home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy sikeres vállalkozás története
(T. T.)
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám

Az elmúlt héten töltötte be 18. életévét a ludasi Noge húst és húskészítményeket gyártó és forgalmazó magánvállalat. Az ünnepség keretében átadták a korszerű, 200 négyzetméteres húsfeldolgozó műhelyt, amely a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztérium által kiadott végzés szerint minde...

Az elmúlt héten töltötte be 18. életévét a ludasi Noge húst és húskészítményeket gyártó és forgalmazó magánvállalat. Az ünnepség keretében átadták a korszerű, 200 négyzetméteres húsfeldolgozó műhelyt, amely a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztérium által kiadott végzés szerint minden törvényes előírásnak megfelel. Majd húsz évvel ezelőtt a családi vállalkozás egy húsz négyzetméteres kisipari műhellyel indult.
- Az új csarnok felépítését öt évvel ezelőtt döntöttük el, amikor válaszút elé kerültünk: vagy tovább folytatjuk tevékenységünket, vagy befejezzük a működést - mondta Engi Péter, a Noge tulajdonosa. - Mivel fiunk, Norbert hentesnek tanult, úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk korszerűbb épületet emelni, ami kölcsönök segítségével sikerült is. Először a Tartományi Fejlesztési Alapnál pályáztunk sikerrel, majd Szabadka városának gazdasági fejlesztési alapjánál is sikerrel jártunk. A magyarországi Corvinus Zrt. segítségével az idén be is fejeztük az épületet. Véleményem szerint a szerb államnak sokkal jobban kellene segíteni a vállalkozókat, minél több munkahelyet kellene nyitni, hogy a kistermelő többet termelhessen, és meg is élhessen belőle. Gondolok itt elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokra, ami jelentősen megkönnyítené helyzetünket. Jelenleg a családtagokon kívül tíz alkalmazottal dolgozunk, egy mozgó hentesüzletünk és három kiskereskedelmi boltunk van, s a gyakornokok számára az idén két új munkahelyet is nyitottunk. Tervezzük a géppark, a termelőeszközök felújítását, s akkor vállalkozásunk tovább fejlődhet, és még több embert foglalkoztathatnánk kistérségünkben.
Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke köszöntőjében elmondta, hogy egy példás vállalkozás nagykorúvá válását ünnepelhetjük. Kiemelte, hogy az Engi család a legszebb példája annak, hogyan kell becsületesen, tisztességesen fejlődni és fejleszteni, további sok sikert kívánt hozzá, és támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Korsós Tamás, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja elmondta, hitvallásának tekinti, hogy a határon átnyúló együttműködés révén Szerbia közeledjen az Európai Unióhoz.
- Reményeink szerint Szerbia hamarosan megkapja az uniós tagjelölti státust, s akkor elkezdődhet a lendületes munka - mondta többek között Korsós, majd meggyőződését fejezte ki, hogy az anyaország a továbbiakban is támogatni fogja a sikeres vállalkozást.
Pásztor István tartományi gazdasági titkár kiemelte, hogy az ilyen jellegű vállalkozások nagyon fontosak, különösen olyan kis helységekben, mint amilyen Ludas.
- A vállalkozás nemcsak az alapítóknak, nemcsak az alkalmazottaknak nyújt kenyérkereseti lehetőséget, hanem a környékbelieknek, a falubelieknek is, akik beszállító partnerei ennek a vállalkozásnak. Nagy előszeretettel támogatom az ilyen vállalkozásokat - mondta.
Az új húsfeldolgozó üzemet ft. Füleki József plébános szentelte fel, majd finom falatok mellett kötetlen eszmecserével folytatódott a délután.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..