home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy szimbólum újjászületése
Balázs Szilvia
2021.11.21.
LXXVI. évf. 46. szám
Egy szimbólum újjászületése

A bajmoki Szent Péter és Pál római katolikus templom felújítása nemcsak a helybeli magyarság, a katolikus közösség, hanem az összes falubeli számára fontos, hiszen a több mint kétszáz éves épület mindmáig a település szimbólumaként emelkedik a magasba a központban.

A templomot körülbelül száz éve kibővítették és „megfordították”: az egykori bejárat helyére került az oltár. Komolyabb, jelentősebb felújítás azóta sem történt, és ez bizony látszik is az épületen: a külső vakolat és a díszelemek is megrongálódtak, a toronyóra évtizedek óta nem jár, és a jégtörő harang, mely állítólag a viharfelhőket is szerteoszlatja, ha megszólal, évek óta néma. Néma, mert a tartószerkezet már nem bírná el a súlyát, ha lengetni kezdenék. Ami viszont a laikusok számára talán elsőre nem is látható, ám ennél sokkal nagyobb gond, hogy az eső óriási károkat okoz már évek óta: a templom ugyanis beázik, és az alapok alá is befolyik a víz, ezért az egész objektum süllyedni kezdett, hatalmas repedések keletkeztek a falakon.

— Ezt az első fázist nevezhetjük életmentőnek is, mivel most elsősorban az esővíz okozta károkat kell helyrehoznunk, és meggátolni, hogy ez újra előfordulhasson — mondja Rind-Vitéz Edit, aki a bajmoki templom munkálatainak első fázisát felügyeli. — Egy új, szellőztetett tetőszerkezet kerül az alapok fölé, kicseréljük az évek során elkorhadt, elrothadt szerkezeti elemeket, új lesz a tetőborítás is, és a csatornákat is lecseréljük nagyobbakra. A járdát is felújítjuk, hogy megfelelő esése legyen, ezáltal hosszú évekre gondoskodunk az épület megóvásáról az atmoszferikus hatásoktól. A tervezett ütemben haladunk, de vannak meglepetések, melyekről nem tudhattunk előre. Ilyen volt például, amikor megbontottuk a jelenlegi tetőszerkezetet, és megláttuk, hogy az elrothadó tartógerendák miatt a felső, kisebb torony ráült a boltívre, úgyhogy most azon is dolgozunk, hogy ezt a kisebb tornyot megerősítsük, hogy ne süllyedhessen tovább, és ne terhelje a boltívet.

Ft. Erhard Róbert apátplébános néhány hónapja érkezett Bajmokra Újvidékről, és mindjárt a munkálatok közepén találta magát. Azt mondja: nagyon hálás az elődjének, hogy ezt lehetővé tette, hiszen a jelenlegi folyamat már elkezdődött, amikor átvette a szolgálatot a faluban.

— Néha valóban fárasztó, de amikor úgy érzem, hogy kezdek egy picit csüggedni, akkor mindig itt vannak a helybeliek, mindig bejön valaki az irodába, vagy összefutok valakivel az utcán, a szentmiséken, és mindig új erőt adnak, lelkesítenek, dicsérnek, örülnek, hogy itt vagyok. De majd csak néhány év múlva derül ki, jól végeztem-e a szolgálatom — válaszolta Róbert atya arra a kérdésre, hogyan fogadták a bajmokiak.

Dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke, a VMSZ parlamenti képviselője a templomfelújítás kapcsán elmondta: nagyrészt anyaországi kormányzati támogatásokból valósul meg, de Szabadka Város is jóváhagyott anyagi forrásokat, ebből újulnak majd meg a harangok és a toronyóra is.

— Néhány éven belül elmondhatjuk majd, hogy teljesen felújult ez a templom, amely Szabadka területén az egyik legszebb és legrégibb. A VMSZ helyi szervezete lokálpatriotizmusának, illetve a város támogatásának köszönhetően kerülhet most sor ezekre a munkálatokra.

Faragó Erika a VMSZ helyi szervezetének képviseletében megköszönte az illetékeseknek a támogatást, és azt is hozzátette, hogy bízik a további sikeres együttműködésben. A templom felújításának első szakasza a tervek szerint 2022. május 30-ára készül el.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..