home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy szerethető termék
Tóth Lívia
2019.02.10.
LXXIV. évf. 6. szám
Egy szerethető termék

A zentai Bővíz Szilárd végzettsége kertészmérnök, gyakorlatvezetői tanárként dolgozott a magyarkanizsai középiskolában, majd szakmát váltott.

Korábban is fűződtek a nevéhez üzleti vállalkozások, de az, amivel most foglalkozik, igazi különlegesség: ő az erdélyi, székelyföldi Csíki Sör, azaz pontosabban a Tiltott Csíki Sör szerbiai forgalmazója. Persze, könnyen előfordulhat, hogy ennek a hírnek csak a jóféle serital fogyasztói örülnek, hiszen Magyarország és Felvidék után Vajdaságban is egy újabb minőségi termékkel gazdagodott a választék.

Zentán egyelőre két vendéglőben kapható a termék, Szilárddal ezek közül az egyikben találkoztunk — és vajon mit ittunk? Naná, hogy Tiltott Csíki Sört! Dobozosat, mert egyelőre csak az szerepel a behozatali programban, de hamarosan ez is megváltozik. A beszélgetést azonban nem itt kezdtük.

— Korábban is feltaláltam magam, mindig üzleteltem valamivel, különféle kereskedelmi tevékenységek fűződtek a nevemhez, extrém ötletek is. Például a kerékpárokra szerelhető motorokat is mi forgalmaztuk Szerbiában a Capriolo segítségével, de a törvények miatt sajnos zsákutcába futott a projektum. Tizenéve járok Nyugat-Európába, mert autókkal is kereskedünk, és az ottani barátaimmal fedeztük fel a minőségi sörök világát. Itthon a kukorica- és enzimalapú söreink után, melyeket ráadásul még hígítanak és szénsavaznak is, jönnek a gyomorbántalmak, a mindenféle mellékhatások. Éppen ezért öt-hat éve elkezdtem kalózkodni a sörgyártással. Hoztam a töveket a legnagyobb német komlótermesztőtől, megismerkedtem a komló- és a malátafajtákkal, majd megfőztem az első sörömet. Kezdetben egy 20 literes edényem volt, onnan jutottam el a 120 literes főzőig. A tavalyelőtti újévváráson meg a lányom keresztelőjén a saját söreimet szolgáltuk fel. Nagyon kedvelték a rokonok, barátok, ismerősök, és gondolkodtunk is rajta, hogy sörfőző vállalkozást nyitunk, de a törvények nagyon szigorúak. Úgy érzem, csak egy bizonyos szintig lehet eljutni vele, és kisvállalkozóként nagyon nehéz megtartani a minőséget, emellett sok pénz is kell a gépekre, a HCCP-rendszerre. Ahogy ismerkedtünk a kézművessörökkel, felfedeztük a Csíki Sört is. A gyártói szimpatikusak voltak nekünk, belekeveredtek ebbe a Heineken-botrányba, aztán — igaz, segítséggel — kibokszolták magukat belőle, mert életerős csapatról van szó, melynek tagjai megállják a helyüket a világban. A témához egyébként teljesen politikamentesen állok hozzá, úgy érzem, ők a nyomásnak ellenálltak, egy kicsit globalizációellenes harcnak is tekinthetjük a fellépésüket.

Akit egyébként érdekel az akkor még Igazi Csíki Sör néven futó termék és a Heineken egymásnak feszülése, az a témával kapcsolatban rengeteg cikket találhat a világhálón, illetve a cég saját oldalán, a www.csikisor.hu honlapon is érdemes böngészni. De halljuk inkább, hogyan került Szilárd kapcsolatba a gyártóval.

— Ez egy másfél-két éves történet. Vannak erdélyi barátaink, a feleségem legjobb barátnője oda ment férjhez, szerveztünk egy túrát, és már akkor bejelentkeztünk, hogy szeretnénk forgalmazni a sörüket. Ahogy beléptem a gyárba — a sör a tiszta forrásvizéről messze földön híres Csíkszentsimon településen, a Csíki Sör Manufaktúrában készül —, rögtön láttam, hogy ez az, amit kerestem. Nyitott, friss gondolkodású emberek, akik követik ugyan a hagyományokat, de az újra is nyitottak. Vidámság, jókedv és hatalmas lendület jellemzi őket. Ez a kommunikációjukban is érződik. Sok céggel, gyárral dolgoztam, melyek sorban megkeseredtek, ez a hangulat sajnos itt, Vajdaságban is jellemző ránk. Ameddig kellett, addig titokban tartottam, mire készülök, csak akkor nyomtam a Facebook-oldalra is az entert, amikor megérkezett az engedély. És durrant a dolog! Az emberek igénylik a minőséget, ezt leszögezhetem, hiszen az autópiacon is azt látom, hogy senki sem akar bóvlit venni. A minőségi élelmiszer iránt is egyre nagyobb a kereslet, ezt is tapasztalatból mondom, mert a másoddiplomám alapján bioélelmiszer-előállító vagyok. Kerestünk egy szerethető, kedves terméket, és úgy érezzük, ez a sör lesz az. Decemberben kezdtük el forgalmazni, habár a tél nem éppen a sörfogyasztás időszaka. Egyelőre Vajdaság északi részét járom, és csupa pozitív visszajelzésről számolhatok be. Árban is megfelelő, hiszen kézművessör. Tudom, sokan mondják, hogy nem az, pedig igen, mert korlátozott a mennyiség, melyet vásárolhatunk belőle. Tévednek, akik azt hiszik, hogy a csapból is Csíki Sör folyik! Nem egyszerű hozzájutni, előre le kell egyeztetni, mennyit hozhatok be. A szórakozóhelyeken 180-200 dinárért tudjuk adni, ami jó ár, mert minőséget kínálunk, és a hazai sörök is csak 30-40 dinárral olcsóbbak. Bánátban is haladok a népszerűsítéssel, Nagykikindáról és Székelykevéről is megkerestek már, de nem kapkodom, hiszen egyedül csinálom. Hamarosan bővül a kínálat, elsőre a dobozos változatot volt a legegyszerűbb behozni. A következő szállításnál már jön az üveges Tiltott Csíki és a jégáfonyás, majd lassan, de állandóan szélesítjük a termékpalettát. A bevizsgálás elég sokáig tart, remélem, a jövő télre megérkeznek hozzánk a vállalkozás tömény italai is, hadd melegítsük egy kicsit a torkunkat a gyógyfüvekkel gazdagított erdélyi keserűvel vagy az áfonyás likőrrel.

Bővíz Szilárdot arra is megkértem, üzenjen a kételkedőknek, akik szerint a sör bizonyosan nem erdélyi, hanem Apatinban töltik. A feltételezésen jót nevetett:

— Határozottan állítom, hogy nincs ebben semmi csalás, 600 kilométerről hozzuk, a Hargita aljából. Egyébként a vendéglőkön kívül kisboltokban is forgalmazzuk, keresni kell a plakátot az üzletek bejáratánál. Várjuk a tulajdonosok jelentkezését, de én is keresem őket. A Facebook-oldalunkon is kapcsolatba léphetnek velem, ahol az érdeklődők a telefonszámomat is megtalálják. A céget ebből a célból alapítottuk, és csak ezzel foglalkozik. Házhoz szállítást is vállalunk, egy tálca, vagyis 24 doboz sör rendelése esetén kedvezményt adunk. A zentai turisztikai irodával közreműködve jelen leszünk majd a zentai programokon, ez is most van kialakulóban.


Horváth Zsolt és a www.csikisor.hu felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..