home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy sokoldalú, nagybecskereki művészlélek
Kónya-Kovács Otíla
2021.02.12.
LXXVI. évf. 6. szám
Egy sokoldalú, nagybecskereki művészlélek

A nagybecskereki Balázs György a VMMSZ egyik díjazottjaként vette át a közelmúltban a Magyar Életfa díjat, melyet öntevékeny színjátszói tevékenységéért, a Madách Amatőr Színház és az Emmanuel Kamarakórus oszlopos tagjaként érdemelt ki.

Visszaemlékezve arra a pillanatra, amikor értesítették a kitüntetésről, így fogalmazott röviden: nagyon meglepődtem, és nagyon jólesett! Olyan díjként éli ezt meg, amelyet az ember a munkássága során kiérdemel azzal, amit adott az életéből a közösségnek, illetve saját magának. Elmesélte, hogy először tizennyolc évesként élte át a színházi atmoszférát, 1970-ben mutatta be ugyanis a Madách Színház a János vitéz című daljátékot, és ekkor került a társulathoz mint jó hangú fiatal, és több barátjával együtt erősítette a színészgárdát. Balázs György vallja, ekkor került közel a színházhoz, próbálta ki először a színészkedést, az éneklést, a zenét, és mindez olyan mélyen hatott rá, hogy azóta is folyamatosan tart nála ez a vonzalom, mely később továbbvitte őt e pályákon. A nagybecskereki közönség tudja róla, hogy sokoldalú egyéniség.


A szerző felvétele 

— A daljátéknak köszönhetően az abban szereplőkből megalakult a Bartók Béla Vegyes Kórus Máli István tanár vezetésével, és ott tevékenykedtem mindaddig, amíg be nem soroztak a katonaságba. Amikor visszatértem, barátaimmal azon dolgoztunk, hogy megalakítsunk egy zenekart, mégpedig egy rockegyüttest, az Ad Hoc elnevezésűt. Sikerült is, magyar rockzeneszámokat adtunk elő, nagyon jó társaság alakult ki, táncesteken muzsikáltunk, hetente legalább egy alkalom volt, ahol felléptünk. Sok volt a fiatal, és mindenki jól érezte magát. Jártuk Vajdaságot, Bánátot, voltak olyan helyszínek, ahol igényt tartottak a muzsikánkra, és havonta visszajártunk, mert jó bulikat tartottunk. Voltak például olyan települések is, ahol más nemzet alkotta a többséget, de mégis elfogadták a mi zenénket, a repertoárunkon ugyanis többnyire magyar zeneszámok voltak. Több éven keresztül folytatódott a zenei munkásságunk. Beneveztünk egy zenekarok megmérettetésére, melyet Melencén tartottak meg, ott saját szerzeményeinkkel szerepeltünk, és első díjban részesültünk, lehetőséget nyertünk zenei felvételre az Újvidéki Rádióban. A zenészéletem körülbelül így folyt 1984-ig, aminek az eredményeként még a mai napig is forognak a rádióban a számaink.

* Muzslyán is a művelődési élet része volt, színészkedett…

— Párhuzamosan az előbb említett évekkel, mivel megszerettem a színjátszást is, betársultam a muzslyai Petőfi Sándor MME csoportjába. Édesbátyám sugallatára beálltam a színészek sorába, nem játszottam minden évben, de 1975-től folyamatosan több esztendőn át aktívan szerepelgettem. Jó volt a társaság, sokat lehetett tanulni, fejlődni. Amikor megkezdődött a vajdasági szintű, amatőr színtársulatok szemléje, oda rendszeresen eljártunk, és a díjak sem maradtak el. 1997-ben például a Nyitott ablak című darabbal — melyet Balázs János rendezett — jutottunk el Kupuszinára, és nagy sikert arattunk. Ez volt a harmadik találkozó, és jómagam Novotni közlegény szerepének megformálásáért kaptam díjat. A muzslyaiakkal rendszerint zenés vígjátékokat játszottunk, Vajdaság-szerte közreműködtünk más társulatokkal, és ily módon vittük egymáshoz a darabokat. Mindig volt közönség, jókat szórakoztak az emberek, nemcsak itthon, hanem vidéken is.

* Mikor került „vissza” a Madáchba?

— 1996-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkérte a Madách Amatőr Színház társulatát, hogy vigye színre a Szent Gellért püspök című darabot, melyet a helybeli Lukács Márta írt meg. Ezzel is bemutatkoztunk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, és díjat is kaptunk. Jómagam Szent Gellértet alakítottam, és a szép magyar beszédért vehettem át az elismerést.

