home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy szebb Csantavérért
Bíró Tímea
2020.11.09.
LXXV. évf. 45. szám
Egy szebb Csantavérért

A csantavéri EcoKarma tíz-tizenkét főből álló kis közösség, mely itthon szeretné folytatni az életét, de egy szebb környezetben, egy szebb Csantavéren. A cél és a tenni akarás közös, a szervezet nyitott az új érdeklődők felé, akiknek fontos a környezetvédelem. A csapat legfiatalabb tagja huszonegy éves, míg Cirok Norbert a maga harminchárom évével a legidősebb. Ő válaszolt a kérdéseimre.


Cirok Norbert

* Milyen előzményei voltak annak, hogy létrehoztátok a környezetvédelmi szervezetet? Milyen problémákat észleltetek a faluban?

— Csantavéren a legnagyobb gond talán a megtermelt szemét elhelyezése. Sajnos több illegális lerakó is kialakult az elmúlt évtizedekben. Ezeknek próbáltunk utánanézni, hogy miért van ez így, illetve milyen egyéb lehetőségeik vannak még a településen élőknek, hogy elszállítsák a szemetüket. Kapcsolatba léptünk a helyi közösséggel és a kommunális vállalattal is. Készséggel álltak rendelkezésünkre, és elláttak bennünket a megfelelő információval. Ez a szemétkérdés sajnos nem olyan egyszerű, mint amilyennek mi gondoltuk! Így kezdetben azt a célt tűztük ki, hogy megpróbálunk minél több információt gyűjteni, és ezekből szeretnénk egy használható tudást adni majd az embereknek, hogy a jelenlegi lehetőségeikhez mérten csökkentsék otthonukban a megtermelt hulladékot. Ezzel hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy kisebbek legyenek az illegális lerakók. A szelektív hulladékgyűjtés megoldás lehet erre a problémára. Manapság rengeteg olyan anyagot használnak a gyártók, amely újrahasznosítható. Országunkban nem sok helyen vannak tisztában az emberek azzal, hogy milyen kategóriákba gyűjthetnék a szemetüket, illetve ha tisztában vannak is vele, nem igazán tudnak mit kezdeni a felhalmozott PET-palackokkal, alumíniumdobozokkal, és előbb-utóbb azok is a kommunális hulladékban végzik, holott ezek újrahasznosítására már Szerbiában is vannak különféle módszerek. Erre szeretnénk valamiféle megoldást adni. Mi, emberek sajnos elfelejtettünk hosszú távon gondolkodni, és csak a jelenre, az azonnali, gyorsan megszerezhető jutalomra vágyunk. Évtizedekkel ezelőtt a nagyszüleink korosztálya nem gyorsan növő fákat, hanem hosszú évtizedekig fennálló, erős, túlélő fákat ültetett. Pedig tudták, nem biztos, hogy lesz lehetőségük hűsölni alattuk, de nem is csak magukra gondoltak, hanem a gyerekeikre és azok gyerekeire. Így visszatérve a kérdésre, a problémákat mi teremtettük az önzőségünkkel és a rövid távú gondolkodásunkkal. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a gondolkodásmódunk is probléma, ezért azt folyamatosan fejleszteni kell.

* Miből áll az önkéntes munkátok?

— Általában hetente tartunk találkozót, és megbeszéljük a további teendőket, ötletelünk, vagy csak kiosztjuk a hátralevő feladatokat. De hogy ne „csak” beszélgessünk és gondolkodjunk, különféle munkaakciókból is kivesszük a részünket. Jelenleg sajnos még nagyon sok „láthatatlan” munkánk van, mely a külső szemlélő számára semmittevésnek tűnhet, de úgy érezzük, ez nagyon fontos lesz a későbbiekben. Egy rendszer kialakítása a cél, ahhoz pedig, hogy minden gördülékenyen működjön, több újdonságot kell kitalálni, utána kell járni bizonyos dolgoknak, kérdezősködni, kommunikálni emberekkel. Kezdetnek készítettünk egy kérdőívet a lakosok szelektív hulladékgyűjtési szokásairól. Fontos számunkra az emberek véleménye, ezért a jövőben is tervezünk ilyen felmérést. Jelenleg azon dolgozunk, hogy legyen egy hely Csantavéren, ahol az emberek át tudják adni az újrahasznosítható hulladékot, ezáltal csökkentve a háztartási szemetük mennyiségét.

* Ha jól tudom, nemrég megnyertetek egy pályázatot. Mit kell tudni róla?

— Igen, talán ennek az elnyerése volt a legnagyobb visszaigazolása annak (itt is működik a karma ?), hogy jó az, amit csinálunk, és van értelme a munkánknak. Egy svájci pályázaton nyertünk, melyre Szerbiában hatvanöt szervezet és nem formális csoport jelentkezett. Ez egy háromkörös elbírálási folyamat volt, és az egyetlen nem hivatalos szervezetként kerültünk be a legjobb hat közé, ezáltal hozzájutva a pályázati keretösszeghez, melynek segítségével novembertől áprilisig meg kell valósítanunk a terveket. Ezzel lehetőségünk lesz egy hivatalosan bejegyzett szervezetet, egyesületet alapítani, és így a későbbiekben egyéb pályázatokra lehetünk majd jogosultak. Továbbá készíteni fogunk egy edukatív jellegű videót, létrehozunk egy honlapot, népszerűsítjük az ökotáskákat a piacokon, és a Csík-ér folyócska Kiss Ferenc utcai szakaszának megtisztítását is beterveztük a teendők közé. Talán ezt érezzük a legnagyobb falatnak. A pályázat célja az, hogy megerősítsük a helyi közösséget. Ennek nem is lehet jobb táptalaja, mint Csantavér, ahol régen az emberek összefogásából, az önfeláldozó munkájukból építették meg Vajdaság talán egyik legszebb templomát, a Páduai Szent Antal-templomot.


A csapat egy része

* Azt gondolom, már az is példaértékű, hogy itthon maradtatok, és itt szeretnétek tenni valamit a közösségért, a szebb környezetért. Ezzel a jövő generációjának is példát mutattok. Mik a célok és a tervek?

— Talán a legnagyobb tervünk éppen ez, hogy minél többen akarjanak itthon élni. Csapatunk egyetemistáinak és nekem is, akik már éltünk egy kicsit külföldön, volt lehetőségünk megérezni, mennyivel más egy, a miénknél jobban működő rendszer, ahol lehetőségünk van egy reggeli biciklizésre, futásra anélkül, hogy az ember minden sarkon egy eldobott csipszeszacskóval vagy „Jelen-limenkával” találkozna. Tanulják meg a fiatalok, hogy külföldön hogyan működnek a jó rendszerek, majd pedig ezt a saját környezetükben, itthon kamatoztassák. Az egyik csapattársunk szokta mondani, hogy gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan. Szeretjük a kihívásokat, és azt a bizonyos jól működő rendszert mi akarjuk itthon megteremteni. Tennünk kell a jövőnkért, mert ahogy Albert Pine mondta: „Amit magunkért teszünk, meghal velünk, amit másokért, túlél minket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..