapár majd tovább Nemesmilitics, Őrszállás és Kerény kerül sorra. Később szükség szerint a kisebb falvakat is meglátogatjuk. Most egyelőre úgy csoportosítottuk a vizsgálatokat, hogy a környező kisebb falvakból is eljönnek e célból a betegek. Tehát nem az utcáról jönnek a betegek, akik már esetleg sokadszor jártak ilyen jellegű vizsgálaton, hanem azok kerülhetnek sorra, akiket a helyi kezelőorvos utalt, javasolt és igenis régóta szükségük van ilyen vizsgálatra.

Kosanović Nagy Antónia, Zombor városi tanácsos elmondta, a város és a lakott területek egészségügyi ellátásának javítása érdekében Zombor város az elmúlt három évben három fontos programot támogat a Dr. Đorđe Lazić Egészségügyi Központon keresztül.

–Az Egészséges fogat mindenkinek program keretében kilenc darab fogorvosi széket vásároltunk teljes felszereléssel. Továbbá a Professzionalítás és felszereltség mindenkinek elnevezésű programon keresztül tavaly egy komplett felszereltségű egészségügyi járművet, mentőautót vásároltunk az egészségháznak, amellyel ma el tudták hozni Bezdánba a szakmai vizsgálatokhoz szükséges eszközöket.

Zombor város az elmúlt évben nagy erőfeszítéseket tett az infrastruktúra fejlesztésére is. Befejeződött a zombori egészségügyi központ rekonstrukciója, majd négy lakott településen: Kerény én, Doroszlón, Regőcén rendelőt újítottunk fel. Célunk, hogy a közeljövőben ez a folyamat minden lakott helyen végbemenjen és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az orvosok és lakosok jobb feltételekkel rendelkezzenek, mind a munka, mind pedig a vizsgálatok terén.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Fotók: Nyugat-Bácska Portál / Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..