home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy virágban benne van az egész világ
MTVA
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Egy virágban benne van az egész világ

Györkös Mányi Albert életmű kiállítás Kolozsváron a Határok nélkül szombati adásában

Virágot festeni nagyon nehéz, mert egy virágban benne van az egész világ – vallotta Györkös Mányi Albert festőművész, aki zenei tanulmányokat folytatott, majd felesége, Jakab Ilona hatására kezdett el festeni, és jelentős sikereket arató alkotóvá vált.
„Élményanyagát Kalotaszeg-peremi szülőfaluja és általában az erdélyi falu rendtartó világából, gyermekkora élményeiből merítette. Festményeit a perspektíva törvényeivel nem számoló, naiv elrajzolások, ugyanakkor az erőteljes, kifejező színvilág és egyszerűsítés jellemzi – írta képeiről Murádin Jenő művészettörténész. Kolozsváron Györkös 100 címmel – életmű-kiállítással emlékeznek a festőre. Szilágyi Szabolcs a helyszínen járt.

Megjelent Szeghy-Gayer Veronika történész Tost László, Kassa polgármestere című könyve. A kötet a két világháború közötti város kiemelkedő személyiségének életét, tevékenységét és az őt körülvevő letűnt világot mutatja be. Az írást nagyrészt eddig sehol nem közölt képek gazdagítják. A műsorban Bartók Csaba és Gallay Nagy Emese összeállítását hallhatják.

Nemrégiben vetítették az Aradi Kamaraszínházban Groșan Cristina első nagyjátékfilmjét, A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjátékot. A fiatal rendező az elmúlt években vált szélesebb körben ismertté az aradiak büszkeségére. Első nagyjátékfilmjének az ősbemutatója tavaly volt a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál központi versenyén, később pedig a főszerepet alakító Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a Boszporusz Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat. A romániai mozik egy része már játszotta a filmet, de Aradon első ízben láthatta a közönség nemrégiben, így a rendező is érthető izgalommal várta az eseményt. A rendezővel Pataky Lehel Zsolt beszélgetett.

Újabb állomásához érkezett a Mindennapi hősnőink című sorozat Muzslyán. A teltházas est keretében három hölggyel ismerkedhettek meg a jelenlevők. Mindhárman különlegesek a maguk módján és a maguk területén. Muzslyáról Kónya-Kovács Otília beszélgetéseit hallhatják.

 Adás: Kossuth Rádió 2022.04.09. (szombat) 18:01-18:30

A mellékelt fotón: Rainer-Micsinyei Nóra (A halál kilovagolt Perzsiából című darab próbáján a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában 2017. december 12-én.) MTI Fotó: Mónus Márton

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..