* A visszatérés után mely darabokban játszott? Csokorba lehet-e szedni a szerepeket?

— Például 2002-ben Bródy Sándor A tanítónő című művében a káplán szerepét kaptam. Elmondanám, hogy sohasem válogattam, úgy voltam vele, hogy amit a rendező rám szabott, azt próbáltam jól eljátszani, a rendezői utasítások tükrében a legjobb módon megoldani a karaktert. Felléptem a Nem a ruha teszi az embert darabban is, majd Molnár Ferenc Doktor úr című előadásában. 2015-ben Herczeg Ferenc Szendrey Júlia című művét vittük színre, ez is egy nagyon erős bemutató volt, majd utána következett a János vitéz, ebben ismét szerepet kaptam, egy strázsamester megformálásával léptem színpadra, és nagyon jól éreztem magam. Nagyon fontos, hogy az ember jól érezze magát a társaságban, mert akkor a színen is jól tud teljesíteni. Egy nagyon komoly hangvételű darabban is játszottam: a Talányos variációk kétszemélyes dráma egyik szereplője lehettem a közelmúltban. De itt volt a Függöny fel! című fergeteges előadás is, mely igencsak szép sikert aratott.


A Madách Amatőr Színház felvétele

* A Madáchban színpadra vitt operettek szinte mindegyikében szerepelt, és ha jól tudom, nagyon kedveli ezt a műfajt.

— 2000-ben tartottunk egy operettestet Te rongyos élet címmel, a dalokat Konrád Emma segítségével tanultuk meg, egy kis zenekar kíséretével játszottunk, és operettrészleteket, magyar nótákat adtunk elő. A jó csapattal aztán több ilyen műsort szerveztünk. 2001-ben a Szép volt, be szép, 2004-ben a Mi kell a férfiaknak?, 2006-ban a Mi muzsikus lelkek, 2008-ban a Hallod-e, Rozika, te című est keretében élvezte a közönség az operettrészleteket, 2015-ben pedig az Éljen a szerelem című műsort tartottuk meg.

* Oszlopos tagja az Emmanuel Kamarakórusnak, melyről azt is mondhatnánk, hogy az egykori Bartók Béla Vegyes Kórus utódja.

— Mindig is nagyra becsültem a kórust, mely 1996—97 óta működik folyamatosan. Nekem volt néhány év kimaradásom, de ettől eltekintve most már jó néhány esztendeje ismét a tagja vagyok. Aki kedveli a kórusmuzsikát, szeret énekelni, annak ott a helye, a hangulat nagyon jó a próbákon meg a koncerteken is, és a társaságban is rendkívül jól érzi magát az ember. A fellépéseink sikeresek, több CD-t kiadott a kórus. A járvány most ugyan pihenőre kényszerített bennünket, de remélhetőleg hamarosan ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk, mert sokfelé jártunk, koncerteztünk, s ez már igazán hiányzik a tagoknak.

* Még egy nagy szerelmét, a képzőművészetet is meg kell említenünk.

— Nekem az ilyenfajta alkotómunka alapja a grafika, ceruzarajzokkal kezdtem, de lényegében elmondhatom, hogy minden technikát kipróbáltam. A nagybecskereki Petőfi MME Art Klubjának is tagja vagyok, sőt, már önálló kiállításom is volt. Egyiken csak a grafikáimmal szerepeltem, de egy másik tárlat alkalmával a más technikákkal készült munkáimat is láthatta a közönség, valamint több közös tárlat részese is voltam.  

* Hogyan látja a jövőt, melyik művészágban szeretné, ha mielőbb újraindulhatna a munka?

— Talán azzal kezdeném, hogy a Madáchban már tavaly elindultunk egy darabbal, háromszor nekilendültünk, de ugyanannyiszor abba is kellett hagynunk a próbafolyamatot. Nem vihettük eddig színre az Egy szerelem hipnózisa című előadást, de már ott tartunk, hogy amint zöld fényt kapunk a játszásra, bemutatnánk. Úgy véljük, a többszöri halasztás nem tesz jót a darabnak. A kórus is nagyon várja már a próbákat, ha engedélyeznék, szívesen összejönnénk. A képzőművészek sem igen találkozgatnak mostanság, egy kissé elhanyagoltam ezen a téren a tevékenységemet, de azt sem hagyom annyiban, folytatás következik. Minden más lesz, amikor kizöldellnek a fák, mi is talán „újjáéledünk” hamarosan…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..